Ένα κουταλάκι του γλυκού … μπορεί να κάνει τη διαφορά !!!

Αδυνάτισμα : Γιατί μας δυσκολεύει ; Ως γνωστόν το αδυνάτισμα δεν είναι για κανέναν εύκολη υπόθεση. Κάθε φορά το αναβάλλουμε από Δευτέρα σε Δευτέρα ... και τελικά δεν αποφασίζουμε ποτέ να μπούμε στην επίπονη και κουραστική διαδικασία μιας δίαιτας ! Ακόμα όμως και εκείνοι οι λίγοι που καταφέρνουν να πείσουν τον εαυτό τους να ξεκινήσουν μια διατροφή, ακόμα και αυτοί, τελικλα δεν καταφέρνουν σχεδόν ποτέ να φέρουν εις πέρας ολόκληρο το πρόγραμμα που παρακολουθούν ! Γιατί είναι όμως τόσο δύσκολο να ελέγξουμε τον εαυτό μας ;;; Η δίαιτα προϋποθέτει αυστηρό διατροφικό πρόγραμμα σε καθημερινή βάση ! Όταν όμως το άτομο έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά τόσο πολλές υποχρεώσεις και δυσκολίες, όταν το άγχος του αγγίζει “κόκκινο”, όταν η κούραση και η απελπισία το καταβάλλει ... τότε (όπως είναι απόλυτα λογικό και φυσιολογικό) το μοναδικό πράγμα που δεν μπορεί να το απασχολήσει είναι και η διατροφή του και κυρίως η πίεση να μπει στη διαδικασία μιας δίαιτας ... μιας δίαιτας που θα του αυξήσει τα νεύρα, που θα του ρίξει τις αντοχές και που θα καταβάλλει τον οργανισμό του ! Ποια είναι όμως τότε η λύση ; Υπάρχει πραγματικά τρόπος να αδυνατίσουμε χωρίς να νιώσουμε ότι πιεζόμαστε ; (!!!) : Έρευνες αποδεικνύουν πως υπάρχει τρόπος να αδυνατίσουμε χωρίς να υποβάλλουμε τον οργανισμό μας στα γνωστά βασανιστήρια της δίαιτας ! Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα μικρό κουταλάκι !

Η ΕΡΕΥΝΑ :

Στην έρευνα αυτή έλαβαν μέρος 53 άτομα, απόλυτα υγιή, ηλικίας από 18 έως και 35 ετών. Τα άτομα αυτά καλούνταν να φάνε μια σούπα παρακολουθώντας παράλληλα τηλεόραση (και πιο συγκεκριμένα μια εκπομπή κινουμένων σχεδίων) ! Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε και σε ένα επιστημονικό περιοδικό, το “PLOS ONE”. 1η ημέρα : Οι μετέχοντες στην έρευνα τρώνε τη σούπα τους με μικρό κουταλάκι του γλυκού (5 γραμμαρίων). 2η ημέρα : Οι μετέχοντες στην έρευνα τρώνε τη σούπα τους με μεγάλο κουτάλι σούπας (15 γραμμαρίων). 3η ημέρα : Οι μετέχοντες στην έρευνα τρώνε τη σούπα τους με το κουτάλι της αρεσκείας τους ! ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Τα άτομα δεν ήταν υποχρεωμένα να φάνε ολόκληρη τη σούπα τους ... Αντιθέτως μπορούσαν να σταματήσουν το φαγητό τους όποτε ένιωθαν πλήρη και χορτάτα !!!

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ :

Μετά το πέρας των 3 ημερών οι ειδικοί συνέκριναν τα αποτελέσματα και διαπίστωσαν πως την ημέρα που τα άτομα χρησιμοποιούσαν το μικρό κουταλάκι του γλυκού για να φάνε τη σούπα τους, κατανάλωναν περίπου 30 % μικρότερη ποσότητα φαγητού από την ημέρα που έτρωγαν κανονικά τη σούπα τους με μεγάλο κουτάλι ! Επίσης σημαντικό ήταν αυτό που πρόσεξαν οι ειδικοί σχετικά με την επίδραση της τηλεόρασης στον τρόπο που υρώει το κάθε άτομο ! Όταν τα άτομα αφοσιώνονταν σε αυτό που έβλεπαν στην τηλεόραση (στην προκείμενη περίπτωση ήταν κινούμενα σχέδια) κατανάλωναν επίσης μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού !!! Αντιθέτως όταν επικεντρώνονταν στο φαγητό τους και μόνο σε αυτό, στη γεύση του και τα αρώματά του, τότε η ποσότητα που κατανάλωναν ήταν χαρακτηριστικά μικρότερη !

Η ΑΙΤΙΑ :

Δεν είναι το μικρό κουτάλι που έκανε τα άτομα να τρώνε λιγότερο ... ήταν η προσπάθεια που έπρεπε να καταβάλλουν για να καταφέρουν να φάνε το φαγητό τους και ήταν και ο παραπάνω χρόνος που έπρεπε να σπαταλήσουν ! Απο τη μία το μικρό κουτάλι τα δυσκόλευε να φάνε με ταχύτητα και βουλιμία το φαγητό τους ... και από την άλλη ο χρόνος που κέρδιζαν από αυτή τη διαδικασία άφηνε το περιθώριο στον εγκέφαλο να στείλει σήμα όταν νιώσει ότι έχει φάει αρκετά και δε χρειάζεται να συνεχίσει να τρώει ! Αποτέλεσμα ; Λιγότερο φαγητό, δηλαδή λιγότερες θερμίδες ... και άρα ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ !

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ :

Αντί για μικρό κουταλάκι ή μικρό πιρουνάκι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσοπ στικς !!! (αυτό φυσικά ισχύει για τα άτομα που δεν είναι εκπαιδευμένα να τρώνε με αυτά) Μια άλλη λύση είναι να προσπαθήσετε να φάτε το φαγητό σας με το δεξί χέρι οι αριστερόχειρες και με αριστερό χέρι οι δεξιόχειρες ! Θα δείτε σίγουρα διαφορά !!!

Leave a Reply