Όταν η βαρεμάρα … βλάπτει και το μυαλό !

//Όταν η βαρεμάρα … βλάπτει και το μυαλό !

Όταν η βαρεμάρα … βλάπτει και το μυαλό !

Γυμναστήριο ; … Μπαααααα !

Πόσες φορές δεν έχουμε πει ότι από Δευτέρα θα αρχίσουμε να προσέχουμε τη διατροφή μας και φυσικά το σώμα μας ξεκινώντας συστηματικά κάποια σωματική δραστηριότητα, κάποιο σπορ ή απλά γυμναστήριο ;;;

Πόσες φορές δεν έχουμε αναβάλλει αυτή τη Δευτέρα για βδομάδες, για μήνες ή ακόμα και για χρόνια ;;;

Γνωρίζουμε όμως πως εκτός από το κακό που κάνουμε με αυτή μας την αναβλητικότητα στο σώμα μας, κάνουμε πολύ μεγάλο κακό και στο μυαλό μας ;;;

Η οκνηρία «σκοτώνει» αργά το μυαλό μας …

Μπορούμε σίγουρα όλοι, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, να θυμηθούμε τουλάχιστον μία φορά (αν όχι πολύ περισσότερες), που καθώς είμασταν βολεμένοι στον καναπέ μας αποφασίσαμε να αναβάλουμε το γυμναστήριο ή το μάθημα στο σπορ που κάνουμε.

Μάλιστα, τις περισσότερες φορές, μετά από αυτή τη μία φορά τεμπελιάς που «δικαιολογήσαμε» στον εαυτό μας, ακολούθησαν πολλές περισσότερες, αφού η οκνηρία δυστυχώς γίνεται πολύ εύκολα συνήθεια … μια πολύ κακή και ανθυγιεινή συνήθεια !

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες που δημοσιεύθηκαν και στο «The Journal of Neurology», η συστηματική σωματική άσκηση (ακόμα και αν αυτή είναι αρκετά ήπιας μορφής), μπορεί να ενισχύσει και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό την λειτουργία και την αποδοτικότητα του εγκεφάλου. Αυτό επιτυγχάνεται με την μεγαλύτερη παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Η σπουδαία αυτή μελέτη επιβεβαιώνει πως το αρχαίο ρητό «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ» σίγουρα δεν ήταν τυχαίο και σίγουρα είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να λαμβάνουμε όλοι πολύ σοβαρά υπ’όψιν.

Η μελέτη, το πείραμα και τα αποτελέσματα …

Αυτή η μελέτη, εφαρμόστηκε σε αρουραίους και με τα αποτελέσματά της άφησε εμβρόντητους τους επιστήμονες. Σύμφωνα λοιπόν με τους επιστήμονες, μετά από μακροσκελείς έρευνες, οι αρουραίοι που γενικότερα ακολουθούσαν έναν καθιστικό τρόπο ζωής και χαρακτηρίζονταν από οκνηρία στην καθημερινότητά τους, τελικά παρουσίαζαν μια φθίνουσα εγκεφαλική λειτουργία. Με λίγα λόγια, το μυαλό τους άρχισε να παρουσιάζει διαρκώς και λιγότερη δραστηριότητα.

Αποτέλεσμα ;;; : Οκνηρό σώμα συνεπάγεται ΚΑΙ οκνηρό μυαλό !!!

Αιτιολογία : Γιατί αδρανεί το μυαλό μαζί με το σώμα ;

Οι επιστήμονες ερμηνεύοντας αυτές τις μελέτες εξηγούν πως με την σωματική αυτή αδράνεια του ατόμου, τείνουν να δημιουργούνται ολοένα και νέα παρακλάδια στους νευρώνες του εγκεφάλου.

Εν συνεχεία, τα παρακλάδια αυτά, συνδέονται με το νευρικό σύστημα, δημιουργώντας μια σύγχιση στον οργανισμό, αφού εκπέμπουν «άσκοπα» και «χαοτικά» μηνύματα που αποπροσανατολίζουν τον οργανισμό και δημιουργούν προβλήματα στην ορθή του λειτουργία.

Είναι αυτό επικίνδυνο ;

Οτιδήποτε έχει να κάνει με την λειτουργία του μυαλού σίγουρα έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον οργανισμό, για την υγεία και για την καλή λειτουργία όλου του συστήματος.

Φυσικά λοιπόν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει το άτομο ακόμα και στην εμφάνιση σοβαρών παθήσεων όπως είναι η υψηλή πίεση του αίματος ή οι καρδιαγγειακές παθήσεις, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο !

Ακόμα και μια ήπια μορφή άσκησης (ακόμα και μισή ώρα περπάτημα την κάθε ημέρα) μπορεί να κάνει τη διαφορά και να σώσει ζωές !

By | 2014-01-28T13:32:29+02:00 January 28th, 2014|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment