Το τυρί Paneer (Πανίρ)

///Το τυρί Paneer (Πανίρ)

Το τυρί Paneer (Πανίρ)

Τι είναι αυτό το περίεργο τυρί ;

Το Paneer (Πανίρ) είναι ένα ινδικής προέλευσης νωπό τυρί. Ειδικά μάλιστα οι γνώστες της ινδικής κουζίνας το γνωρίζουν πολύ καλά, αφού το Paneer (Πανίρ) το συναντάμε σε πάρα πολλές ινδικές συνταγές, που είναι μάλιστα και εξαιρετικά νόστιμες.

Συνήθως το Paneer (Πανίρ) κατασκευάζεται σε δύο διαφορετικές εκδοχές, είτε την απλή είτε την πιο σύνθετη που συμπεριλαμβάνει και πολλά μυρωδικά και καρυκεύματα.

Και οι δύο εκδοχές πάντως του περίεργου και όχι τόσο διαδεδομένου, αλλά πεντανόστιμου αυτού τυριού είναι εξαιρετικές και θα έπρεπε να τις δοκιμάσετε.

Το Paneer (Πανίρ) … ιστορικά !

Το Paneer (Πανίρ), σύμφωνα με την ιστορία, αρχικά βρέθηκε στην περιοχή της Ινδίας, του Πακιστάν και του Ιράν. Με την μόδα πλέον της έθνικ κουζίνας, το Paneer (Πανίρ) έχει γίνει γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δεν αποτελεί ίσως την πιο διαδεδομένη μορφή τυριού, και αυτό γιατί πολύς κόσμος αν και το έχει γευτεί, δεν το γνωρίζει πραγματικά. Το Paneer (Πανίρ) αποτελεί μια εκπληκτική τροφή και ειδικά για τους χορτοφάγους, αφού μπορεί να προσφέρει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης.

Διατροφική σημασία του Paneer (Πανίρ)

Το Paneer (Πανίρ) είναι όπως αναφέραμε ήδη μια εκπληκτική πηγή πρωτεΐνης, εξαιρετικά χρήσιμη ειδικά για άτομα που δεν καταναλώνουν κρέας. Παρασκευάζεται από γάλα, το οποίο προέρχεται κυρίως από αγελάδα, αλλά και από πρόβατο, κατσίκα, βουβάλι, καμήλα ή τάρανδο.

Στη συνέχεια το γάλα πήζει χρησιμοποιώντας διάφορα πυτιά και μέσα οξίνισης. Αυτά μάλιστα τα βακτήρια οξίνισης του γάλακτος είναι που προσάπτουν στο κάθε τυρί την ιδιαίτερη γεύση και υφή του.

Ουσιαστικά το Paneer (Πανίρ) είναι η ινδική εκδοχή του πολύ γνωστού μας τυριού cottage. Σε αντίθεση με πολλά από τα υπόλοιπα τυριά, το Paneer (Πανίρ) δεν φτάνει στο μέγιστο σημείο ωρίμανσης, είναι δηλαδή νωπό και σχετικά ήπιο.

100 gr τυριού Paneer (Πανίρ) αντιστοιχούν σε 265 θερμίδες ενέργειας και περιέχουν :

  • 18,3 gr πρωτεΐνης
  • 20,8 gr λίπους
  • 1,2 gr υδατανθράκων
  • 2,6 gr μετάλλων
  • 208 mgs ασβεστίου
  • 138 mg φωσφόρου

Το Paneer (Πανίρ) είναι τροφή κατάλληλη για όλους ;

Το Paneer (Πανίρ) είναι ένα τυρί πλούσιο σε πρωτεΐνες και πορεί να καταναλώνεται άφοβα από άτομα που χρειάζονται πρωτεΐνη.

Ωστόσο επειδή είναι ένα αρκετά λιπαρό τυρί και με υψηλή χοληστερόλη, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η μεγάλη κατανάλωσή του από άτομα διαβητικά ή με υπέρταση. Δεν σημαίνει αυτό ότι τα άτομα αυτά δεν μπορούν να καταναλώσουν καθόλου αυτό το τυρί, αλλά θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωσή του σε μία ή το πολύ δύο φορές την εβδομάδα (ανάλογα και με την περίπτωση του ασθενούς).

Το τυρί Paneer (Πανίρ) μπορεί να καταναλώνεται από όλες τις ηλικίες, παιδιά και ενηλίκους, χωρίς κανένα φόβο.

Το ξέρεις ότι μπορείς να το φτιάξεις και μόνος σου ;

Το Paneer (Πανίρ) μπορεί εύκολα να το φτιάξει και ο καθένας στο σπίτι του. Δεν χρειάζεται πολύ κόπο, είναι εύκολο, είναι νόστιμο και πολύ οικονομικό !

Μπορείτε μάλιστα να παρασκευάσετε είτε το απλό τυρί, είτε το άλλο με τα μυρωδικά και τα καρυκεύματα.

Αυτό που χρειάζεστε για την παρασκευή του απλού τυριού Paneer (Πανίρ) είναι μόνο γάλα πλήρες λιπαρών και χυμό φρεσκοστημένου λεμονιού. Τόσο απλά και τόσο οικονομικά !

By | 2013-11-25T11:44:00+02:00 November 25th, 2013|Συνταγές|0 Comments

Leave A Comment