Guava (ή Γκουάβα)

//Guava (ή Γκουάβα)

Guava (ή Γκουάβα)

Τι είναι το Guava ;

Το Guava (ή Γκουάβα) είναι ένα φυτό που ανήκει στο γένος των τροπικών θάμνων και των μικρών δέντρων της ευρύτερης οικογένειας των Μυρτοειδών. Φύεται κυρίως στην Κεντρική και στη Νότια Αμερική, στην Καραϊβική, στη Βόρεια Αφρική και στο Μεξικό και μπορούμε να το συναντήσουμε σε περίπου 100 διαφορετικά είδη.

Το επιστημονικό του όνομα είναι Psidium guajava και το συναντάμε συχνά και σε διάφορα ιατρικά ζητήματα.

Το φυτό Guava

Το φυτό αυτό φέρει τη γενικότερη μορφολογία των Μυρτοειδών, έχει σκληρό φύλλωμα σκούρου πράσινου χρώματος των οποίων το μήκος μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 15 εκατοστά.

Τα άνθη του φυτού είναι λευκού χρώματος και έχουν 5 πέταλα και πάρα πολλούς στήμονες.

Αν και πολλά από τα είδη του φυτού έχουν εξελιχθεί σε ζιζάνια, ωστόσο υπάρχουν και πολλά ήδη που καλλιεργούνται για τον εδώδιμο καρπό τους.

Σε γενικές γραμμές το φυτό Guava είναι αρκετά ανθεκτικό στο κρύο και στις χαμηλές θερμοκρασίες, αντέχοντας ακόμα και σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 5 βαθμούς Κελσίου.

Ο καρπός Guava

Ο καρπός Guava είναι στρογγυλού σχήματος (θυμίζει το γνωστό σε όλους μας μήλο) και έχει διάμετρο που κυμαίνεται από 3 έως και  10 εκατοστά. Το χρώμα των καρπών είναι κιτρινοπράσινο, ενώ τα ώριμα πλέον φρούτα αποκτούν ένα πιο καθαρό κίτρινο χρώμα ( αν και μερικά είδη μπορεί να παρουσιάσουν και ροζ ή κόκκινο καρπό).

Στο εσωτερικό του ο καρπός έχει πολλά καισκληρά κουκούτσια, ενώ το άρωμά του μπορεί να παρομοιαστεί με εκείνο των φρούτων του πάθους ή της φράουλας, και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και με εκείνο των ροδοπέταλων.

Η γεύση του είναι όξινη αλλά πολύ ευχάριστη. Ο καρπός τρώγεται ολόκληρος, ακόμα και τα κουκούτσια, αν και πολύς κόσμος προτιμάει να τα αφαιρεί.

Ακόμα και η φλούδα του καρπού Guava είναι βρωσιμη και έχει μια ελαφρώς πικρή γεύση. Ωστόσο θεωρείται εξαιρετική τροφή για δίαιτα και για απώλεια βάρους λόγω των άφθονων φυτικών διαιτητικών ινών που περιέχει.

Η διατροφική αξία του Guava

Όλα τα είδη του φυτού Guava δεν έχουν την ίδια διατροφική αξία αφού αυτή μεταβάλλεται ανάλογα με το είδος.

Γενικά, οι καρποί Guava, ενδείκνυνται για δίαιτα αφού είναι όπως ήδη αναφέραμε πολύ πλούσιοι σε φυτικές ίνες αλλά και επειδή είναι εξαιρετικά χαμηλής θερμιδικής αξίας. Επίσης οι καρποί Guava είναι χαμηλοί και σε λιπαρά.

Ωστόσο περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα, αλλά και πολύτιμα αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Διατροφικά στοιχεία του καρπού Guava

(ανά 100 γραμμάρια φρούτου)

Θερμιδική αξία : 35 – 50 θερμίδες

Νερό : 76 – 86 g.

Λίπη : 0,1 -0,5 g.

Υδατάνθρακες : 9,5 – 10 g.

Πρωτεΐνες : 0,9 – 1,0 g.

Ασβέστιο : 9,1 – 17 mg.

Βιταμίνη Α : 200 – 400 I.U.

Βιταμίνη Β1 : 0,046 mg.

Βιταμίνη Β2 : 0,03 – 0,04 mg.

Βιταμίνη Β3 : 0,6 – 1,068 mg.

Βιταμίνη C : 37 – 400 mg.

Χρήση του Guava στην ιατρική

Το Guava, και κυρίως το φύλλωμα του φυτού, χρησιμοποιείται και στην ιατρική εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ως παυσίπονο, ως θεραπεία των φλεγμονών, είτε ακόμα και ως θεραπεία του καρκίνου.

Μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις, τα φύλλα του Guava, χορηγούνται και ως θεραπεία κατά της διάρροιας ή του διαβήτη.

By | 2013-11-19T12:44:00+02:00 November 19th, 2013|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment