Λάδια μαυρίσματος : Είναι πραγματικά ασφαλή ;;;

Καλοκαίρι και χρώμα ... σοκολατί ! Το καλοκαίρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με ένα βαθύ σοκολατένιο – χρυσαφί χρώμα στην επιδερμίδα, απόλυτα αισθησιακό και πολύ sexy με τα λευκά αέρινα καλοκαιρινά ρούχα ! Πώς όμως μπορούμε να αποκτήσουμε αυτό το όμορφο σοκολατί χρώμα χωρίς να διακινδυνεύσουμε την υγεία μας με τις πολλές ώρες έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και χωρίς να χρησιμοποιήσουμε επίφοβα χημικά προϊόντα self – tan ; Είναι αυτά τα προϊόντα αυτομαυρίσματος ασφαλή για την υγεία ή κρύβουν κινδύνους γι'αυτήν ; Μήπως πρέπει να προτιμήσω τον φυσικό τρόπο ; Υπάρχει άλλη λύση, πιο φυσική, πιο ασφαλής και πιο ακίνδυνη για τον οργανισμό και την υγεία μας ; Ο πιο φυσικός τρόπος για να αποκτήσετε αυτό το γλυκό καλοκαιρινό χρώμα, είναι να εκθέτετε το σώμα σας καθημερινά για μικρό χρονικό διάστημα στις ακτίνες του ήλιου. ΠΡΟΣΟΧΗ : Φυσικά, καλό είναι να προτιμάτε ώρες που οι ακτίνες του ηλίου δεν είναι πολύ δυνατές και δεν εκθέτουν την υγεία σας σε κίνδυνο. Οι πολύ πρωινές και οι απογευματινές ώρες είναι ιδανικές για λίγη χαλάρωση στις ακτίνες τους ήλιου που νοερά χαϊδεύουν την επιδερμίδα σας ! (!!!) : Η μικρή καθημερινή έκθεση στον ήλιο, εκτός από όμορφο χρώμα στην επιδερμίδα, θα σας προσφέρει και μια ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης D,που είναι απαραίτητη για τα οστά και την υγεία τους ! ΠΡΟΣΟΧΗ : Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, καθώς επίσης και η έκθεση χωρίς την απαιτούμενη προστασία της επιδερμίδας για την υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά εγκαύματα αλλά και σε ανάπτυξη δερματικού καρκίνου ! (!!!) : Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε, πως η υπερβολική έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο οδηγεί σε αφυδάτωση αυτής και κατ'επέκταση σε εμφάνιση ρυτίδων, λεκέδων, πανάδων και άλλων σημαδιών γήρανσης !

Ποιος ο ρόλος των λαδιών μαυρίσματος (tanning oils) ;

Τα λάδια μαυρίσματος έχουν ως σκοπό να προσφέρουν ευκολότερο μαύρισμα, ενώ παράλληλα προσφέρουν ένα φιλμ προστασίας στην επιδερμίδα που εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία. (!!!) : Οι πιο ανοιχτές σε απόχρωση επιδερμίδες μετατρέπουν πολύ ευκολότερα την ηλιακή ακτινοβολία σε βιταμίνη D σε σχέση με τις πιο σκούρες σε απόχρωση επιδερμίδες ! Αυτό μας φαίνεται κάπως περίεργο και ανορθόδοξο, αλλά αν το σκεφτούμε έιναι απόλυτα λογικό. Μια πιο σκούρα επιδερμίδα, περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα μελανίνης. Λόγω ακριβώς της μεγάλης ποσότητας μελανίνης που περιέχει, απορροφά και πολύ περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία από μια πιο ανοιχτή επιδερμίδα, αλλά η προστασία που χρειάζεται από αυτή την ακτινοβολία παραμένει η ίδια.

Είναι τα λάδια μαυρίσματος ασφαλή ;

Τα λάδια μαυρίσματος δεν αποτελούν από μόνα τους κίνδυνο για την υγεία ! Ωστόσο, αυτό που μπορεί να τα κάνει επικίνδυνα είναι η ίδια τους η χρήση. Τι εννοούμε όμως με αυτό ; (!!!) : Τα περισσότερα λάδια μαυρίσματος περιέχουν πολύ χαμηλό δείκτη προστασίας (SPF) από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία ! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην παρέχεται στην επιδερμίδα η απαιτούμενη προστασία.

Για όσους αποφεύγουν τα χημικά προϊόντα ...

Για όσους προτιμούν τον φυσικό τρόπο και αποφεύγουν την χρήση χημικών προϊόντων ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ !!! Υπάρχουν πολλά φυσικά έλαια που μπορούν να προσφέρουν βαθύ και σοκολατένιο χρώμα στο δέρμα, χωρίς να το επιβαρύνουν με χημικές ουσίες ! Τα πιο δημοφιλή έλαια από αυτά είναι τα ακόλουθα :
  • το έλαιο από avocado (avocado oil)
  • το έλαιο από καρύδα (coconut oil)
  • το ελαιόλαδο
  • το σησαμέλαιο
  • το φουντουκέλαιο
  • το ηλιέλαιο
  • το εκχύλισμα από aloe vera
  • το εκχύλισμα από πράσινο τσάι
Μπορεί επίσης να γίνει μίξη διαφόρων ελάιων για μέγιστα αποτελέσματα σχετικά με την προστασία της επιδερμίδας από την ηλιακή ακτινοβολία αλλά και την περιποίηση και την επαρκή ενυδάτωσή της ! ΠΡΟΣΟΧΗ : Η ιδανική μίξη ελαίων είναι μια μίξη ελαίου καρύδας, σησαμέλαιου, ελαιόλαδου και ηλιέλαιου !

Η ΣΥΝΤΑΓΗ :

80 % της ποσότητας έλαιο καρύδας 10 % της ποσότητας ηλιέλαιο 5 % της ποσότητας σησαμέλαιο 5 % της ποσότητας ελαιόλαδο ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η συνταγή αυτή παρέχει δείκτη προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία περίπου SPF 4 !

Leave a Reply