Σκυλάκια στα όρια της θερμοπληξίας !!!

//Σκυλάκια στα όρια της θερμοπληξίας !!!

Σκυλάκια στα όρια της θερμοπληξίας !!!

Ο ιδρώτας είναι το σύστημα όλων των ζωντανών οργανισμών ώστε να διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία του σώματός τους !

Με τον ιδρώτα αποβάλλεται τόσο η υψηλή θερμοκρασία όσο και οι επιβλαβείς τοξίνες, με αποτέλεσμα να μπορεί να διατηρείται η θερμοκρασία σταθερή και ο οργανισμός υγιής.

Τα σκυλάκια μας όμως είναι πολύ επιρρεπή στην υψηλή θερμοκρασία και στην ανυπόφορη ζέστη του καλοκαιριού, και αυτό γιατί δεν διαθέτουν το ίδιο σύστημα με τον άνθρωπο !

Τα σκυλάκια μας λόγω της φύσης τους δεν καταφέρνουν να ιδρώσουν για να αποβάλλουν την περιττή θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και να ζεσταίνονται πολύ ! Μάλιστα οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορούν ακόμα να τους στοιχίσουν και τη ζωή τους !

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλάξουμε τα αγαπημένα μας κατοικίδια και να τα κάνουμε να νιώσουν καλύτερα τις ζεστές αυτές ημέρες του καλοκαιριού ;

  • Φροντίζουμε να έχουν πάντα δροσερό και φρέσκο νερό να πίνουν για να δροσίζονται ! Δεν πρέπει μάλιστα να παραλείπουμε να τους το αλλάζουμε τακτικά ώστε να είναι πάντα δροσερό και να κατορθώνουν με αυτό τον τρόπο να ελέγχουν και να κατεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους για να προφυλαχθούν από τη θερμοπληξία !
  • Ειδικά τις πολύ ζεστές ώρες του μεσημεριού αποφεύγουμε να εκθέτουμε το σκυλάκι μας στη ζέστη ! Οι βόλτες είναι καλύτερα να είναι απογευματινές, βραδινές ή πολύ πρωινές, που η ζέστη είναι πιο υποφερτή και λιγότερο επικίνδυνη για τον μικρό σας φίλο !
  • Εάν δείτε ότι το σκυλάκι σας υποφέρει κάντε του ένα δροσερό μπάνιο, δώστε του άφθονο δροσερό νεράκι και βάλτε έναν ανεμιστήρα κοντά του !
  • Δεν αφήνουμε μόνα τους τα σκυλάκια στον κήπο ή στη βεράντα, ειδικά αν γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ένα σκιερό και δροσερό μέρος για να μπορέσουν να ξαποστάσουν !
  • Τις ημέρες και τις ώρες που η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή καλό είναι να μην βάζετε το σκύλο σας να τρέχει και να παίζει γιατί αυτό θα ανεβάσει ακόμα περισσότεροτη θερμοκρασία του σώματός του και μπορεί να κινδυνέψει ακόμα και η ζωή του ! Φροντίστε να του δείχνετε την αγάπη σας χωρίς όμως να τον κουράζετε !
  • Εάν το σκυλάκι σας είναι μεγάλης ηλικίας, η φροντίδα του θα πρέπει να είναι ακόμα πιο συνεπής και σχολαστική ! Η ηλικία σε συνδυασμό με την μεγάλη ζέστη είναι εχθροί του και χρειάζεται μεγάλη προσοχή !
  • Όταν κατά τη βόλτα σας δείτε το σκυλάκι σας να σταματάει μην το υποχρεώσετε να συνεχίσει ! Δώστε του λίγο χρόνο να μπορέσει να ξεκουραστεί και να ανακτήσει δυνάμεις ! Μπορείτε να έχετε μαζί σας και ένα μπουκαλάκι με δροσερό νερό και το μπολάκι του και να του βάλετε να πιει λίγο για να μπορέσει ξανά να ελέγξει την ανεβασμένη θερμοκρασία του σώματός του !
  • Φεύγοντας για διακοπές, έστω και μονοήμερες, δεν αφήνουμε ΠΟΤΕ μόνο του το σκύλο στο σπίτι ! Είναι ένα ζωντανό πλάσμα, ιδιαίτερα ευαίσθητο στη ζέστη του καλοκαιριού και χρειάζεται στοργή και προστασία !
  • Τέλος, φροντίζουμε να γνωρίζουμε πάντα το τηλέφωνο ενός κτηνιάτρου ειδικά κατά τις καλοκαιρινές διακοπές μας, που το σκυλάκι μας θα υποστεί αντίξοες συνθήκες με υψηλή θερμοκρασια
By | 2013-08-25T09:54:26+03:00 August 25th, 2013|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment