Βγάλε τον φόβο απ’ την ζωή σου και ζήσε… ελεύθερα !!!

//Βγάλε τον φόβο απ’ την ζωή σου και ζήσε… ελεύθερα !!!

Βγάλε τον φόβο απ’ την ζωή σου και ζήσε… ελεύθερα !!!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιου είδους φόβος ενυπάρχει στον καθένα από μας, εμποδίζοντάς μας πιθανώς από πράγματα που θα μπορούσαμε να κατακτήσουμε στην ζωή μας. Μπορούμε άραγε να απαλλαγούμε απ’ αυτούς …;;;

Ο φόβος είναι εκεί για να μας ‘’υποψιάζει’’ σε σχέση με πιθανούς κινδύνους που μας απειλούν. Είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα το οποίο θα πρέπει να μάθουμε να αξιολογούμε, χωρίς να τον αφήνουμε να κατακλύζει την καθημερινότητά μας ή να ακολουθεί κάθε μας κίνηση, και εν συνεχεία να προχωράμε μπροστά. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην αισθάνεται φόβο, επομένως ζητούμενο δεν είναι να τον εξαλείψουμε απ’ την ζωή μας αλλά να καταφέρουμε να τον διαχειριζόμαστε χωρίς να μας κρατάει πίσω!

( !!! ) : Άλλο πράγμα ο φόβος και άλλο η φοβία! Η δεύτερη αφορά έναν υπερβολικό και συχνά παράλογο φόβο και οποίος έχει να κάνει με κάτι πολύ συγκεκριμένο. Πρόκειται για κάτι πιο πολύπλοκο και σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι προτιμότερη η συνεισφορά κάποιου ειδικού προκειμένου να τις παρακάμψουμε!!!

  • Μήπως φοβάμαι περισσότερο απ’ το φυσιολογικό ;

Οι λόγοι για τους οποίους ένας άνθρωπος μπορεί να φοβάται περισσότερο απ’ τους άλλους είναι ποικίλοι. Είναι σαφές ότι σίγουρα έχει να κάνει με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά μας παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και άλλες συνθήκες που μπορεί να επηρεάσουν την επιρρέπειά μας στο συναίσθημα του φόβου, όπως για παράδειγμα η ημιμάθεια, η άγνοια ή η μιμητική συμπεριφορά – η οποία μπορεί να μας οδηγήσει να φοβόμαστε πράγματα απλώς επειδή τα φοβούνται οι άλλοι. Συχνά επίσης είναι δυνατόν να διογκώνουμε έναν κατά τ’ άλλα φυσιολογικό φόβο με αποτέλεσμα να φτάσει σε σημείο να καθορίζει και κυρίως να περιορίζει την ζωή μας σε μεγάλο βαθμό.

  • Πώς θα καταφέρω να διαχειριστώ τον φόβο μου ;;;

Το πρώτο και ίσως σημαντικότερο βήμα είναι να τον αναγνωρίσουμε! Δεν είναι δυνατόν να καταπολεμήσουμε τίποτα αν πρώτα δεν συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει! Είναι χρήσιμο να καταγράψουμε αρχικά σε ένα χαρτί τους φόβους μας και στην συνέχεια να προχωρήσουμε στην προσπάθεια εκλογίκευσής τους, ‘’ζυγίζοντας’’ το κατά πόσο πιθανές είναι οι επιπτώσεις που φοβόμαστε, ή αναλογιζόμενοι το χειρότερο σενάριο (το να πραγματοποιηθούν δηλαδή) και τι εναλλακτικές έχουμε σ’ αυτή την περίπτωση! Προκειμένου να μην μας θολώσει την κρίση και πάλι ο ίδιος ο φόβος μπορούμε να ακολουθήσουμε την διαδικασία με την βοήθεια και συμπαράσταση ενός έμπιστού μας ατόμου, το οποίο θα αναλάβει τον ρόλο του αντικειμενικού κριτή και την φωνή της λογικής.

( !!! ) : Οι φοβίες διαχωρίζονται σε 3 κατηγορίες : την αγοραφοβία, την κοινωνική φοβία και τις ειδικές φοβίες. Η πρώτη έχει να κάνει με την παρουσία μας σε πολυσύχναστους χώρους, η δεύτερη με τον τρόπο που θα μας αντιμετωπίσουν οι υπόλοιποι, ειδικότερα όταν πρόκειται για αγνώστους και τέλος η τρίτη συμπεριλαμβάνει εκατοντάδες κατηγορίες- ενώ 10% του πληθυσμού έχει διαπιστωθεί ότι ταλαιπωρείται από κάποια απ’ αυτές!!!

Αγοραφοβία- Τί είναι και πως αντιμετωπίζεται;

Ακούμε συχνά άτομα που δηλώνουν οτι πάσχουν από αγοραφοβία. Συνήθως είναι έφηβοι, συναντάται όμως και σε άλλες ηλικίες. Η αγοραφοβία είναι μια κατάσταση άσχημη για αυτόν που την βιώνει, αλλά έχει το θετικό οτι θεραπεύεται. Αρκεί να είμαστε σε θέση αρχικά να το παραδεχτούμε, για να μπούμε μετά στη διαδικασία θεραπείας της.

Η αγοραφοβία είναι μια κατάσταση που μας κρατά μακριά από πολλές καθημερινές μας συνήθειες που είχαμε πριν. Είναι ο φόβος να βρισκόμαστε ανάμεσα σε κόσμο, ο φόβος να βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους, ο φόβος του να είμαστε μόνοι εκτός σπιτιού. Είναι όπως καταλαβένετε μια δύσκολη περίοδος για αυτόν που την βιώνει καθημερινά αφού αποφεύγει να πάει ακόμα και στο σούπερ μάρκετ, αποφεύγει να συναντήσει φίλους σε ένα club, αποφεύγει τα μέσα μαζικής μεταφοράς και πολλά άλλα πράγματα που έκανε πριν χωρίς κανέναν δισταγμό.

Σε περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιο από αυτά παρουσιάζει τα εξής συμπτώματα:

  • ταχυκαρδία
  • τρέμουλο
  • εφίδρωση
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πόνο στο στήθος
  • ναυτία ή διάρροια
  • τάση για λιποθυμία
  • φόβος θανάτου

Για να αντιμετωπιστεί μια τέτοια κατάσταση χρειάζεται η βοήθεια ενός ειδικού αλλά και η δική μας θέληση για αλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι απο τη μεριά μας μπορούμε να βοηθηθούμε ακολουθώντας μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή και αφιερώνοντας λίγο χρόνο σε άσκηση. Ο ειδικός γιατρός από τη δική του μεριά θα κρίνει ποιά θεραπευτική αγωγή θα ακολουθήσει. Η αγωγή αυτή θα διαρκέσει το λιγότερο 6 μήνες.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της κοινωνικής φοβίας;

Η κοινωνική φοβία είναι μια διαταραχή που εμποδίζει το άτομο που πάσχει από αυτήν να κοινωνικοποιηθεί, να επικοινωνήσει με συμμαθητές, συναδέλφους, φίλους, ή να κάνει καινούριες παρέες έχοντας πάντα μέσα του το φόβο της απόρριψης. Νιώθει άγχος και νευρικότητα όταν παρεβρίσκεται σε τέτοιες συγκεντρώσεις είτε αυτό είναι σχολείο, είτε εργασία, είτε οικογενειακές υποχρεώσεις. Τα άτομα αυτά χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια και έχουν ανάγκη να βρούν χρόνο για τον εαυτό τους. Παρόλο που ο ασθενής αντιλαμβάνεται το υπερβολικό του άγχος, δεν μπορεί να το ελέγξει και δημιουργεί στον εαυτό του εμπόδια που δε τον αφήνουν να συμμετέχει σε ομαδικές συγκεντρώσεις και δραστηριότητες. Η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης έρχεται με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής που μειώνει τις υπερβολικές αντιδράσεις άγχους και φόβου. Κάνει δηλαδή τα συναισθήματα αυτά πιο διαχειρίσιμα.

Ειδικές φοβίες- ποιές είναι και πώς μας επηρεάζουν;

Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που συνυπάρχει μαζί μας και δεν είναι απαραίτητα κακός. Όταν ο φόβος μας προφυλάσσει από επικίνδυνες καταστάσεις ή μας βοηθά να τις αντιμετωπίσουμε τότε λειτουργεί θετικά. Για παράδειγμα αν δεν φοβόμασταν να σταθούμε στην άκρη ενός γκρεμού τότε πιθανόν να είχαμε πέσει κάποια από τις φορές που θα το κάναμε. Λειτουργεί λοιπόν προστατευτικά.

Η διαφορά όμως φόβου και φοβίας είναι μεγάλη. Η φοβία δε μας προστατεύει. Η φοβία μας δημιουργεί πανικό και νιώθουμε να απειλούμαστε συνέχεια από κάτι κακό που αντικειμενικά δεν αποτελεί κίνδυνο. Ο φόβος εκεί είναι παράλογος γι΄αυτό και μιλάμε για φοβία !

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν όσοι βιώνουν τέτοιες καταστάσει είναι να αποφεύγουν τα ερεθίσματα αυτά που τους προκαλούν τέτοια συναισθήματα. Η λύση όμως δεν έρχεται έτσι. Για να αντιμετωπίσεις τις φοβίες σου πρέπει να έρχεσαι αντιμέτωπος με αυτές και να προσπαθείς να σκεφτείς με βάση τη λογική και τις πιθανότητες που έχεις να πάθεις κάτι κακό από αυτές.

Οι πιο συχνές φοβίες είναι η υψοφοβία, η κλειστοφοβία, φοβία για κάποια ζώα, φοβία σε δυνατούς ήχους, σε καιρικά φαινόμενα, σε αεροπλάνα, σε κλόουν κ.α. Τα συμπτώματα και εδώ είναι ίδια με αυτά που προαναφέραμε. Οι φοβίες αυτές κάνουν τον άνθρωπο δυσλειτουργικό στην καθημερινότητά του γι΄αυτό είναι αναγκαίο να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό.

Συμπέρασμα

Όταν καταφέρουμε να βγάλουμε τις φοβίες από τη ζωή μας, θα νιώσουμε πραγματικά ελεύθεροι… ελεύθεροι από τον ίδιο μας τον εαυτό ! Είναι τρομερά εξουθενωτικό να οργανώνεις τη ζωή σου αποφεύγοντας συνεχώς πράγματα και καταστάσεις επειδή έχεις φοβίες. Η διαδικασία αυτή είναι αγχωτική και σε περιορίζει όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα.

By | 2021-04-16T19:47:59+03:00 April 16th, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment