Τα αυγά ανεβάζουν τη χοληστερόλη ;;;

//Τα αυγά ανεβάζουν τη χοληστερόλη ;;;

Τα αυγά ανεβάζουν τη χοληστερόλη ;;;

Τα αυγά στη διατροφή μας …

Τα αυγά είναι μια αγαπημένη αλλά ταυτόχρονα και λίγο παρεξηγημένη τροφή. Αν και πρόκειται για μια τροφή που αποτελεί «βόμβα» θρεπτικών συστατικών και πηγή πρωτεϊνών για τον οργανισμό, αν και δεν συγκρίνεται με τα περισσότερα τρόφιμα, ωστόσο έχει προκαλέσει τον φόβο πολλών ανθρώπων αφού για πολλά χρόνια ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και κατ’επέκταση με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Δίκαια ή αδικά … ;

Πόσα αυγά μπορώ να τρώω ;;;

Αυτή είναι μια απορία που τελικά βασανίζει πάρα πολλούς. Επειδή τα αυγά είναι ένα πολύ θρεπτικό πρωινό γεύμα που μπορεί και κόβει για πολλή ώρα την όρεξη και σε κρατάει χορτάτο, πολλοί είναι εκείνοι που θα μπορούσαν καθημερινά να το έχουν στο διατροφικό τους πρόγραμμα. Επίσης, προσφέρουν στον οργανισμό σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης, που είναι απαραίτητη ειδικά για τα άτομα που γυμνάζονται !

Πόσα όμως αυγά μπορώ να τρώω ; Επιτρέπεται η καθημερινή κατανάλωση αυγών ; …Αν όχι, από ποιους παράγοντες εξαρτάται ; Με τα ερωτήματα αυτά να συσχετίζουν τα αυγά με τις καρδιακές παθήσεις και με ειδικούς να κατακρίνουν την τακτική κατανάλωση αυγών ως επικίνδυνη για την υγεία, τα αυγά παρέμειναν για πολλά χρόνια αντικείμενο φόβου για όλους.

Νέες έρευνες όμως έρχονται να αλλάξουν το σκηνικό και να αποκαταστήσουν τη φήμη της πολύτιμης αυτής τροφής ! Σύμφωνα με τις νέες αυτές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της καθημερινής κατανάλωσης αυγών στην υγεία του ανθρώπου, η κατανάλωση 1 αυγού καθημερινά (όχι περισσότερο από 1 όμως !!!) δεν συνδέεται ΚΑΘΟΛΟΥ με την εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων ή εγκεφαλικών επεισοδίων !

ΠΡΟΣΟΧΗ !!! : Φυσικά απαιτείται ιδιαίτερη ΠΡΟΣΟΧΗ από άτομα που πάσχουν από την καρδιά τους ή που έχουν πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ! Η διατροφή μας είναι πάντα σε άμεση συνάρτηση με την υγεία μας,την ποιότητα της ζωής μας, την φυσική μας κατάσταση και το αν και πόσο συχνά ασκούμαστε !

Η αλήθεια και το ψέμα …

Η αλήθεια τελικά βρίσκεται κάπου στη μέση … Ούτε τα αυγά είναι η απειλή για την υγεία που θεωρούσαν κάποτε, αλλά φυσικά ούτε μπορεί να γίνεται ανεξέλεγκτα η κατανάλωσή τους καθημερινά !

(!!!) : Είναι λοιπόν γεγονός πως η συστηματική και μεγάλη κατανάλωση αυγών μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και κατ’επέκταση να αυξήσει αρκετά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων.

Αν και το αυγό περιέχει μεγάλη ποσότητα χοληστερόλης (περίπου 186 mg εκ των οποίων μάλιστα τα 184 βρίσκονται στον κρόκο του αυγού), παρ’ολα αυτά είναι πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά στοιχεία.

Και το ερώτημα τελικά παραμένει : Πόσα αυγά μπορώ να τρώω ; Και η απάντηση είναι σύνθετη αλλά απλή ! Αυτό εξαρτάται από ένα αριθμό παραγόντων, όπως είναι η κατάσταση της υγείας, η φυσική κατάσταση, οι διατροφικές συνήθειες αλλά και πολλοί άλλοι λόγοι που καθορίζουν την διατροφή του ατόμου.

By | 2014-03-15T11:56:48+02:00 March 15th, 2014|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment