Μήπως μου λείπουν βιταμίνες ;

//Μήπως μου λείπουν βιταμίνες ;

Μήπως μου λείπουν βιταμίνες ;

Ο οργανισμός είναι ένα ζωντανό σύστημα, που όταν δεν τρέφεται σωστά ή όταν παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις στα απαραίτητα και ζωογόνα συστατικά που λαμβάνει, με τον τρόπο του διαμαρτύρεται, δίνοντάς σου έντονα σημάδια για να διορθώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες.

Έτσι, εάν κάποιος μάθει να διαβάζει τα σημάδια που του δίνει ο οργανισμός του, μπορεί έγκαιρα να προλάβει την οποιαδήποτε κατάσταση πριν παραστεί ανάγκη επίσκεψης στον γιατρό με προβλήματα στην υγεία.

Έλλειψη βιταμινών & Καμπανάκια κινδύνου

Σε μια κοινωνία που πλέον έχει καταληφθεί απο επεξεργασμένες και «πλαστικές» τροφές, η ανεπαρκής λήψη βιταμινών δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια καθημερινότητα για όλους. Η ανεπάρκεια αυτή μπορεί να οφείλεται είτε σε εξ’αρχής ανεπαρκή λήψη βιταμινών από τις τροφές, είτε σε ανεπαρκή απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

Πώς όμως μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι πάσχει από έλλειψη βιταμινών ;

  • Πληγές στα άκρα των χειλιών

Όταν εμφανιστούν μικρές ρωγμές στα άκρα του στόματος, ο οργανισμός στερείται βιταμινών του συμπλέγματος Β (δηλαδή νιασίνης Β3, ριβοφλαβίνηςΒ2 και Β12), σιδήρου και ψευδάργυρου. Εμφανίζεται πολύ συχνά σε άτομα χορτοφαγικά. Για να το καταπολεμήσετε τρώτε άφθονα πουλερικά, λιπαρά ψάρια, μύδια, στρείδια, λαχανικά, όσπρια, αυγά, φιστίκια και ταχίνι. Ενισχύει δραστικά τον βαθμό απορρόφησης του σιδήρου από τον οργανισμό η κατανάλωση βιατμίνης C ταυτόχρονα (π.χ. λεμόνι, πορτοκάλι, μπρόκολο, κουνουπίδι, κόκκινες πιπεριές).

  • Κόκκινα ή λευκά σημάδια ακμής (σε πρόσωπο, χέρια, μηρούς ή γλουτούς)

Τα σημάδια αυτά υποδηλώνουν έλλειψη των απαραίτητων για τον οργανισμό λιπαρών οξέων, βιταμίνης Α και βιταμίνης D. Για την καταπολέμησή τους απαιτείται η δραστική μείωση κατανάλωσης trans-λιπαρών οξέων και αύξηση της κατανάλωσης των ωφέλιμων καλών λιπαρών. Επίσης πράσινα και πολύχρωμα λαχανικά για πρόσληψη βιταμίνης Α.

  • Μούδιασμα των άκρων

Όταν παρατηρήσετε συχνό μούδιασμα των χεριών ή των ποδιών σας, ή σπανίως και άλλων μερών του σώματος, ο οργανισμός σας στέλνει μήνυμα πως παρουσιάζει ανεπάρκεια των βιταμινών του συμπλέγματος Β (πιο συγκεκριμένα του φυλλικού οξέος Β9, της Β6 καθώς και της Β12), ενώ μάλιστα πολύ συχνά μπορεί να συνοδεύεται και από έντονα σημάδια κούρασης, στρες, κατάθλιψης, αναιμίας ή και ορμονικών μεταβολών. Συνίσταται η κατανάλωση οσπρίων, σπανακιού, θαλασσινών, πουλερικών και σπαραγγιών.

  • Μϋικές κράμπες

Έντονες και επίπονες μυϊκές κράμπες κάνουν την εμφάνισή τους στα πόδια τονίζοντας την έλλειψη ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου. Καταπολεμάται με κατανάλωση ξηρών καρπών (αμύγδαλα, φουντούκια), φρούτων (μπανάνες, μήλα, κεράσια, grapefruit) και λαχανικών (λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο, χόρτα, κουνουπίδι).

  • Κόκκινο εξάνθημα στο πρόσωπο

Κόκκινο και έντνα φολιδωτό εξάνθημα εμφανίζεται κυρίως στην περιοχή του προσώπου από έλλειψη βιοτίνης Β7. Οι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια, το avocado, τα raspberries, οι μπανάνες, το κουνουπίδι αλλά και τα μανιτάρια, προσφέρουν τη λύση.

 

By | 2013-05-14T11:40:41+03:00 May 14th, 2013|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment