Φάε μανιτάρια και «νίκησε» τον καρκίνο.

//Φάε μανιτάρια και «νίκησε» τον καρκίνο.

Φάε μανιτάρια και «νίκησε» τον καρκίνο.

Ένα μύκητας που κάνει καλό !

Δεν ανακαλύφθηκε ξαφνικά η ευεργετική δράση των μανιταριών για την υγεία του ανθρώπου. Αντιθέτως, εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο άνθρωπος εκμεταλλευόταν την περίεργη και ιδιαίτερη αυτή τροφή προς όφελός του και προς όφελος της υγείας του. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο, πως για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσαν τα μανιτάρια ως ένα φυσικό φάρμακο για να καταπολεμήσουν πάρα πολλές ασθένειες.

Τα δημοφιλή μανιτάρια …

Τα μανιτάρια, είναι ίσως ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα σε όλες τις χώρες, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Με εφαρμογή όχι μόνο στη γαστρονομία, αλλά και στην ιατρική και την φαρμακοβιομηχανία.

Η αρχαία αυτή γνώση όμως της προληπτικής ικανότητας των μανιταριών κατά διαφόρων ασθενειών, έγινε επίκεντρο του ενδιαφέροντος διαφόρων επιστημόνων, που ενδιαφέρθηκαν να ανακαλύψουν τις ενεργές εκείνες ουσίες των μανιταριών που τους δίνει αυτή τη μοναδική ικανότητα να προφυλάσσουν τον οργανισμό.

Η έρευνα για τα μανιτάρια και τα οφέλη τους …

Την έρευνα αυτή διεξήγαγε ο επίσημος οργανισμός Cancer Research UK του Ηνωμένου Βασιλείου, αναμοχλεύοντας την σχέση μανιταριών και καρκίνου, καθώς επίσης και την επίδραση ορισμένων συγκεκριμένων ειδών μανιταριού στην πρόληψη ή ακόμα και στην αντιμετώπιση αυτού.

Τα αποτελέσματα ήταν τουλάχιστον αποστομωτικά, εμφανίζοντας μια εξαιρετική δράση των μανιταριών, να περιορίζουν αισθητά τις παρενέργειες που προκαλούνται από την ακτινοθεραπεία ή την χημειοθεραπεία, για την καταπολέμιση του καρκίνου.

Μάλιστα, οι ωφέλιμες αυτές ουσίες των μανιταριών, φαίνεται να δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα να μειώσει την συχνότητα των επίπονων χημειοθεραπειών του, χωρίς όμως να υστερεί σε αποτελεσματικότητα. Με τον τρόπο αυτό χαρίζουν στον ασθενή μια λιγότερο επώδυνη θεραπεία, χωρίς όμως (και αυτό είναι το πραγματικά αξιοσημείωτο!) να μειώνουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας αυτής.

Συμπληρωματικά πρέπει να αναφέρουμε, πως σύμφωνα με μελέτες, οι επιστήμονες καταλήγουν στο ενθαρρυντικό συμπέρασμα, πως η κατανάλωση μανιταριών (συγκεκριμένων ποικιλιών που περιέχουν αυτές τις ενεργές και άκρως ωφέλιμες ουσίες), μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την αντίσταση του οργανισμού έναντι του καρκίνου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σε θέση να έχει εξιόλογη επίδραση στην ποιότητα ζωής του καρκινοπαθούς που μπορεί να βρίσκεται ακόμα και σε πολύ προχωρημένα στάδια της νόσου.

Είναι όλα τα μανιτάρια ίδια ;

Φυσικά και όχι ! Όλα τα μανιτάρια δεν είναι ίδια, και φυσικά δεν παρουσιάζουν την ίδια ευεργετική δράση. Ωστόσο, ακόμα και τα πολύ κοινά λευκά μανιτάρια, έχουν αποδεδειγμένη προληπτική δράση κατά του καρκίνου.

Βέβαια, ορισμένα πολύ συγκεκριμένα είδη μανιταριών, φαίνεται να παρουσιάζουν στοχευμένη δράση κατά συγκεκριμένων μορφών καρκίνου.

Μπορούμε να αναφέρουμε ως παράδειγμα, το μανιτάρι Maitake. Αυτό το μανιτάρι, εμφανίζει στοχευμένη δράση στην καταπολέμησηκαρκίνων όπως του προστάτη ή της ουροδόχου κύστης.

Μάλιστα φαίνεται να μπορεί να επιύχει συρρίκνωση των όγκων σε έναν ποσοστό έως και 75 %.

By | 2013-12-05T19:37:55+02:00 December 5th, 2013|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment