Χαμηλό σε λιπαρά σημαίνει απαραίτητα και υγιεινό ;;;

//Χαμηλό σε λιπαρά σημαίνει απαραίτητα και υγιεινό ;;;

Χαμηλό σε λιπαρά σημαίνει απαραίτητα και υγιεινό ;;;

Όχι στις εμμονές …

Τίποτα, όταν δε γίνεται σωστά και φυσικά με μέτρο, δεν είναι ασφαλές και καλό για τον οργανισμό και την υγεία ! Λέμε ΝΑΙ λοιπόν στην υγιεινή διατροφή , αλλά και αυτή ακόμα χρειάζεται μέτρο και φυσικά γνώση. “Η γνώση είναι δύναμη” λένε … και δεν έχουν άδικο ! Γνωρίζοντας ορισμένα σημαντικά πράγματα μπορούμε να διαφυλάξουμε την υγεία μας και να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από ατοπήματα και κακοτοπιές !

Υπάρχουν υγιεινές διατροφικές κακοτοπιές ;;;

Και όμως υπάρχουν ! Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή … η υγιεινή διατροφή … αλλά ακόμα και αυτή κρύβει τελικά κινδύνους ! Υπάρχουν τρόφιμα, που αν και πλασάρονται ως υγιεινά … τελικά μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στον οργανισμό και στη σιλουέττα, και μάλιστα χωρίς καν να το υποπτευόμαστε ! Ποιες είναι όμως αυτές οι τροφές ;;;

Όταν η “υγιεινή” διατροφή …βλάπτει !!!

Μερικές μόνο από αυτές τις ύπουλες τροφές που θα έπρεπε να γνωρίζουμε και να προσέχουμε, είναι οι ακόλουθες :

1η τροφή : Τα προϊόντα Low Fat ή No Fat

Τα προϊόντα αυτά, δηλαδή τα προϊόντα με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά, ήρθαν σαν απομηχανής θεός και κατέκλυσαν γρήγορα την αγορά, προσφέροντας στο κοινό μια λύση υγείας ! Αυτό που δεν γνωρίζει ο κόσμος όμως για αυτά τα προϊόντα, είναι πως συνήθως λόγω απομάκρυνσης του λίπους είναι πολύ πιο άγευστα. Έτσι, οι εταιρείες, για να τα κάνουν επιθυμητά προσθέτουν άμυλο και ζάχαρη, δηλαδή τα εμπλουτίζουν με υδατάνθρακες ! Το αποτέλεσμα είναι οι καταναλωτές θεωρώντας αυτά τα προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά και άρα διαίτης, να τρώνε διπλάσιες ποσότητες και στο τέλος να ξεπερνάτε τα επιτρεπτά όρια υδατανθράκων. Τις περισσότερες φορές λοιπόν αντί να αδυνατίζουν, παχαίνουν, και όπως καταλαβαίνετε είναι λογικό !

Όλοι γνωρίζουμε τις συνέπειες της ζάχαρης. Και μέσω των light προϊόντων η κατανάλωσή της είναι μεγαλύτερη ! Γι’αυτό το λόγο είναι προτιμότερο να υιοθετούμε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και όχι σε επεξεργασμένα τρόφιμα που παρουσιάζονται ώς “διαίτης” ενώ δεν είναι !

2η τροφή : Το βούτυρο & η μαργαρίνη

Όλοι έχουν στο μυαλό τους το βούτυρο σαν κάτι το απαγορευμένο, σαν μια τροφή άρρηκτα συνδεδεμένη με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, με τη χοληστερόλη αλλά και με τον θάνατο. Για τον λόγο αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν τη μαργαρίνη, αφού άλλωστε είναι και πολλοί διατροφολόγοι που την προτείνουν ως λύση. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα άτομα που καταναλώνουν μαργαρίνη αντί για βούτυρο, φαίνεται να παρουσιάζουν πιο μεγάλα ποσοστά εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων.

Η αλήθεια είναι πως ότι καταναλώνεται με μέτρο αποκλείεται να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία. Όποια από τα δυο παραπάνω προϊόντα συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε, φροντίστε να είναι σε μικρές ποσότητες. Αυτό που θα πρέπει να κοιτάτε στις ετικέτες, είναι εκτός από τις θερμίδες και τα κορεσμένα λιπαρά, αν περιέχονται στο προϊόν υδρογονωμένα λιπαρά.

Η καλύτερη εναλλακτική λύση είναι το ελαιόλαδο που περιέχει καλά λιπαρά, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα.

3η τροφή : Τα προϊόντα ολικής άλεσης

Ακόμα και τα προϊόντα ολικής άλεσης δεν είναι πάντοτε τόσο αθώα. Σε ορισμένες περιπτώσεις προϊόντα ολικής άλεσης μπορεί τελικά να περιέχουν ίδιο ή πολύ κοντινό γλυκαιμικό δείκτη με τα αντίστοιχα λευκά προϊόντα. Όποια από τα δύο κι αν επιλέξεις, οι θερμίδες είναι επίσης πολύ κοντά.

Η διαφορά τους είναι στη θερμιδική αξία. Τα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, Ε , σίδηρο, ασβέστιο, νάτριο, κάλιο και φώσφορο.

Το μυστικό και πάλι είναι στις ποσότητες. Όσο θα έτρωγες στα λευκά μακαρόνια, τόσο θα πρέπει να φας και στα ολικής, και όχι παραπάνω με τη δικαιολογία ότι είναι διαίτης, γιατί δεν είναι !

4η τροφή : Οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων

Αν και υπόσχονται χυμό από φρέσκα φρούτα, τελικά οι χυμοί αυτοί δεν είναι τίποτα παραπάνω από νερό εμπλουτισμένο με άφθονες χημικές ουσίες που προσδίδουν την φρουτένια αυτή γεύση ! Μάλιστα για ενίσχυση της γεύσης τους και φυσικά για να γίνονται πιο λαχταριστοί περιέχουν συνήθως μεγάλες ποσότητες ζάχαρης !

Σε καμία λοιπόν περίπτωση οι χυμοί του εμπορίου δεν αποτελούν μια υγιεινή διατροφική επιλογή. Τα φρούτα που περιέχουν δεν αποτελούν ούτε το 50 % του προϊόντος ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται όλο από ζάχαρη, γλυκαντικά και συντηρητικά για να διατητηθούν έναν ολόκληρο χρόνο μέσα στη συσκευασία. Ακόμα και τα φρούτα έχουν χάσει τις βιταμίνες τους από την επεξεργασία που έχουν υποστεί.

Προτιμήστε φυσικούς χυμούς από φρέσκα φρούτα εποχής και καταναλώστε τους αμέσως ώστε να λάβετε όλες τις πολύτιμες βιταμίνες για τον οργανισμό. Με αυτό το τρόπο γλιτώνετε τις θερμίδες αλλά και επωφελείστε από τα θρεπτικά συστατικά.

5η τροφή : Τα ενεργειακά ποτά

Τα ενεργειακά ποτά ενδείκνυνται για άτομα που ασκούνται, λόγω της μεγαλύτερης ποσότητας ηλεκτρολυτών που περιέχουν, αλλά και λόγω της μεγαλύτερης ποσότητας ζάχαρης που είναι πολύ χρήσιμη για τον οργανισμό ενός αθλητή. Ωστόσο η κατανάλωση αυτών των ποτών από άτομα που δεν ασκούνται μπορεί να είναι ακόμα και επιβλαβής !

Το άσχημο είναι ότι η καφεΐνη που περιέχουν τα ενεργειακά ποτά επειδή συνδυάζεται και με συστατικά που διεγύρουν τον οργανισμό, μπορεί να προκαλέσουν ταχυκαρδία γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

6η τροφή : Μπάρες πρωτεΐνης

Ενώ αναγράφουν ότι περιέχουν μικρή ποσότητα ζάχαρης, είναι πλούσιες σε γλυκαντικές ουσίες, σάκχαρα, συντηρητικά και επεξεργασμένα συστατικά. Είναι προτιμότερο να τρώτε ξηρούς καρπούς αντί για τέτοιες μπάρες του εμπορίου. Εκτός αν τις φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι με αγνά υλικά.

7η τροφή : Προϊόντα χωρίς γλουτένη

Το γεγονός ότι δεν περιέχουν γλουτένη δεν τα κάνει αυτόματα και υγιεινά ! Η απουσία της σημαίνει αντικατάσταση με άλλα άλευρα χειρότερης ποιότητας που συνεπάγεται προσθήκη ζάχαρης και λιπαρών για την καλυτέρευση της γεύσης. Προσοχή λοιπόν στις ποσότητες γιατί αν νομίζετε οτι βοηθούν στην απώλεια βάρους…απατάστε !

8η τροφή : Dressing στις σαλάτες

Μπορεί οι σαλάτες να αποτελούν ιδανική τροφή για όσους θέλουν να θρέφονται σωστά αλλά και για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος, όμως πολλές φορές οι σως που χρησιμοποιούμε για να δώσουμε γεύση μας βγάζουν από την επίτευξη του στόχου μας.

Η ποιότητα του dressing παίζει το σημαντικότερο ρόλο γι΄αυτό αποφύγετε τις έτοιμες σάλτσες και φτιάξτε δική σας με αγνά φρέσκα υλικά. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο, ξύδι, λεμόνι, μέλι, γιαούρτι, μπαλσάμικο και μυρωδικά και θα έχετε μια υπέροχη σως για τις σαλάτες σας. Οι τυποποιημένες περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, νάτριο, τεχνητά αρώματα, ζάχαρη και είναι φουλ σε θερμίδες !

9η τροφή : Αλλαντικά κοτόπουλου και γαλοπούλας

Μπορεί τα συγκεκριμένα αλλαντικά να αποτελούν μια από τις πρώτες επιλογές για όσουν ξεκινάνε μια δίαιτα, δεν είναι όμως τόσο αθώα όσο πολλοί πιστεύουν ! Τα κρέατα όταν είναι επεξεργασμένα, όπως είναι όλα τα αλλαντικά, έχουν καπνιστεί, έχουν αλατιστεί, τους έχουν προστεθεί συντηρητικά και έχουν υποστεί μια διαδικασία ωρίμανσης. Αυτό σημαίνει κορεσμένα λιπαρά, νιτρικά άλατα και θερμίδες ! Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα σαλάμια, τα λουκάνικα, τα μπέικον, οι κονσέρβες κ.α.

epexergasmena-trofima

Συμπέρασμα 

Με το να επιλέγουμε τρόφιμα που είναι χαμηλά σε λιπαρά , δε σημαίνει οτι είναι χαμηλά και σε θερμίδες, ούτε οτι είναι πιο υγιεινά ! Για να έχει γεύση ένα προϊόν πρέπει να έχει ζάχαρη ή αλάτι ή λιπαρα. Αφαιρώντας κάποιο από αυτά τα συστατικά, χρησιμοποιείται κάποιο άλλο περισσότερο ώστε να καλυφθεί η έλλειψη αυτή.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν οτι η λύση δεν είναι στα light προϊόντα, αλλά στις ποσότητες που καταναλώνουμε σε οποιοδήποτε τρόφιμο. Ένα μέτρο σε όλα είναι η καλύτερη επιλογή. Έτσι δε θα στερείστε (γιατί κάποια στιγμή από την έλλειψη μπορεί να σας πιάσει βουλιμία και να χαλάσετε όλη τη προσπάθεια που κάνατε τόσο καιρό), και θα τρώτε όλα τα είδη τροφών που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, ώστε να παίρνετε όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά.

Προτιμήστε να μη καταναλώνετε επεξεργασμένα προϊόντα και τυποποιημένα σνακ. Ούτε να πίνετε αναψυκτικά και χυμούς του εμπορίου. Τα φρέσκα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα λαχανικά, αποτελούν τρόφιμα πολύ θρεπτικά και νόστιμα που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε διατροφικό πλάνο.

By | 2021-12-22T20:28:17+02:00 November 26th, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment