Επιχείρηση «καλοκαίρι» : Επανεκκινήστε τον οργανισμό σας!

//Επιχείρηση «καλοκαίρι» : Επανεκκινήστε τον οργανισμό σας!

Επιχείρηση «καλοκαίρι» : Επανεκκινήστε τον οργανισμό σας!

Το μεγάλο λάθος και η τραγική παγίδα στην οποία πέφτουμε πάντα, είναι πως αφήνουμε τον χρόνο να κυλάει και τελευταία στιγμή, λίγο πριν το καλοκαίρι, όταν έρθει η ώρα να μπούμε ξανά στο μικροσκοπικό μπικίνι, αγχωνόμαστε, θυμώνουμε και τελικά απελπιζόμαστε.

Εάν λοιπόν θέλουμε φέτος το καλοκαίρι να είμαστε έτοιμες για την παραλία, ας φροντίσουμε από τώρα, και ας κάνουμε μια επανεκκίνηση στον βεβαρυμένο από τον χειμώνα οργανισμό μας.

Πώς θα το επιτύχω ;

Μερικά απλά βήματα αρκούν για να κάνουμε ένα reboot στον οργανισμό μας, στο σώμα μας αλλά και στην ψυχολογία μας και να θέσουμε ξανά σε λειτουργία όλο το σύστημα ενισχυμένο και πιο δυνατό από πριν.

Αποκλείω όλες τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες

Το πιο βασικό εδώ είναι να μάθω να μαγειρεύω σωστά και υγιεινά. Έτσι δεν αποκλείω τροφές από το διατροφολόγιο μου, αλλά τρόπους μαγειρέματος! Το κυριότερο είναι να αποφύγω το τηγάνισμα. Το τηγάνισμα είναι από τους πιο ανθυγιεινούς τρόπους μαγειρέματος, αν και το αποτέλεσμα αρέσει σε όλους. Και αν αυτό πρέπει να το αποφύγετε μέσα στο σπίτι (που τουλάχιστον χρησιμοποιείτε καθαρά λάδια), φανταστείτε τί πρέπει να κάνετε έξω, που μέσα στο ίδιο λάδι τηγανίζονται όλα και το κρατάνε -μακάρι να ξέραμε- πόσες μέρες!

Προτιμήστε τα βραστά ή τα ψητά που είναι πιο υγιεινά, πολύ χαμηλά σε θερμίδες και πολύ ελαφριά για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με το στομάχι. Αρκεί να προσθέσετε λίγο φράσκο λάδι, αλάτι, λεμόνι και ρίγανη, ή ότι άλλο επιθυμείτε και θα είναι πεντανόστιμα.

Αποβάλω τις τοξίνες και καθαρίζω τον οργανισμό

Τοξίνες είναι όλες οι βλαβερές ουσίες που εισέρχονται στον οργανισμό μας. Αυτό συμβαίνει καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας μέσω της τροφής, μέσω του αέρα που αναπνέουμε αλλά και μέσω του δέρματός μας. Οι τοξίνες αυτές εμποδίζουν το μεταβολισμό μας να δουλέψει σωστά και προκαλούν διάφορα προβλήματα στον οργανισμό. Κρίνεται λοιπόν απαραίτητο να βρούμε έναν τρόπο να τις απομακρύνουμε για να έχουμε πάντα ένα καθαρό οργανισμό. Πώς μπορείτε να το καταφέρουμε αυτό:

α) πίνετε άφθονο νερό. Το νερό είναι η καλύτερη αποτοξίνωση για τον οργανισμό. Μειώστε τους καφέδες και αντικαταστήστε τους με πράσινο τσάι που είναι αντιοξειδωτικό.

β) τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, βιταμίνες, φυτικές ίνες και πολλά αντιοξειδωτικά.

γ) μειώστε όσο μπορείτε το αλκοόλ και το κάπνισμα. Αυτά τα δυο πάνε συνήθως μαζί, γι΄αυτό είναι δύσκολο να τα κόψετε. Αν το καταφέρετε όμως θα νιώθετε πραγματικά σε λίγο καιρό τόσο δυνατοί και τόσο υγιείς που δε το πιστεύετε και εσείς οι ίδιοι.

δ) απομακρύνετε τη ζάχαρη απο τη ζωή σας. Προκαλεί μεγάλο κακό στην υγεία μας και δυστυχώς υπάρχει στα περισσότερα τρόφιμα. Προσπαθήστε να την περιορίσετε και να αποφεύγετε εντελώς τα επεξεργασμένα σάκχαρα που περιέχονται σε τρόφιμα όπως : έτοιμα κέικ, πατατάκια, σοκολάτες, γλυκά, σάλτσες και γενικά σε όλα τα προπαρασκευασμένα προϊόντα.

ε) Κάντε ένα γρήγορο περπάτημα μέσα στην ημέρα αν δεν είστε fun του γυμναστηρίου. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο σώμα σας και κατ΄επέκταση στην υγεία σας, με λίγο μόνο αερόβιο. Δείτε το και σαν ευκαιρία να πάρετε καθαρό αέρα, να απολαύσετε τη φύση και να αποφορτιστείτε από τις σκέψεις και τις έγνοιες που σας περιτριγυρίζουν.

Καταναλώνω μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης

Η πρωτεΐνη έχει το προνόμιο να μας χορταίνει και να μας γλιτώνει από τα άσκοπα τσιμπολογήματα. Επίσης μας βοηθάει σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού και  ενισχύει τη μυϊκή μας μάζα. Πηγές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι : το κρέας (λευκό και κόκκινο), τα ψάρια, τα αυγά, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Παρακολουθώ τακτικά κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής προσαρμοσμένης έντασης

Εάν σας αρέσει η γυμναστική και θέλετε να αποκτήσετε ένα σφριγηλό, εκτός από αδύνατο, σώμα, υπάρχουν προγράμματα που θα σας συστήσει ο γυμναστής σας και που θα αφορούν αποκλειστικά το δικό σας σωματότυπο και τους δικούς σας στόχους. Επισκευτείτε το γυμναστήριο της γειτονιάς σας και ενημερωθείτε σχετικά.

Οι ασκήσεις cardio που επιλέγω να είναι μέτριας έντασης

Είναι προτιμότερο να γυμνάζεστε περισσότερη ώρα σε μέτρια ένταση παρά λιγότερη ώρα σε πολύ έντονους ρυθμούς. Αυτό που καταφέρνετε στην δεύτερη περίπτωση είναι, εκτός του να τραυματιστείτε, να εξαντλήσετε τον οργανισμό σας και να έχετε ανεπιθύμητα αποτελέσματα στο σώμα και την υγεία σας. Να θυμάστε ότι το να μην γυμνάζεστε κάνει το ίδιο κακό με το να γυμνάζεστε πολύ έντονα !

Ο παράγοντας «ψυχολογία»

Σε κάθε απόπειρα για εφαρμογή κάποιας δίαιτας ή διατροφής για απώλεια κιλών, ενέχει πάντα ο κίνδυνος να βαρεθούμε, να απογοητευτούμε και να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Σημαντικός λοιπόν είναι ο παράγοντας της ψυχολογίας.

Ειδικά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της δίαιτας και της αποτοξίνωσης του οργανισμού, καλό θα ήταν να αποφύγουμε να έχουμε στο σπίτι και στο ψυγείο μας τροφές-πειρασμούς που μπορεί να μας βγάλουν από την πορεία μας και να μας αποπροσανατολίσουν και να χάσουμε το στόχο μας.

Οι πρώτες μέρες είναι και οι πιο δύσκολες. Στην πορεία, μόλις τα αποτελέσματα της προσπάθειας αρχίσουν να διαφαίνονται στο σώμα μας και ο καθρέφτης μας πάψει πια να είναι εχθρός μας, τότε η ψυχολογία λειτουργεί υπέρ μας. Με ανεβασμένο το ηθικό και πολλή αυτοπεποίθηση μπορούμε πλέον εύκολα να συνεχίσουμε για την επίτευξη των στόχων μας.

Κόβω τις «βρώμικες» διατροφικές συνήθειες

Μέσα στα πλαίσια της αποτοξίνωσης του οργανισμού, ακτός από όλα τα junk food που απορρίπτονται από τη διατροφή μας εξ’αρχής, πρέπει να ξεχάσουμε και άλλες αγαπημένες συνήθειες, όπως είναι ο καφές, η ζάχαρη, το αλκοόλ και φυσικά όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ο καφές μπορεί να αντικατασταθεί με μια πολύ ευχάριστη και πολύ πιο υγιεινή συνήθεια όπως είναι το πράσινο τσάι, που προάγει εκτός από την αποτοξίνωση του οργανισμού και τη διαφύλαξη της νεότητας και της ομορφιάς.

Ενώ ο καφές όπως φανερώνουν πολλές μελέτες φαίνεται να βοηθάει στην καύση του λίπους, εντούτοις ενισχύει την παραγωγή κορτιζόλης στον οργανισμό.

Ξεχνάω τα κακά και πιάνω τα καλά…λιπαρά

Δεν είναι όλα τα λιπαρά το ίδιο επιζήμια για τον οργανισμό. Αντιθέτως τα καλά λιπαρά που βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια (σολωμός, τόνος, σκουμπρί κλπ.) και στους ξηρούς καρπούς ή σε κάποια φρούτα είναι απαραίτητα και πάρα πολύ ευργετικά για τον οργανισμό, ενώ παράλληλα βοηθούν στο αδυνάτισμα.

Σώμα υγιές – σώμα γυμνασμένο

Φροντίζω να ασκούμαι τακτικά, όχι απαραίτητα με άσκηση υψηλής έντασης, για να κρατάω υψηλά τον μεταβολισμό μου.

By | 2021-07-26T16:11:00+03:00 April 18th, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment