Η αποτρίχωση – πηγή μολύνσεων !

//Η αποτρίχωση – πηγή μολύνσεων !

Η αποτρίχωση – πηγή μολύνσεων !

Η αποτρίχωση είναι η πρώτη κίνηση κάθε γυναίκας όταν έρχεται η ώρα να φορέσει το μαγιώ της και να βγει στις παραλίες. Πόσο όμως επικίνδυνο είναι στην πραγματικότητα αυτό ;

Είναι αλήθεια πως απομακρύνοντας τις τρίχες από την περιοχή των γεννητικών οργάνων, αυτόματα οι κίνδυνοι μολύνσεων στην περιοχή αυξάνονται κατακόρυφα ! Η αποτρίχωση, είτε γίνεται με κερί, είτε γίνεται με ξυράφι, είτε ακόμα γίνεται με αποτριχωτική μηχανή, προκαλεί ερεθισμούς και τραυματισμούς στην περιοχή, η οποία μετά είναι εκτεθειμένη στους διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως για παράδειγμα είναι ο ιός Molluscum Contagiosum που ευθύνεται για την ανάπτυξη μολυσματικής τερμίνθου.

Όμως, ενώ οι περισσότεροι θα θεωρούσαν εσφαλμένα πως αποτελεί γυναικεία υπόθεση, αντιθέτως οι μολύνσεις από αποτρίχωση των γεννητικών οργάνων αποτελούν κίνδυνο και για τους άνδρες και δεν σχετίζονται με την ηλικία του ατόμου (άνδρα ή γυναίκας).

Η αφαίρεση των τριχών στην ευαίσθητη περιοχή των γεννητικών οργάνων  μπορεί να προκαλέσει την μολυσματική τέρμινθο, όπου είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική ιογενής λοίμωξη της περιοχής του δέρματος. Επηρεάζει άτομα κάθε ηλικίας και φύλου, αλλά ιδιαίτερα άτομα με ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα και παιδιά.

Η εκδήλωση της μολυσματικής τερμίνθου στο δέρμα γίνεται με μικρού μεγέθους δερματικές ανωμαλίες που μοιάζουν με μικρά μαργαριτάρια και είναι σχήματος στρογγυλού. Ο αριθμός τους ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται πάρα πολύ εύκολα, είτε από το ένα άτομο στο άλλο, είτε από χρήση μολυσμένων προσωπικών αντικειμένων (όπως είναι η πετσέτα), είτε ακόμα και ως αυτομόλυνση.

Τα σημεία στα οποία κάνει κατά κύριο λόγο την εμφάνισή της η νόσος διαφέρουν, αλλά συνήθως στα μικρά παιδιά η μολυσματική τέρμινθος κάνει την εμφάνισή της με μικρά στρογγυλά εκζέματα στην περιοχή του προσώπου, του κορμού και των άνω και κάτω άκρων, ενώ στους ενήλικες πιο συχνή είναι η εμφάνιση των εκζεμάτων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, της κοιλιάς αλλά και του εσωτερικού μέρους των μηρών.

Τα εκζέματα αυτά προκαλούν έντονο αίσθημα φαγούρας, όπου με το ξύσιμο εξαπλώνεται η μόλυνση σε μεγαλύτερη περιοχή του σώματος και μεταφέρεται από το ένα σημείο στο άλλο. Η αντιμετώπιση της νόσου γίνεται ανάλογα με την περίπτωση είτε φυσικά στις πιο ελαφριές περιπτώσεις, είτε με φαρμακευτική αγωγή για τα πιο βαριά περιστατικά.

Γενικά απαιτείται μεγάλη προσοχή στην υγιεινή της περιοχής μετά την αποτρίχωση, καθώς και στην χρήση των προσωπικών ειδών και των επαφών με άλλους ανθρώπους.

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, η αποτρίχωση εκτός από την μολυσματική τέρμινθο, μπορεί να προκαλέσει και μόλυνση από τον ιό των κονδυλωμάτων.

Όταν ένα άτομο εμφανίσει σημάδια μόλυνσης, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό, αφού πρόκειται για εύκολα μεταδιδόμενους μολυσματικούς ιούς.

By | 2013-08-06T17:35:02+03:00 August 15th, 2013|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment