Μπανάνες & καρκίνος … : Νέα μελέτη ή νέος μύθος ;;;

//Μπανάνες & καρκίνος … : Νέα μελέτη ή νέος μύθος ;;;

Μπανάνες & καρκίνος … : Νέα μελέτη ή νέος μύθος ;;;

Οι μπανάνες με τις μαύρες κηλίδες …

(!!!) : Νέα έρευνα που διεξήχθει στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο από τον καθηγητή Senji, παρουσίασε στοιχεία πως οι μπανάνες έχουν πολύ πιο θετική επίδραση επάνω στην υγεία των πειραματόζωων από οποιοδήποτε άλλο φρούτο !

Σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή Senji που ηγείται της έρευνας αυτής, οι μπανάνες προκαλούν στον οργανισμό την παραγωγή μιας ουσίας, της ουσίας TNF, γνωστής και με την ονομασία Tumor Necrosis Factor.

(!!!) : Έτσι λοιπόν, όπως ισχυρίζεται ο καθηγητής Senji, η κατανάλωση υπερώριμων μπανανών, ακριβώς επειδή προκαλούν περισσότερο στον οργανισμό την παραγωγή αυτής της καταπληκτικής ουσίας, είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία. Η ουσία TNF μπορεί να βοηθήσει στην ΠΡΟΛΗΨΗ αλλά και στην ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.

Οι μπανάνες λόγω της βιταμίνης C που περιέχουν έχουν την δυνατότητα να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την πρόκληση καρκίνου. Επίσης η κατανάλωσή της στα πρώτα χρόνια ενός βρέφους μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης λευχαιμίας σε μικρή ηλικία.

Πότε εμφανίζουν οι μπανάνες τις μαύρες κηλίδες ;

Οι καφές κηλίδες αρχίζουν να εμφανίζονται στον εξωτερικό φλοιό της μπανάνας με την πάροδο των ημερών και κατά την ωρίμανση αυτής. Συνήθως οι καφέ αυτές κηλίδες συνοδεύονται και από μώλωπες οι οποίοι μπορεί να παρουσιαστούν και στο εσωτερικό του καρπού, επάνω στο ίδιο το φρούτο.

Οι καφέ αυτές κηλίδες που ημέρα με την ημέρα ολοένα και εξαπλώνονται, οφείλονται στην διαδικασία της οξείδωσης που υπόκειται το φρούτο.

banana-maures-kilides

(!!!) : Παρ’όλα αυτά, ακόμα και με αυτές τις καφές κηλίδες, η μεγάλη θρεπτική αξία του φρούτου δεν αλλάζει αλλά ούτε και επηρεάζεται στο ελάχιστο !

Η μπανάνα … και ο χρόνος ωρίμανσης !

(!!!) : Δεν υπάρχει κατάλληλος χρόνος ωρίμανσης της μπανάνας. Από όταν ακόμα είναι πολύ άγουρη με πράσινο τον εξωτερικό φλοιό της, έως την στιγμή της μέγιστης ωρίμανσής της με έντονες καφέ κηλίδες στον φλοιό, μπορεί να φαγωθεί ΧΩΡΙΣ να προκαλέσει καμία απολύτως παρενέργεια στο άτομο !

Η μπανάνα εκτός ψυγείου μπορεί να διατηρηθεί από 2 έως 7 περίπου ημέρες (ανάλογα με την κατάστασή τους όταν τις αγοράσατε).

Σε περίπτωση όμως που βάλετε τις μπανάνες στο ψυγείο, μπορείτε να ανακόψετε τη διαδικασία της ωρίμανσής τους για μερικές ημέρες ακόμα.

(!!!) : Οι μπανάνες δεν πρέπει να καταναλώνονται όταν είναι πλέον σε πολύ προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης με εμφανή σημάδια σήψης. Σε αυτή τη φάση το φρούτο παρουσιάζει και μια χαρακτηριστική όξινη οσμή !

Και η ουσία TNF ;;; Τι ακριβώς είναι ;;;

(!!!) : Η ουσία TNF είναι μια πρωτεΐνη που παρουσιάζει μια πολύ ιδιαίτερη ικανότητα, την ικανότητα να ανταποκρίνεται και να επικοινωνεί με τα κύτταρα και να ρυθμίζει και να συντονίζει την κίνηση και την δραστηριότητά τους !

(!!!) : Ο ρόλος της ουσίας αυτής στην πρόληψη ανάπτυξης καρκίνου, είναι πως μπορεί να καταστρέφει καρκινικά κύτταρα τροφοδοτώντας τα με περίσσεια νερού και οδηγώντας τα στο σκάσιμο λόγω αύξησης πίεσης.

Οφέλη της μπανάνας

Η μπανάνα είναι από τα πιο θρεπτικά φρούτα. Περιέχει πολλές βιταμίνες, Α,Β,C,D, κάλιο, άμυλο και πολλά αντιοξειδωτικά. Έχει την ικανότητα να ανεβάζει τη διάθεση και παρέχει αντικαρκινική προστασία. Μάλιστα οι πιο ώριμες μπανάνες προστατεύουν περισσότερο από τις πιο άγουρες.

Εξ’ αιτίας του άμυλου που περιέχει προσφέρει ενέργεια, το κάλιο αποτρέπει από κράμπες, θεραπεύει από διάρροια, ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η αντικαρκινική του δράση είναι γεγονός και το αναφέραμε και προηγουμένως.

Ιδανικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σνακ ανάμεσα από το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα ώστε να αποφευχθεί η κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ. Περιέχει φυσικά σάκχαρα και φυτικές ίνες. Είναι χορταστική και ικανοποιεί την ανάγκη μας για γλυκό.

Δεν έχει χαρακτηριστεί λοιπόν τυχαία ως superfood. Τα λίπη που περιέχονται στη μπανάνα ωφελούν την καρδιά και οι φυτικές της ίνες μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, μειώνουν τις πιθανότητες στεφανιαίας νόσου και διαβήτη τύπου 2.

Το κάλιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που βοηθά στην ανάπτυξη των μυών. Το νάτριο που περιέχεται προσφέρει έναν ήρεμο και ποιοτικό ύπνο και αποτρέπει από εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια. Η μπανάνα προλαμβάνει από την αναιμία, τον καταρράκτη, αναζωογονεί το δέρμα και το κάνει να φαίνεται πιο υγιές.

Ο ρόλος της μπανάνας στη δίαιτα

Το άμυρο που περιέχει η μπανάνα χωνεύεται δυσκολότερα και με πιο αργό ρυθμό από τις άλλες κατηγορίες αμύλου. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στον οργανισμό να απορροφά λιγότερες θερμίδες σε σχέση με άλλα γλυκίσματα ίδιας ποσότητας.

Για άτομα που ακολουθούν μια διατροφή χωρίς γλουτένη, η επιλογή της μπανάνας είναι ιδανική γιατί αποτελεί το τέλειο υποκατάστατο της ζάχαρης. Επίσης σε μια δίαιτα απώλειας κιλών μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει κάποιο ανθυγιεινό γλυκό, να εξαφανίσει τις λιγούρες και να σε κρατήσει χορτάτο για αρκετές ώρες.

Ποιοί να προσέχουν την μεγάλη κατανάλωση της μπανάνας

Η μπανάνα για κάποιους είναι πολύ ωφέλιμη, για κάποιους άλλους ίσως αποβεί και θανατηφόρα ! Εαν κάποιος παρουσιάζει πρόβλημα στους νεφρούς πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτεί το γιατρό του για το αν και το πόσο μπανάνα μπρέπει να καταναλώνει. Στην περίπτωση αυτή που οι νεφροί δεν λειτουργούν σωστά δεν είναι σε θέση να αποβάλουν την περίσσεια καλίου και αυτό οδηγεί σε μεγάλη συσσώρευσή του και κατά συνέπεια σε σοβαρά προβλήματα για τον οργανισμό.

Επίσης άνθρωποι που υποφέρουν από ημικρανίες πρέπει να περιορίσουν πολύ την πρόσληψη καλίου και άρα μπανάνας, ώστε να μειώσουν τα συμπτώματα ή τουλάχιστον να μην τα επιβαρύνουν.

Άτομα που ταλαιπωρούνται από φουσκώματα και κράμπες καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση μπανάνας λόγω των πολλών φυτικών ινών που περιέχει.

Προσοχή : Εαν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα όπως κνησμό, φαγούρα ή οίδιμα στο λαιμό ή στο στόμα μετά την κατανάλωση μπανάνας τότε μπορεί να είστε αλλεργικός και πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

By | 2021-12-21T22:47:51+02:00 December 11th, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment