Εγκέφαλος : Ένα όργανο παντοδύναμο αλλά και … παράξενο !

Ο εγκέφαλος είναι το πιο περίεργο αλλά και αξιοθαύμαστο όργανο του ανθρώπου ... και όχι μόνο ! Οι επιστήμονες εδώ και αιώνες προσπαθούν να εξιχνιάσουν κάθε μυστικό του παράξενου αυτού οργάνου ... αλλά ακόμα πολλά πράγματα παραμένουν άγνωστα. Ο εγκέφαλος είναι υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών μας λειτουργιών ... εκούσιων αλλά και ακούσιων. Με τον εγκέφαλο σκεπτόμαστε, θυμόμαστε, νιώθουμε, αλλά και με τον εγκέφαλο κινούμε τα άκρα μας, αντιλαμβανόμαστε τις αισθήσεις μας και γενικά τη ζωή.

Για να δούμε μερικά περίεργα δεδομένα για τον ανθρώπινο εγκέφαλο ...

Νο 1 : Πόρτες

Οι πόρτες (όσο περίεργο και αν ακούγεται) μας κάνουν να ξεχνάμε ! Σίγουρα έχει τύχει και σε εσάς να σηκώνεστε από το γραφείο σας για να πάρετε κάτι από ένα άλλο δωμάτιο ... και απλά όταν φτάσετε εκεί να μη θυμάστε τι ήταν αυτό που θέλατε ! Οι επιστήμονες, προσπαθώντας να εξηγήσουν το πολυσύχναστο αυτό φαινόμενο, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως για όλα φταίνε τελικά οι πόρτες. Ο εγκέφαλος περνόντας διαμέσου μιας πόρτας σε έναν νέο χώρο αδειάζει την προσωρινή του μνήμη για να ανακτήσει νέα δεδομένα για τον νέο αυτό χώρο ... με αποτέλεσμα να ξεχνάει προσωρινά τι ήταν αυτό που τον ανάγκασε να σηκωθεί και να πάει στον νέο αυτό χώρο.

Νο 2 : Βαθιά αισθησιακή φωνή

Γιατί υποσυνείδητα οι γυναίκες έλκονται από τις βαθιές αντρικές φωνές ; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια βαθιά φωνή μπορεί να περάσει πολύ πιο εύκολα μια πληροφορία στο υποσυνείδητο μιας γυναίκας. Ακόμα και αν αυτή η φωνή εκφωνεί απλά μια διαφήμιση στο ραδιόφωνο ή αν λέει σ'αγαπώ. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο, που οι έμποροι στηριζόμενοι στην καταναλωτική ανάγκη μιας γυναίκας ... βάζουν στις διαφημίσεις τους άντρες με μπάσο τόνο φωνής και αισθησιακή βαθιά χροιά.

Νο 3 : Μνήμη & Κίνηση

Τόσο η μνήμη μας όσο και η κίνηση των άκρων μας αποδεικνύεται πως ελέγχονται από το ίδιο ακριβώς μέρος του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι καθόλου τυχαίο που όταν προσπαθούμε να ανακαλέσουμε κάτι από την μνήμη μας κινούμε και τα χέρια μας ή τα πόδια μας εντελώς ασυναίσθητα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που όλοι θυμόμαστε από τα νιάτα μας ... να προσπαθούμε να πούμε μάθημα και να κουνάμε νευρικά τα άκρα μας.

Νο 4 : Η γραμματοσειρά κάνει τη διαφορά !

Και όμως ναι ! Σύμφωνα με έρευνες, ένας εγέφαλος μπορεί πολύ πιο εύκολα να απομνημονεύσει κάτι το οποίο είναι γραμμένο με μια πιο ιδιαίτερη και περίεργη γραμματοσειρά. Δεν είναι σύμπτωση που πλέον όλα τα διαφημιστικά φυλλάδια χρησιμοποιούν περίεργες γραμματοσειρές για να προωθήσουν το προϊόν τους.

Νο 5 : Παχυσαρκία ...

Και όμως τα περιττά κιλά επηρεάζουν και τη μνήμη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μνήμη συνδέεται άμεσα με το σωματικό βάρος και επηρεάζεται από αυτό. Χωρίς να έχουν καταλήξει πλήρως ποια ακριβώς σύνδεση υπάρχει μεταξύ τους, εικάζουν πως η έλλειψη σωματικής άσκησης οδηγεί εκτός από την παχυσαρκία και σε ελλειμματική ανάπτυξη του εγκεφάλου ... δίνοντας δίκιο στους αρχαίους Έλληνες που έλεγαν “νους υγιής εν σώματι υγιεί” και θεωρούσαν πως η υγεία του νου συμπορεύεται με την υγεία του σώματος. Καθημερινά κουράζουμε το μυαλό μας απαιτώντας του να ανταπεξέλθει σε ένα σωρό υποχρεώσεις και να βρει λύσεις. Για να ενισχύσετε αυτό το ταλαιπωρημένο μυαλό :
  • αρχίστε να σκέφτεστε φωναχτά για να ακούτε τη σκέψη σας
  • φτιάξτε τη διατροφή σας
  • παίξτε εγκεφαλικά παιχνίδια (sudoku, σταυρόλεξο, tetris)
  • κάντε τακτικά γυμναστική
  • κάντε διαλογισμό και διώξτε την πίεση και το άγχος
  • απολαύστε καθημερινά τον ήλιο για λίγα λεπτά
  • πιείτε ένα ποτήρι κρασί

Leave a Reply