Η μελιτζάνα κάνει καλό …

//Η μελιτζάνα κάνει καλό …

Η μελιτζάνα κάνει καλό …

Μελιτζάνα = Νερό

Η μελιτζάνα κατά ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος της (σχεδόν το 93 %) αποτελείται από νερό, γεγονός που την καθιστά εξαιρετική τροφή αφού συμβάλλει στην ομαλή ουροποιητική λειτουργία. Η μεγάλη της περιεκτικότητα σε νερό είναι και ένας λόγος που η μελιτζάνα αποτελεί το κατεξοχήν φαγητό του καλοκαιριού, αφού αναπληρώνει την ποσότητα νερού που έχει ανάγκη ο οργανισμός μέσα στις υψηλές θερμοκρασίες.

Η ιστορία της μελιτζάνας

Η μελιτζάνα πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα τον 5ο π.Χ. αιώνα και ύστερα αναπτύχθηκε και στην περιοχή της Ινδίας. Στην Ευρώπη έφτασε πολύ αργότερα (περίπου τον 14ο αιώνα), και μάλιστα φημολογείται ότι αρχικά έφτασε στην Ιταλία και από εκεί έγινε γνωστή σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η ιδιαίτερη πικρή χροιά της μελιτζάνας την κράτησε για πολύ καιρό μακριά από τα τραπέζια. Αργότερα, όταν η καλλιέργεια της μελιτζάνας εξελίχθηκε και άρχισαν να καλλιεργούνται και είδη μελιτζάνας με πιο ήπια και λιγότερη πικρή γεύση, η μελιτζάνα βρήκε τη θέση της στις κουζίνες και στη ζωή μας.

Η διατροφική αξία της μελιτζάνας

Η μελιτζάνα είναι ένα ιδιαίτερο και πολύτιμο λαχανικό. Εκτός από την μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό, παρέχει άφθονες φυτικές διαιτητικές ίνες, βιταμίνη Α, πρωτεΐνη, νάτριο, κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο, συστατικά απαραίτητα για κάθε οργανισμό.

Είναι γεγονός πως η ιδιαίτερη γεύση της μελιτζάνας είναι αυτή που την οδηγεί είτε να την λατρεύουν είτε να την απεχθάνονται. Ωστόσο η μελιτζάνα είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά, με πολλές και ωφέλιμες για τον οργανισμό δράσεις.

Μια από αυτές οφείλεται και στις φαινόλες (όπως είναι το καφεϊκό οξύ και το χλωρογενικό οξύ) και στα φλαβονοειδή (όπως είναι η νασουνίνη) που περιέχονται στην μελιτζάνα, και προσφέρουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των ελευθέρων ριζών και αποτρέποντας την αλλοίωση των κυττάρων. Εν ολίγοις, τα ισχυρά αυτά αντιοξειδωτικά συστατικά τηςμελιτζάνας προστατεύουν τον οργανισμό από εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου, αλλά προφυλάσσουν και από την γήρανση.

Συγκεκριμένα μάλιστα, το χλωρογενικό οξύ, εκτός από αντιοξειδωτική δράση, παρέχει και ισχυρή αντιμικροβιακή δράση και προστασία από τους ιούς. Παράλληλα ελέγχει αποτελεσματικά τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και διαφυλάσσει την γενικότερη «υγεία» του οργανισμού και την καλή του λειτουργία.

Η νασουσίνη που περιέχεται στις μελιτζάνες παίζει τον ρόλο του «δεσμευτή» του σιδήρου, ώστε να προστατεύσει τη χοληστερίνη από τη διαδικασία της υπεροξείδωσης και να προστατεύσει τον οργανισμόαπό σοβαρές ασθένειες όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Τα συστατικά της μελιτζάνας (ανά 100g φαγητού)

Η μελιτζάνα περιέχει :

-2.90 gr. υδατάνθρακες
– 0.30 gr. λίπους 
– 1.90 gr. πρωτεΐνη 

Επίσης περιέχει :

– 18.00 mg ασβέστιο 
– 0.90 mg σιδήρου 
– 0.00 mg μαγνήσιο 
– 43.00 mg φωσφόρου 
– 104.00 mg κάλιο 
– 355.00 mg νατρίου 

Και τέλος άφθονες βιταμίνες όπως :

– 0.18 mg βιταμίνης Α (ρετινόλη ή καροτένιο) 
– 0.06 mg βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) 
– 0.09 mg βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη 
– 0.30 mg βιταμίνης Β6 ή πυριδοξίνη 
– 15.00 mg βιταμίνης C ή ασκορβικό οξύ 
– 0.00 mg βιταμίνης Ε ή τοκοφερόλη 

Με όλα αυτά τα πολύτιμα συστατικά, η μελιτζάνα, εκτός όλων των άλλων προστατεύει και την ομαλή λειτουργία της καρδιάς αλλά και του εγκεφάλου. Γευτείτε αυτό το μοναδικό και ιδιαίτερης γεύσης λαχανικό και εντάξτε το στη διατροφή και τη ζωή σας !

By | 2013-11-02T13:39:06+02:00 November 2nd, 2013|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment