Αριστερόχειρες- Εξυπνότεροι ή απλά ιδιαίτεροι ;;

//Αριστερόχειρες- Εξυπνότεροι ή απλά ιδιαίτεροι ;;

Αριστερόχειρες- Εξυπνότεροι ή απλά ιδιαίτεροι ;;

Ο εγκέφαλος μας χωρίζεται σε δύο ημισφαίρια. Το δεξί θεωρείται το ημισφαίριο της φαντασίας και το αριστερό της λογικής. Στους δεξιόχειρες κυριαρχεί το αριστερό ημισφαίριο ενώ αντίστοιχα στους αριστερόχειρες το δεξί. Ένας δεξιόχειρας γράφει με το δεξί, κάνει όμως και όλες τις υπόλοιπες δουλείες του με το δεξί. Οι αριστερόχειρες αντίθετα είναι λίγοι αυτοί που πράττουν με τον αντίστοιχο τρόπο. Οι περισσότεροι ενώ γράφουν με το αριστερό, κάνουν κάποιες άλλες εργασίες με το δεξί. (π.χ. κρατάνε την οδοντόβουρτσα με το δεξί, πίνουν τον καφέ τους με το δεξί). Σ’ αυτήν την περίπτωση λειτουργούν και τα δύο ημισφαίρια το ίδιο. Είναι λοιπόν μια ομάδα ανομοιογενής.

Η φήμη ότι είναι εξυπνότεροι δεν ισχύει, απλά χρησιμοποιούν διαφορετικά το μυαλό τους και «εκμεταλλεύονται» και τα δύο ημισφαίρια σύμφωνα με τους επιστήμονες του Australian National University. Γι αυτό πολλές φορές δυσκολεύονται να πάρουν μια απόφαση, γιατί αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια.

Σημαντική είναι η επίδοσή τους στα σπορ, όπως μποξ, πολεμικές τέχνες κλπ. και αυτό έχει μια λογική εξήγηση : Αφού η πλειονότητα των ανθρώπων είναι δεξιόχειρες, οι αριστερόχειρες έχουν μάθει να ανταγωνίζονται με αυτούς. Αντίθετα οι δεξιόχειρες σπάνια συναντάνε αριστερόχειρες ώστε να έχουν μάθει να τους ανταγωνίζονται.

Το τι καθορίζει αν ένα άτομο εξελιχθεί σε αριστερόχειρα, εξαρτάται ακόμα και από τη θέση του μέσα στη μήτρα (την κλίση του ). Ένας καλός τρόπος για να διαπιστώσεις αν το μωρό σου θα γίνει αριστερόχειρας είναι να παρατηρήσεις την ώρα που κοιμάται από ποια μεριά έχει συνήθως γυρισμένο το κεφάλι του. Τα περισσότερα το έχουν δεξιά και γίνονται δεξιόχειρα, ενώ πολύ λίγα είναι εκείνα που γέρνουν προς την αριστερή πλευρά και γίνονται αριστερόχειρα, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ειδικούς.

By | 2011-04-18T17:33:44+00:00 April 15th, 2011|Υγεία|5 Comments

5 Comments

 1. stelios April 16, 2011 at 16:56 - Reply

  λοιπον οχι για να το παιξω εξυπνος αλλα νομιζω χρησιμοποιω και τα 2 ημισφαιρια του μυαλου μου καθως γραφω με το αριστερο στο τετραδιο και με το δεξι στο πινακα(δεν μπορω το αντιθετο) οσο απιστευτο και αν ακουγεται και γενικα πολλεσ δουλειες κανω και με τα 2 χερια να με βολευουν εξισου
  (το αλλο το κανω με το δεξι )LOL

 2. admin April 16, 2011 at 17:00 - Reply

  Όντως οι αριστερόχειρες έχουν αυτή τη δυνατότητα.Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο.Όσο για το άλλο που μας λες ότι κάνεις με το δεξί,δεν μας πολυενδιαφέρει…

 3. alexoukos April 18, 2011 at 18:28 - Reply

  Stelios να φανταστώ ότι “το άλλο” είναι οι ρακέτες, έτσι??!

  Smile with tongue

 4. doly April 19, 2011 at 19:24 - Reply

  Λογικά αυτό εννοεί, γιατί και μένα εκεί πήγε το μυαλό μου …

 5. admin April 19, 2011 at 19:27 - Reply

  Μην ξεφεύγουμε από το θέμα του post. Ευχαριστώ

Leave A Comment