Τροφές πλασμένες η μία για την άλλη

//Τροφές πλασμένες η μία για την άλλη

Τροφές πλασμένες η μία για την άλλη

Υπάρχουν «διατροφικά ζευγάρια» που γράφουν ιστορία, είτε ιστορία αγάπης είτε ιστορία απόλυτης καταστροφής. Στην δεύτερη αυτή κατηγορία, υπάρχουν πολλά τέτοια διάσημα ζευγάρια, γνωστά σε όλους μας, που κατά καιρούς μας έχουν οδηγήσει σε διατροφικές ατασθαλίες με δυσάρεστες συνέπειες.

 

 

 

  • Νάτσος με τυρί
  • Παγωτό με σιρόπι
  • Πίτσα με μπύρα

Αυτό δε σημαίνει όμως πως δεν υπάρχουν και φωτεινά παραδείγματα γευστικών ζευγαριών που αποτελούν δώρο για τον οργανισμό και την υγεία. Το μυστικό βρίσκεται στη συνδυαστική δράση τους.

  • Γιαούρτι με πλιγούρι βρώμης

Το ελληνικό γιαούρτι αποτελεί καταπληκτική τροφή και ιδιαίτερα πολύτιμη για τον οργανισμό. Είναι πλούσιο σε πρεβιοτικά και προβιοτικά και αποτελεί ιδανική τροφή για πρωινό ή ακόμα και για βραδινό γεύμα.

Τα πρεβιοτικά είναι πιο δύσκολα στην πέψη και τα βρίσκουμε κυρίως σε τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Τα προβιοτικά αντίθετα είναι κάποια βακτήρια που υπάρχουν στο έντερό μας και τα βρίσκουμε σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι.

Η συνδυαστική δράση των δύο αυτών στοιχείων, επιτυγχάνει καλύτερη πέψη και καλύτερη λειτουργία όλου του οργανισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

  • Σπανάκι με βιταμίνη C

Τα πορτοκάλια και τα λεμόνια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C. Το σπανάκι από την άλλη είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου για τον οργανισμό. Ένας όμως μέσος ενήλικας κατορθώνει να απορροφήσει μόνο το 10 με 15 % της ποσότητας σιδήρου που του παρέχεται από το σπανάκι. Με τη βοήθεια όμως της βιταμίνης C, που διευκολύνει την απορρόφησή του από τον οργανισμό, αυξάνουμε στο μέγιστο την εκμετάλλευση των αγαθών που μας προσφέρει απλόχερα η φύση.

Παρόμοια ζευγάρια σιδήρου και βιταμίνης C είναι και οι φράουλες σε μια σαλάτα από φρέσκο σπανάκι, ή οι πολύχρωμες πιπεριές σε μια σαλάτα με καλαμπόκι και μαύρα φασόλια.

  • Μπρόκολο με ντομάτα

Πρόκειται για δύο συστατικά με ισχυρή αντικαρκινική δράση (και ειδικά κατά του καρκίνου του προστάτη). Αυτό είναι γνωστό σε όλους. Αυτό όμως που έγινε προσφάτως γνωστό, είναι πως η συνδυαστική δράση των δύο αυτών συστατικών, δεν παρουσιάζει μόνο προληπτική δράση κατά του καρκίνου, αλλά έχει δείξει και σε μελέτες που έχουν γίνει σχετικά, πως μπορεί να επιφέρει ακόμα και συρρίκνωση των όγκων του προστάτη.

Μάλιστα, όπως δείχνουν οι έρευνες, η ντομάτα αλλά και το μπρόκολο, πολεμούν τον καρκίνο του προστάτη με διαφορετικό τρόπο το καθένα και γι’αυτό είναι και πιο αποτελεσματικά σε κοινή τους χρήση.

Επίσης φάνηκε πως όταν αυτά μαγειρευτούν, αυξάνεται η αντιοξειδωτική τους ικανότητα και δράση, και είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από όταν καταναλώνονται ωμά.

Συμπέρασμα

Εσείς τα ξέρατε ;  Εάν όχι, δοκιμάστε τα και εσείς! Καλύτερα ζευγάρι παρά single!

 

By | 2013-04-24T12:10:21+03:00 April 24th, 2013|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment