Πώς θα καταλάβω ότι πάσχω απο Alzheimer … ;

//Πώς θα καταλάβω ότι πάσχω απο Alzheimer … ;

Πώς θα καταλάβω ότι πάσχω απο Alzheimer … ;

Η νόσος Alzheimer & λίγα λόγια σχετικά …

Η νόσος Alzheimer είναι μια ευρέως διαδεδομένη ασθένεια, ίσως μάλιστα και η πιο κοινή μορφή άνοιας που συναντάμε. Πρόκειται για μια ασθένεια καθαρά εκφυλιστικού χαρακτήρα που δυστυχώς δεν επιδέχεται καμίας θεραπείας !

(!!!) : Η νόσος του Alzheimer δεν είναι θεραπεύσιμη ! Είναι μάλιστα θανατηφόρα !!!

Πολλοί θεωρούν ότι είναι μια ασθένεια που αφορά μόνο τις πολύ μεγάλες ηλικίες αλλά και αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές ! Η αλήθεια είναι πως όντως η νόσος του Alzheimer εντοπίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Ωστόσο δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που έχει εμφανιστεί και σε άτομα ΚΑΤΩ ΤΩΝ 50 ΕΤΩΝ !

(!!!) : Η νόσος αυτή πήρε το όνομά της από τον γερμανικής καταγωγής διακεκριμένο ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Aloysius ” Alois” Alzheimer (Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ).

Μιλώντας με … νούμερα !

(!!!) : Το Alzheimer χτύπησε το έτος 2006 κατά προσέγγιση περίπου 26,6 εκατομμύρια ανθρώπων … ένα νούμερο καθόλου ευκαταφρόνητο ! Μάλιστα οι ειδικοί μελετητές και επιστήμονες πιθανολογούν το νούμερο αυτό να τετραπλασιαστεί μέχρι το έτος 2050 !

Απλά αρχίζω να ξεχνάω ;;;

Σίγουρα το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα της νόσου είναι η σταδιακή απώλεια μνήμης που παρουσιάζει το άτομο. Αλλά είναι πραγματικά αυτό το πρώτο σύμπτωμα ;;; Μήπως τελικά ο οργανισμός προειδοποιεί και με κάποιον άλλο τρόπο για την ανάπτυξη της νόσου ;

Η αλήθεια είναι πως ο οργανισμός όντως δίνει σημάδια και πριν να αρχίσει το άτομο να χάνει την προσωρινή του μνήμη. Το κακό είναι όμως, πως τα σημάδια αυτά δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά ή ακόμα και όταν γίνουν συνήθως μας οδηγούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα για το τι τα δημιούργησε !

(!!!) : Το πρώτο βασικό σημάδι της νόσου είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς και της ψυχολογίας του ατόμου. Το άτομο φαίνεται να έχει μεγάλες εναλλαγές στη διάθεσή του αλλά και στην συμπεριφορά και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα πράγματα. Συνήθως παρουσιάζει έντονα συμπτώματα καταθλιπτικής συμπεριφοράς και αυξημένα επίπεδα άγχους !

Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν, οι μεταβολές αυτές που παρουσιάζει το άτομο στη συμπεριφορά και στην ψυχολογία του, δεν αποτελούν σύμπτωμα της νόσου αλλά προάγγελο !

(!!!) : Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν, πως οι ασθενείς δεν εκδηλώνουν κανένα πρόβλημα με τη μνήμη τους σε αυτό το πρώτο στάδιο της νόσου ! Αντιθέτως τα πρώτα σημάδια απώλειας μνήμης παρουσιάζονται σιγά σιγά μετά από περίπου 7 χρόνια !

Τα συμπτώματα της νόσου του Alzheimer

  • μεταβολές στη διάθεση
  • κατάθλιψη
  • έντονο άγχος
  • βαθμιαία απώλεια της πρόσφατης μνήμης
  • δυσκολία μάθησης
  • διαταραχές του λόγου

(ο ασθενής δυσκολεύεται να βρεί τις σωστές λέξεις για να περιγράψει κάτι ή για να εξηγήσει, χάνει την ευφράδειά του, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται από συζητήσεις, να μη θέλει να συμμετέχει και σε πιο προχωρημένα στάδια φτάνει σε σημείο να μη μπορεί πια να επικοινωνήσει για τα βασικά.)

  • επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις
  • ευερεθιστότητα
  • δυσκολία στον προσανατολισμό και στην αντίληψη του χώρου

(Αρχικά ξεκινάει με το να μην μπορεί να προσανατολιστεί σε περιοχές που δεν γνωρίζει. Ύστερα αυτό εξελίσσεται και δεν αναγνωρίζει γνωστές για εκείνον περιοχές. Σε πιο προχωρημένη κατάσταση, ο ασθενής αποπροσανατολίζεται ακόμα και μέσα στο ίδιο του το σπίτι και πολλές φορές εντοπίζεται να τριγυρνάει εκτός σπιτιού μη γνωρίζοντας που είναι και πού πάει.)

  • εκνευρισμός
  • σύγχυση
  • εναλλαγές της όρεξης
  • απάθεια

(ο ασθενής παύει να είναι ενεργητικός και αποσύρεται από ασχολίες και ενδιαφέροντα που είχε μέχρι πρότινος.)

  • απραξία

(Ο ασθενής φτάνει σε σημείο να μη μπορεί να διαχειριστεί μια οικιακή συσκευή ή ένα εργαλείο που πρίν χρησιμοποιούσε. Αυτό δεν προέρχεται από κινητική δυσκολία ή ανικανότητα, είναι απλά μια δυσκολία συντονισμού των κινήσεων με τον εγκέφαλο)

  • κινητικές δυσκολίες
  • ψευδαισθήσεις

(ο ασθενής ισχυρίζεται συνέχεια ότι τον κλέβουν, πιστεύει συνέχεια ότι κάποιος είναι στο σπίτι και θέλει να του κάνει κακό κ.λ.π.)

alzheimer-nosos

Τί εξετάσεις πρέπει να κάνω για να δω αν πάσχω από Alzheimer;

Το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι να επισκεφτείς τον κατάλληλο γιατρό, κι αυτός δεν είναι άλλος παρά ο νευρολόγος. Αυτός μετά από σειρά εξετάσεων θα διαγνώσει κατά 90% αν πάσχεις από τη νόσο. Επειδή η απώλεια μνήμης ή άλλα συμπτώματα, μπορεί να προέρχονται απο άλλες παθήσεις, ο ιατρός μετά από τις ειδικές εξετάσεις θα αποκλείσει τα άλλα ενδεχόμενα, ώστε να πεί με σιγουριά ότι ο ασθενής πάσχει από αυτή την ανίατη ασθένεια που ονομάζεται νόσος Alzheimer.

Οι εξετάσεις που απαιτούνται είναι οι εξής :

  • Κλινική εξέταση : ο γιατρός εξετάζει τις νευρολογικές λειτουργίες του ασθενούς, ελέγχει τα αντανακλαστικά του, τη δύναμή του, την ισορροπία του, όραση και ακοή, καθώς και τη δυνατότητα να περπατήσει ή να σηκωθεί από μια καρέκλα.
  • Εξετάσεις αίματος : με αυτές ο γιατρός θα αποκλείσει το ενδεχόμενο τα συμπτώματα να οφείλονται σε άλλους παράγοντες όπως θυρεοειδοπάθεια ή έλλειψη κάποιας βιταμίνης.
  • τεστ νοητικής κατάστασης : Ο γιατρός μέσα από ένα τεστ νευροψυχολογικής φύσης που γίνεται στο ιατρείο του τσεκάρει τη μνήμη και τη σκέψη του ασθενούς.
  • Απεικονιστικές εξετάσεις : με αυτές ελέγχεται ο εγκέφαλος να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιος όγκος, κάποιο τραύμα ή αν τα συμπτώματα οφείλονται σε εγκεφαλικό. Συγκεκριμένα γίνονται οι εξής εξετάσεις :

Αξονική τομογραφία: με την αξονική αποκλείουμε το ενδεχόμενο εγκεφαλικού, τραυματισμού ή όγκου στο κεφάλι.

Μαγνητική τομογραφία : εδώ διαπιστώνεται σε τι βαθμό είναι η βλάβη που έχει δημιουργηθεί στον εγκέφαλο.

Ποζιτρονική τομογραφία (ΡΕΤ) : για αυτή την εξέταση χρειάζεται η έγχυση ραδιοφάρμακου στη φλέβα, για να ελεγθεί ποιές περιοχές στον εγκέφαλο δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε.

SPECT απεικόνιση: με αυτήν την εξέταση γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος με τη βοήθεια κάμερας που έχει τη δυνατότητα να περιστρέφεται και να καταγράφει δεδομένα από πολλές διαφορετικές θέσεις.

Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα: εξέταση που ελέγχει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Αντιμετωπίζεται η νόσος του Αlzheimer;

Δυστυχώς η απάντηση είναι ΟΧΙ ! Μέχρι στιγμής στην ιστορία της επιστήμης δεν έχει βρεθεί μέθοδος ούτε φάρμακο που να μπορεί να καταπολεμήσει αυτόν τον “αόρατο εχθρό” που ονομάζεται Νόσος Alzheimer !

Η έγκαιρη όμως διάγνωσή του, σε συνδυασμό με την καλή συνεργασία του νευρολόγου με τον φροντιστή του και την κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να καθυστερήσει πολύ την εξέλιξη των σταδίων, να βελτιώσει τα συμπτώματα αλλά και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Είναι σημαντικό να καταλάβει ο περίγυρος ότι η νόσος αυτή αφορά όχι μόνο τον ασθενή αλλά και το οικίο του περιβάλλον. Και πως η συμπεριφορά και η σωστή αντιμετώπιση όλων, μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα στον δύσκολο αυτό αγώνα που καλούνται όλοι να δώσουν.

 

By | 2021-03-19T15:18:39+02:00 March 19th, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment