Προστάτεψε την υγεία των μαστών σου με 6 απλούς τρόπους !

//Προστάτεψε την υγεία των μαστών σου με 6 απλούς τρόπους !

Προστάτεψε την υγεία των μαστών σου με 6 απλούς τρόπους !

Κι όμως, είναι στο χέρι μας να ‘’οχυρώσουμε’’ εμείς οι ίδιες τον οργανισμό μας ώστε να διατηρήσουμε το στήθος μας υγιές. Πέρα λοιπόν απ’ την απαραίτητη πρόληψη μέσω εξετάσεων, μπορούμε να εφαρμόσουμε μικρές απλές συμβουλές οι οποίες θα συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη του στόχου μας.

  1. Αποφύγετε το αλκοόλ!

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, εκτός απ’ τις γνωστές σε όλους μας δυσάρεστες συνέπειες, αποδείχθηκε προσφάτως και ότι δρα ως ενισχυτικός παράγοντας στην πιθανότητα να νοσήσει ο οργανισμός από καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες λοιπόν με το αντίστοιχο ιστορικό στην οικογένειά τους καλό θα ήταν να διατηρούν την κατανάλωση του αλκοόλ σε χαμηλά επίπεδα (έως 3 ποτήρια δηλαδή ανά εβδομάδα).

Ακόμα και σε αυτές τις μικρές ποσότητες όμως, έχει παρατηρηθεί ότι το αλκοόλ σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, ευθύνεται για τον καρκίνο του μαστού. Ο λόγος είναι ότι το αλκοόλ αυξάνει τα οιστρογόνα, τα οποία πολλές φορές ενισχύουν τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων στο γυναικείο μαστό. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα έχει διαπιστωθεί ότι το αλκοόλ έχει επηρεάσει ακόμα και το DNA των κυττάρων που υπάρχουν στο μαστό με αποτέλεσμα αυτά να μετατρέπονται από υγιή σε καρκινικά και να πολλαπλασιάζονται ! Κάτι επίσης σημαντικό είναι όταν το αλκοόλ το μεταβολίζει ο οργανισμός, μετατρέπεται σε μια άλλη καρκινογόνα ουσία που ονομάζεται ακεταλδεϋδη.

  1. Διατηρείστε το βάρος σας!

Ειδικότερα στις γυναίκες κατά την περίοδο μετά την εμμηνόπαυση συνιστάται ακόμη περισσότερο να αποφύγουν την παχυσαρκία αφού έτσι μπορούν να επιτύχουν ελάττωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Αυτό συμβαίνει λόγω του γεγονότος ότι το λίπος, συν όλων των άλλων, ενισχύει την παραγωγή οιστρογόνων- τα οποία κατά την συγκεκριμένη περίοδο δεν παράγονται πια απ’ τον οργανισμό (και ειδικότερα απ’ τις ωοθήκες). Η παραγωγή τους λοιπόν είναι δυνατόν να προκαλέσει καρκινογένεση στα κύτταρα που βρίσκονται στον μαστό.

Εφόσον η σχέση που υπάρχει μεταξύ παχυσαρκίας και καρκίνου του μαστού είναι πολύ ισχυρή, είναι στο χέρι της κάθε γυναίκας να το λάβει σοβαρά υπ΄ όψιν της και να φροντίσει γι΄αυτό. Η παχυσαρκία ευθύνεται για διάφορα είδη καρκίνων αλλά και πολλών άλλων προβλημάτων στον οργανισμό.

  1. Μην υποβάλλεστε για πολύ καιρό σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης!

Η μακροχρόνια ορμονική υποκατάσταση έχει αποδειχθεί επίσης ότι αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου. Ειδικότερα οι θεραπείες που χρησιμοποιούν οιστρογόνα σε συνδυασμό με προγεστερόνη αποτελούν τις περισσότερο απειλητικές για την υγεία της γυναίκας και ο χρόνος που εφαρμόζεται δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2 χρόνια!

  1. Επιλέγετε συχνά λαχανικά, φρούτα και ελαιόλαδο στην διατροφή σας!

Τα παραπάνω τρόφιμα είναι βέβαιο ότι δρουν προστατευτικά στα κύτταρα που απαρτίζουν τον μαστό λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν επομένως η αυξημένη κατανάλωσή τους είναι δυνατόν να μειώσει την πιθανότητα της νόσου έως 3%. Ιδανικά μισό φλιτζάνι σε κάθε κυρίως γεύμα από λαχανικά όπως καρότο, μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, ντομάτες, πιπεριές, μαρούλι και κολοκύθια πρέπει να αποτελούν την βάση της διατροφής σας. Η πρόσληψη λιπαρών συστήνεται να γίνεται από τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, τα λιπαρά ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και το αβοκάντο τα οποία αποτελούνται από τα λεγόμενα “καλά λιπαρά” ή αλλιώς ακόρεστα.

Αντίθετα, τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται είναι το κόκκινο κρέας, τα επεξεργασμένα κρέατα (αλλαντικά), τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά. Η πρόσληψη του κόκκινου κρέατος είναι καλό να γίνεται μια φορά ή δύο την εβδομάδα, σε μικρές ποσότητες, έτσι ώστε να προσλαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα χωρίς όμως να υπάρχει κίνδυνος για την υγεία σας.

( !!! ) : Οι γυναίκες που ελέγχουν το βάρος τους- ιδιαιτέρως μετά την εμμηνόπαυση-, υιοθετούν μεσογειακή διατροφή, γεννούν σε νεαρή ηλικία, μετριάζουν το αλκοόλ, θηλάζουν και κάνουν συστηματικά τις μαστογραφίες τους ελαχιστοποιούν έως και κατά 35% τον κίνδυνο να νοσήσει ο μαστός τους!!!

  1. Μην αμελείτε την μαστογραφία!

Η πρόληψη είναι πλέον γνωστό ότι σώζει ζωές! Κάθε γυναίκα μετά το 40ο έτος της ζωής της και κάθε χρόνο θα πρέπει να υποβάλλεται σε μία τέτοια εξέταση, η οποία φυσικά θεωρείται ασφαλής εφόσον η ακτινοβολία που εφαρμόζεται είναι σε ιδιαίτερα χαμηλή δόση. Η αυτοεξέταση μέσω της ψηλάφισης είναι επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης, ιδιαιτέρως για τις γυναίκες κάτω των 40, σε καμία περίπτωση όμως δεν αντικαθιστά την μαστογραφία.

  1. Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας!

Πέρα απ’ το αίσθημα ευεξίας που θα σας κατακλύσει και τα ευεργετικά αποτελέσματα στην όψη του σώματός σας, η άσκηση προσφέρει πολύ περισσότερα. Η μείωση των οιστρογόνων που επιτυγχάνεται μέσω αυτής, μειώνει και τον κίνδυνο να νοσήσει η γυναίκα από καρκίνο στον μαστό.

Η άσκηση μπορεί να μειώσει την εμφάνιση καρκίνου του μαστού κατά 15%. Από πολλούς γιατρούς θεωρείται “φάρμακο” που θα έπρεπε ακόμα και να συνταγογραφείται ! Είναι αποτελεσματική, είναι δωρεάν, κάνει άπειρα καλά στην υγεία και δεν έχει … παρενέργειες !! 

Απο σήμερα κιόλλας ξεκινήστε να ανεβαίνετε με τις σκάλες στο σπίτι σας, αντί να χρησιμοποιείτε ασανσερ. Πηγαίνετε για τρέξιμο, χορέψτε. Μη χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο για κοντινές αποστάστεις, προτιμήστε να περπατάτε. Δώστε στη ζωή σας υγεία, ενέργεια, ζωντάνια, εύκολα και απλά μόνο με άσκηση!

7. Αποφύγετε τη ζάχαρη !

Η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας ζάχαρης συνεπάγεται αύξηση βάρους, η οποία με τη σειρά της μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου. Τα σάκχαρα που υπάρχουν στα φρούτα, στα αμυλούχα τρόφιμα και στα γαλακτοκομικά είναι φυσικά σάκχαρα και δεν αποτελούν απειλή για την υγεία. Τα επεξεργασμένα όμως, αυτά που περιέχονται στα αναψυκτικά, στις μαρμελάδες, στα γλυκά, στα μπισκότα, στους χυμούς κ.α. είναι πολύ επιβαρυντικά για τον οργανισμό και πρέπει να αποφεύγονται !

Γενικές Πληροφορίες

Η συχνή αυτοψηλάφηση του μαστού σας είναι μεγίστης σημασίας. Το να γνωρίζεις ακριβώς το σχήμα του στήθους σου αλλά την υφή του, θα σε βοηθήσει να αντιληφθείς αμέσως την οποιαδήποτε αλλαγή και αυτό είναι το Νο1 βήμα της πρόληψης.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στις μέρες μας που απειλεί τις γυναίκες. Για το λόγο αυτό η 15η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία κατά του Καρκίνου του Μαστού. Η ημέρα αυτή έχει σκοπό να υπενθυμίζει σε όλες τις γυναίκες ότι κατά μεγάλο ποσοστό είναι στο χέρι τους να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο μαστό αν ακολουθούν ένα σωστό τρόπο ζωής που να περιλαμβάνει άσκηση, υγιεινή διατροφή, κανονικά επίπεδα βάρους και πρόληψη ! Ο γρήγορος εντοπισμός του συγκεκριμένου καρκίνου μπορεί να σώσει τη ζωή του ασθενούς. Γι’ αυτό μην παραλείπετε τη μαστογραφία η οποία αποτελεί την καλύτερη μέθοδο για τον εντοπισμό του. 

By | 2021-12-22T20:15:47+02:00 November 29th, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment