Τροφές για να καταπολεμήσεις κάθε είδους … πόνο !!!

//Τροφές για να καταπολεμήσεις κάθε είδους … πόνο !!!

Τροφές για να καταπολεμήσεις κάθε είδους … πόνο !!!

Ίσως να ακούγεται περίεργο αλλά είναι δυνατό να περιορίσεις την πρόσληψη φαρμάκων, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσεις πόνους που σε ταλαιπωρούν, επιλέγοντας συγκεκριμένες τροφές.

Πονοκέφαλοι και ημικρανίες :

Ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα είναι να εντοπίσουμε πρωτίστως την αιτία που το προκαλεί. Όσον αφορά τον πονοκέφαλο, έχει διαπιστωθεί ότι συχνά προκαλείται λόγω έλλειψης μαγνησίου- το οποίο έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τους μύες και τα νεύρα αποτρέποντας έτσι την πρόκληση πονοκεφάλων! Συνιστάται λοιπόν να εντάξεις στην διατροφή σου καθημερινά κολοκυθόσπορο, οπλίζοντας έτσι τον οργανισμό σου με το συγκεκριμένο μέταλλο.

Λύση στους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες δίνει επίσης ο καφές. Δύο φλιτζάνια ημερησίως είναι ικανά να σε απαλλάξουν από τους αφόρητους πόνους. Εάν είσαι στη φάση διακοπής του καφέ τότε να γνωρίζεις ότι είναι φυσιολογικοί οι πονοκέφαλοι αφού ο οργανισμός έχει εθιστεί από την καφεΐνη και χρειάζεται καιρό να συνηθίσει την νέα κατάσταση.

Πόνοι περιόδου :

Οι περισσότερες γυναίκες υποφέρουν εξαιρετικά πολύ απ’ τους πόνους περιόδου κάθε μήνα αλλά και απ’ το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο. Ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στην αντιμετώπισή τους έχουν αποδειχθεί οι ξηροί καρποί, οι οποίοι περιέχουν Ω-3 λιπαρά- γνωστά για την αντιφλεγμονώδη τους δράση- καθώς και μαγνήσιο το οποίο όπως προαναφέραμε συμβάλλει στην χαλάρωση των μυών και των νεύρων. Αποτέλεσμα ; Σημαντική ανακούφιση απ’ τους συγκεκριμένους πόνους.

ponoi-periodou

Πλούσια πηγή μαγνησίου και ιδανική για τις μέρες περιόδου είναι η μαύρη σοκολάτα. Άλλες τροφές κατάλληλες είναι : το μπρόκολο, η μπανάνα, τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα και η μπανάνα. 

Η ενέργεια που μας λείπει τις δύσκολες αυτές μέρες μπορεί να αναπληρωθεί πίνοντας ένα ποτήρι φυσικό χυμό ποστοκάλι, τρώγοντας μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο ή πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ. Ξεχάστε λοιπόν την αδιαθεσία σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο που σε συνοδεύουν κάθε μήνα τις συγκεκριμένες μέρες!

(!!!) Αποφύγετε αναψυκτικά, τηγανιτά, junk food και trans λιπαρά τα οποία ενισχύουν τον πόνο της περιόδου.

Στομαχόπονος και συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου :

Δοκίμασε την μέντα ! Ο στομαχόπονος συχνά συνοδεύεται από αίσθημα ‘’φουσκώματος’’ και προκαλείται από αέρια που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή του στομάχου. Η μέντα, και πιο συγκεκριμένα η ουσία που περιέχει ονόματι ‘’μενθόλη’’, έχει την τάση να διαλύει αυτά τα αέρια και επομένως να μας ανακουφίζει αισθητά απ’ τον ενοχλητικό αυτό πόνο και τα άσχημα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου. Μπορείτε να το πιείτε ως αφέψημα, κυκλοφορεί όμως και ως έλαιο.

Το γιαούρτι είναι ένας ακόμη τρόπος να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου. Τα προβιοτικά που περιέχονται στο γιαούρτι ελαχιστοποιούν τον πόνο, το φούσκωμα αλλά και την φλεγμονή.

φλεγμονές και πόνοι αρθρώσεων :

Υποφέρεις από επίμονους πόνους στις αρθρώσεις ; Η λύση, όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, βρίσκεται στις παρακάτω τροφές :

  • Τα αγαπημένα στους περισσότερους κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά αλλά και στα λεγόμενα ‘’ανθοκυάνινα’’, στοιχεία τα οποία έχουν την ικανότητα να περιορίζουν τον πόνο όπως και τις φλεγμονές. Ξεκίνα λοιπόν την κατανάλωση κερασιών, χυμού από κεράσι ή ακόμα και κερασόπιτας και δες άμεσα θαυματουργά αποτελέσματα!
  • Επίσης προστασία και υγεία στις αρθρώσεις προσφέρει το ελαιόλαδο. Το αγνό παρθένο ελαιόλαδο έχει τις ιδιότητες της ιβουπροφαίνης και προσφέρει σημαντική βοήθεια σε ανθρώπους που πάσχουν από αστεοαρθρίτιδα.
  • Υποφέρεις από πόνους της ρευματοειδούς αρθρίτιδας; Η λύση βρίσκεται στα ψάρια που περιέχουν πολλά ω-3 λιπαρά οξέα. Τα αντιφλεγμονώδη αυτά λιπαρά οξέα κάνουν καλό επίσης στη καρδιά. Οι καλύτερες επιλογές τέτοιων ψαριών είναι ο σολομός, η σαρδέλα, ο τόνος και το σκουμπρί.
  • Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό με πολύ ευεργετικές ιδιότητες ειδικά για τις περιπτώσεις εμφάνισης φλεγμονών που δημιουργούνται σε περίπτωση ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή οστεοαρθρίτιδας. Έχει την ιδιότητα να ανακουφίζει αισθητά από τον πόνο στις αρθρώσεις βελτιώνοντας το περπάτημα και όλες τις κινήσεις.
  • Οι φλεγμονές μπορούν να αποτραπούν και με την κατανάλωση τσίλι πιπεριάς. Η καψαϊκίνη που δίνει αυτή την έντονα καυτερή γεύση έχει την ικανότητα να μειώνει τις φλεγμονές. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται στα έμπλαστρα.

Πόνοι στους μύες :

Είστε οπαδός της γυμναστικής και εκτιμάτε ιδιαιτέρως την ευεξία την οποία σας προσφέρει- πέρα απ’ τα αποτελέσματα στο σώμα σας. Πολλές φορές όμως αυτή η ευεξία συνοδεύεται από δυσάρεστους πόνους στους μύες σου (συνηθέστερα σε αυτούς στην κοιλιά). Για να απαλλαγείς απ’ αυτούς και να ‘μείνεις’ στις ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης, πρόσθεσε στο τσάι σου τζίντζερ – είναι βέβαιο ότι θα περιορίσεις τους μυϊκούς πόνους σε σημαντικό βαθμό!

Οι ξηροί καρποί συμβάλουν και αυτοί στην καταπολέμηση του πόνου των μυών μετά από γυμναστική. Προτιμήστε τα καρύδια, τα φυστίκια και τα αμύγδαλα.

Επίσης τα αυγά, που περιέχουν πολλές πρωτεΐνες, καθώς και βιταμίνη D, καταπολεμούν τους μυικούς πόνους και βοηθούν στη γρήγορη αποκατάστασή τους.

Αίσθημα καούρας :

Το δυσάρεστο αυτό αίσθημα μπορεί να προκληθεί από πολλά τρόφιμα, ενώ οι ‘’συνήθεις υπεύθυνοι’’ φαίνεται να είναι τα λιπαρά κρέατα. Προσπάθησε λοιπόν να αποκτήσεις τις πρωτεΐνες που σου προσφέρει η συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων , τις οποίες σαφώς και χρειάζεται ο οργανισμός σου, με φασόλια! Επίσης τα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες επομένως είναι λιγότερο ‘’επικίνδυνα’’ για κάποια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Δοκίμασε επίσης να φας μπανάνα όταν υποφέρεις από καούρες. Δεν θα σταματήσουν μόνο τα ενοχλητικά συμπτώματα αλλά θα εφοδιάσεις και τον οργανισμό σου με κάλλιο, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Καθόλου άσχημο !

Ανακούφιση προσφέρουν επίσης : Το κοτόπουλο, το σέλινο, το ρύζι, τα πράσινα λαχανικά, ο μαϊντανός και το πλιγούρι.

( !!! ) : Υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπιση δυσάρεστων πόνων που δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας, όπως είναι οι παραπάνω. Απόφυγε την αλόγιστη χρήση φαρμάκων η οποία επιβαρύνει σημαντικά το στομάχι σου και προσπάθησε να συμβουλεύεσαι πριν την λήψη τους κάποιον γιατρό.

By | 2021-12-21T22:42:42+02:00 December 12th, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment