Άσκηση στο νερό ( Aqua Aerobic, Aqua Yoga, Aqua Pilates, Aqua Bike )

 

Η άσκηση μέσα στο νερό ξεκίνησε προς το τέλος της δεκαετίας του 1980 σαν ένα μέσο εκγύμνασης το οποίο παρείχε τα πλεονεκτήματα της αεροβικής άσκησης στην ξηρά χωρίς όμως τις αρνητικές επιπτώσεις. Η έντονη άσκηση στη ξηρά μπορεί να προκαλέσει πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις, που συνεπάγεται πολλές φορές έντονη δυσφορία και μειωμένο κίνητρο για άσκηση. Το νερό αντίθετα είναι ένα θαυμάσιο μέσο διατήρησης της υγείας του ατόμου. Μόλις μπει ο αθλούμενος μέσα στο νερό αισθάνεται αμέσως ανακούφιση, ευεξία και η κούραση της ημέρας απομακρύνεται.

Η άσκηση μέσα στο νερό παρέχει τα πλεονεκτήματα της αεροβικής άσκησης στην ξηρά χωρίς όμως τις αρνητικές επιπτώσεις .Η έντονη άσκηση στη ξηρά μπορεί να προκαλέσει πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις που συνεπάγεται πολλές φορές έντονη δυσφορία και μειωμένο κίνητρο για άσκηση .Το νερό αντίθετα είναι ένα θαυμάσιο μέσο διατήρησης της υγείας του ατόμου.

Η άσκηση στο νερό πραγματοποιείται με ή χωρίς εξοπλισμό και δουλεύει με τις αντιστάσεις του νερού. Προσφέρει τα πλεονεκτήματα μιας ολοκληρωμένης άσκησης όπως ανάπτυξη καρδιοαναπνευστικής αντοχής, μυϊκής ενδυνάμωσης, βελτιώνει την ευλυγισία των αρθρώσεων και συμβάλει στη μειώσει του σωματικού λίπους. Παράλληλα εκμηδενίζει σχεδόν τις επιβαρύνσεις στους συνδέσμους και στις αρθρώσεις και δρα ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Το μεγαλείο της στηρίζεται στη συμμετρική ανάπτυξη των συναγωνιστών και ανταγωνιστών μυών.

Ένα πρόγραμμα aqua tone ακολουθεί του βασικούς κανόνες άσκησης για το μαζικό αθλητισμό. Σε πολύ αρχάριους πρέπει να διδαχθεί η σωστή στάση του σώματος, οι κανόνες ασφαλείας και η χρησιμοποίηση νέου εξοπλισμού, ενώ όταν νερό είναι πολύ κρύο η διάρκεια της προθέρμανσης μέσα στο νερό πρέπει να είναι μικρότερη και οι διατάσεις να γίνονται έξω από το νερό.

Το aqua power είναι η ίδιας μορφής και δομής πρόγραμμα με ποιο αυξημένη ένταση. Οι γυμναστές μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο της έντασης με τις ακόλουθες ασκήσεις. Οι κλωτσιές –ανυψώσεις ευθύγραμμου ποδιού- χρησιμοποιούνται σαν παράδειγμα από τη στιγμή που χρησιμοποιούνται σε όλα τα προγράμματα κατά τη διάρκεια της εξάσκησης. Βάζοντας μια μεγάλη αναπήδηση σε κάθε κλωτσιά, οι μαθητές πρέπει να σπρώξουν όσο ποιο δυνατά μπορούν τον πάτο της πισίνας για να βγάλουν το σώμα τους ψηλά έξω από το νερό. Η yoga είναι ένα είδος εναλλακτικής γυμναστικής ευρέος διαδεδομένη. Εξίσου γνωστό και ιδιαίτερα δημοφιλές είναι και το μάθημα της aqua yoga. Για όσους δεν μπορούν να αποκτήσουν τα πολλαπλά οφέλη της yoga λόγω τραυματισμών ή δυσκολιών σε διάφορες asanes (στάσεις), μπορούν να επιλέξουν το μάθημα της aqua yoga το οποίο προσφέρει ένα φαρδύ φάσμα διατατικών ασκήσεων καθώς και ένα μεγάλο ποσοστό κινήσεων στο νερό διάρκειας 45 λεπτών. Τα οφέλη που προσφέρει στο σώμα και στην διάθεση μας είναι πάρα πολλά.

Το Aqua Pilates τώρα, πρόκειται για μια σύγχρονη και εναλλακτική μέθοδο γυμναστικής που χαρακτηρίζεται όχι μόνο για την πολυπλοκότητα των ασκήσεων αλλά και για το μόνιμο συναίσθημα χαλάρωσης που δημιουργεί. Οι βασικές αρχές που διέπουν τη μέθοδο Αqua Pilates είναι η ευθυγράμμιση, η αναπνοή, ο έλεγχος, η ακρίβεια, η ρέουσα κίνηση και η χαλάρωση. Το σύνολο του προγράμματος προϋποθέτει τη συμβολή της κοιλιάς, της μέσης και των γλουτών για τη στήριξη του υπόλοιπου σώματος. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μαθαίνουν να αναπνέουν σωστά, να ελέγχουν τους διαφορετικούς μηχανισμούς του σώματός τους και κυρίως να ισορροπούν. Με τη πάροδο του χρόνου διδάσκονται, μάλιστα, πώς να περνούν από τη μια άσκηση στην άλλη καθώς και πώς να χρησιμοποιούν τα ειδικά όργανα που βοηθούν την αποτελεσματικότητα της άσκησης. Όσοι δοκίμασαν την μέθοδο αυτή μιλούν για μια μέθοδο που βοηθά όχι μόνο όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ευεξία αλλά και εκείνους που αντιμετωπίζουν έντονα κινητικά προβλήματα.

Η άλλη εναλλακτική άσκηση είναι αυτή με τα ποδήλατα νερού. Αποτελεί τον πιο διαδεδομένο τρόπο άθλησης και ψυχαγωγίας στα υδρογυμναστήρια, σε όλο τον κόσμο. Οι ξεχωριστές ιδιότητες του νερού, σε συνδυασμό με τα ειδικά ποδήλατα, δίνουν τη δυνατότητα σε όλους να γυμναστούν στο νερό χωρίς καθόλου επιβαρύνσεις στις αρθρώσεις και το σκελετικό σύστημα. Ένα πρόγραμμα με το aqua bike μπορεί να διαρκέσει από 10 μέχρι 35 λεπτά, χρόνος που είναι υπεραρκετός για την απώλεια λίπους από τον οργανισμό, για αποτελεσματική γύμναση, αλλά και τη διατήρηση του μεταβολισμού σε υψηλά επίπεδα. Οι ασκήσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται είναι ειδικά σχεδιασμένες, ώστε να εκμεταλλεύονται πλήρως και τις φυσικές ιδιότητες του νερού. Αντίσταση, άνωση, υδροστατική πίεση και θερμοκρασία.

5 Comments

  1. alexoukos April 19, 2011
  2. Δήμος Καραντζάς Δήμος Καραντζάς April 20, 2011
    • alexoukos April 20, 2011
  3. stamstam13 April 20, 2011
  4. Δήμος Καραντζάς Δήμος Καραντζάς April 21, 2011

Leave a Reply