Αγαύη : Επικίνδυνη ή όχι ;;;

Τι είναι η αγαύη ; Η αγαύη είναι ένα φυτό, πολύ γνωστό κυρίως γιατί χρησιμοποιείται για την παραγωγή ττης τεκίλας. Είναι ένα φυτό κακτοειδές, του οποίου το σιρόπι είναι εξαιρετικά γλυκό (είναι περίπου 1,5 φορά πιο γλυκό ακόμα και από το μέλι) αλλά σε αντίθεση με τις άλλες γλυκαντικές ουσίες έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ! (!!!) : Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη, η αγαύη, χρησιμοποιείται ως ιδανικό υποκατάστατο της ζάχαρης ! (!!!): Ειδικοί μελετητές και επιστήμονες υποστηρίζουν πως μια ουσία που περιέχεται στο φυτό αγαύη είναι ικανή να αποτρέψει την εμφάνιση διαβήτη ! Η ουσία αυτή που περιέχει και προφυλάσσει από την εμφάνιση του διαβήτη, ονομάζεται ινουλίνη και συνεισφέρει και στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και του γαστρεντερικού συστήματος του οργανισμού ! Επίσης διευκολύνει την καλυτερη αφομοίωση του ασβεστίου !

Γιατί χρησιμοποιείται η αγαύη ως υποκατάστατο της ζάχαρης ;

Η αγαύη συνηθίζεται αρκετά ως υποκατάστατο της ζάχαρης ή των άλλων γλυκαντικών ουσιών κυρίως λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη και της εξαιρετικά γλυκιάς της γεύσης. (!!!) : Ωστόσο, η αγαύη παρέχει επίσης και ένα αίσθημα ικανοποίησης στον χρήστη και καταφέρνει να μειώσει σε σημαντικό βαθμό την επιθυμία του για κατανάλωση γλυκών ! Αυτό συμβαίνει γιατί η κατανάλωση αγαύης βοηθάει ώστε να διατηρείται σε σταθερά επίπεδα το σάκχαρο, γεγονός που εξαλείφει τις κρίσεις βουλιμίας στο άτομο ! (!!!) : Η αγαύη δεν αφομοιώνεται από τον οργανισμό και γι'αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η αγαύη περνάει μέσω του οργανισμού και εν συνεχεία αποβάλλεται ... όπως ακριβώς συμβαίνει και με την κατανάλωση φυτικών ινών !

Αγαύη : Σιρόπι & υποκατάστατα

Πολύ συχνά ο κόσμος κάνει το λάθος να συγχέει την αγαύη και τα γλυκαντικά υποκατάστατα από αγαύη με το σιρόπι αγαύης ! Οι διαφορές είναι όμως πολύ μεγάλες και ελοχεύουν κινδύνους για όσους τις αγνοούν ! (!!!) : Το σιρόπι αγαύης δεν έχει ΚΑΜΙΑ απολύτως σχέση με τα υποκατάστατα ζάχαρης που παρασκευάζονται από αγαύη ! Ενό τα υποκατάστατα αυτά έχουν εξαιρετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, το σιρόπι αγαύης αντιθέτως, επηρεάζει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό το σάκχαρο !!!

Οι έρευνες & τα αποτελέσματά τους

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η χρήση γλυκαντικών από αγαύη, φαίνεται να έχει σημαντικές διαφορές σε σύγκριση με χρήση άλλων γλυκαντικών ουσιών όπως η ασπαρτάμη, η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η σουκρόζη !!! (!!!) : Οι έρευνες αυτές έγιναν σε ποντίκια. Τα ποντίκια που κατανάλωναν γλυκαντικό υποκατάστατο από αγαύη παρουσίαζαν πιο φυσιολογικό βάρος, πιο φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου και δεν εμφάνιζαν βουλιμικές τάσεις !

Η τεκίλα έχει ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες ;;;

(!!!) : Παρά το γεγονός ότι η τεκίλα παρασκευάζεται από το φυτό αγαύη με τις εξαιρετικές αυτές ιδιότητες, ωστόσο μετά την επεξεργασία της, τη ζύμωση και την προσθήκη του αλκοόλ, η τεκίλα δε κατορθώνει να διατηρήσει τα οφέλη της αγαύης !!!

Leave a Reply