Αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας το καλοκαίρι

//Αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας το καλοκαίρι

Αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας το καλοκαίρι

Ειδικά κατά την περίοδο των θερινών μηνών, τα ποσοστά της παχυσαρκίας και ειδικότερα της παιδικής παχυσαρκίας, παρουσιάζουν ιδιαίτερη άνοδο. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι αυτής της ραγδαίας επιδείνωσης ;

 

 

 

 

  • Το τέλος του σχολικού έτους και η έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών
  • Ο καθιστικός πλέον τρόπος διασκέδασης και παιχνιδιού των παιδιών (τηλεόραση, video games, υπολογιστής)
  • Η αποξένωση πλέον των παιδιών και η αντικοινωνική συμπεριφορά που έχει επιβάλλει η σημερινή κοινωνία
  • Η κατανάλωση πολλών γλυκισμάτων (ειδικότερα γρανίτες και παγωτά λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος)

Αυτοί είναι κάποιοι σημαντικοί λόγοι που τα παιδιά, μετά το τέλος του σχολικού έτους και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους, δείχνουν εμφανή τάση αύξησης του σωματικού τους βάρους και μάλιστα πολλά από αυτά αγγίζουν επικίνδυνα και τα όρια της παχυσαρκίας, προκαλώντας την ανησυχία των ειδικών.

Ειδικά τα παιδιά ηλικίας από 5 έως και7 ετών, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους καταπιάνονται με διάφορα ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες μαζί με τις νηπιαγωγούς και τις δασκάλες τους, που φροντίζουν να τα κρατούν δραστήρια μέσα σε ένα πνεύμα ομαδικότητας και συνύπαρξης τους ενός με το άλλο.

Μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς, τα παιδιά οδηγούνται σε μια αδρανή συμπεριφορά που εκτινάσσει το σωματικό τους βάρος και είναι υπεύθυνο για το φαινόμενο αυτό της αύξησης της παχυσαρκίας την καλοκαιρινή περίοδο. Οι γονείς, ειδικά την περίοδο αυτή, κουβαλώντας την κούραση και το στρες ολόκληρης της χρονιάς αποζητούν την ξεκούραση με αποτέλεσμα να μην δίνουν πολλές φορές την απαιτούμενη βαρύτητα στις ανάγκες των παιδιών για κίνηση και δραστηριότητες μέσα στη διάρκεια της ημέρας υποβάλοντάς τα έτσι σε έναν πιο απαθή και αδρανή τρόπο διασκέδασης.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντική και η ενημέρωση των γονιών σχετικά με την παιδική παχυσαρκία, τους κινδύνους της και τις αιτίες εμφάνισής της, καθώς επίσης εξίσου επιβεβλημένη είναι και η δραστηριοποίησή τους για την πρόληψη αλλά και για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Τρόποι αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με την ενεργή βοήθεια των ίδιων των γονιών είναι οι ακόλουθοι :

  • Μύηση των παιδιών αλλά και των ίδιων των  γονιών σε ένα πιο υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα που θα κρατήσει τόσο τα παιδιά όσο και τους ίδιους σε μια πιο καλή φυσική κατάσταση.
  • Ένταξη όλης της οικογένειας σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής που δε θα επιβάλλεται περιστασιακά όπως οι δίαιτες, αλλά θα είναι ένα υγιεινό καθημερινό πρόγραμμα με υγιεινή διατροφή και δραστηριότητες, που θα κρατούν σώμα και πνεύμα ζωντανό και ακμαίο, και θα αποτελεί την καθημερινότητα και όχι μια επιβεβλημένη αγγαρεία.
  • Ένταξη του παιδιού σε ένα κοινωνικό σύνολο(παιδιά από την γειτονιά, αδέρφια, ξαδέρφια, φίλοι), ακόμα και εκτός σχολείου, με τα οποία θα περνάει τον χρόνο του, σαν ομάδα και όχι σαν μονάδα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η μοναχική και καθιστική ενασχόλησή του με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και την τηλεόραση, που αποτελούν πρωταρχική αιτία αύξησης του φαινομένου της παχυσαρκίας.
  • Ενασχόληση με διάφορες δραστηριότητες και παιχνίδια και των ίδιων των γονιών με τα παιδιά τους στον ελεύθερο χρόνο τους.
  • Αποφυγή των πολλών γλυκισμάτων και παγωτών το καλοκαίρι. Υπάρχουν διάφορες έξυπνες και υγιεινές λύσεις, όπως σπιτικές γρανίτες από φυσικό χυμό διαφόρων φρούτων εποχής που μπορούν να ξεγελάσουν τα παιδιά, αφού είναι δροσερές και ευχάριστες στη γεύση, ενώ παράλληλα δεν περιέχουν ζάχαρη και είναι πλούσιες σε βιταμίνες.
By | 2013-07-23T11:58:16+03:00 July 23rd, 2013|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment