Διατροφή με … mango !!!

//Διατροφή με … mango !!!

Διατροφή με … mango !!!

Ένας “βασιλιάς” στον θρόνο του …

Το mango είναι εξωτικό, είναι νόστιμο, είναι υγιεινό … είναι ένα φρούτο για όλα !!! Τα φρούτα είναι πολύ σημαντικά στη ζωή μας και στην υγεία μας, αλλά ειδικά το mango είναι θα λέγαμε ένας “υπερήρωας” ανάμεσα στα φρούτα, αφού μάχεται κατά :

  • του διαβήτη
  • του καρκίνου
  • της παχυσαρκίας
  • της χοληστερίνης

και επιπλέον :

  • ενισχύει τη μνήμη
  • βοηθάει το γαστρεντερικό σύστημα
  • ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • δίνει ενέργεια
  • επιταχύνει το αδυνάτισμα
  • ΔΙΝΕΙ ΓΕΥΣΗ & ΝΟΣΤΙΜΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν το γεγονός που το mango έχει χαρακτηρισθεί ως ο “βασιλιάς ανάμεσα στα φρούτα” και που είναι ένα από τα πιο γνωστά και από τα πιο δημοφιλή φρούτα σε ολόκληρο τον πλανήτη !

Στον προηγμένο δυτικό κόσμο, το mango, έχει ενταχθεί πλέον κανονικά στην διατροφική καθημερινότητα των ανθρώπων (αν και τροπικό φρούτο) και καταλαμβάνει μόνιμη θέση στη λίστα του σουπεράρκετ μαζί με τρόφιμα όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές και οι πατάτες !

Η γλυκιά γεύση του mango σε συνδυασμό με το υπέροχο άρωμά του είναι που το κάνουν ακαταμάχητο και που το έχουν εντάξει και στη μαγειρική κορυφαίων σεφ ανά τον κόσμο για γεύματα γευστικά και υγιεινά, εμπνευσμένα και γαργαλιστικά στον ουρανίσκο !

Η διατροφική αξία του “βασιλιά των φρούτων”

Τα θρεπτικά οφέλη του mango είναι πραγματικά ναρίθμητα, αλλά ας αναφερθούμε στα πιο σημαντικά από αυτά για να δώσουμε έναν λόγο σε όσους ακόμα δεν γνωρίζουν τον πολύτιμο αυτό καρπό, να τον εντάξουν στη διατροφή τους.

Νο 1 λόγος : Είναι πλούσιο σε πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία

Ένα φρέσκο mango παρέχει στον οργανισμό πολλά πολύτιμα συστατικά, ωστόσο πολύς κόσμος αποφεύγει την κατανάλωση mango, από φόβο για την θερμιδική του αξία !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Μια μερίδα mango (περίπου 100 γραμμάρια) προσφέρει 60 θερμίδες που – αν και πολλοί θεωρούν το mango παχυντικό φρούτο και το αποφεύγουν – είναι ελάχιστα μόνο περισσότερες από τις θερμίδες που προσφέρει στον οργανισμό ένα μέτριο μήλο !

Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ MANGO

(για 1 μέτριου μεγέθους mango δηλαδή περίπου 210 γραμμαρία φρούτου)

ΕΝΕΡΓΕΙΑ 130 Kcal
ΛΙΠΑΡΑ

0.56 gr

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

1.06 gr

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

35.2 gr

ΦΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

3.8 gr

ΝΕΡΟ

170 gr

ΚΑΛΙΟ

323 mg

ΝΑΤΡΙΟ

4 mg

ΑΣΒΕΣΤΙΟ

21 mg

ΣΙΔΗΡΟΣ

0.29 mg

ΜΑΓΝΗΣΙΟ

19 mg

ΦΩΣΦΟΡΟΣ

23 mg

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

0.08 mg

ΧΑΛΚΟΣ

0.228 mg

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α

1584 IU

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6

0.229 mg

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

57.3 mg

ΘΕΙΑΜΙΝΗ

0.120 mg

ΝΙΑΣΙΝΗ

1.209 mg

ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ

0.119 mg

No 2 λόγος : Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα

Αν και η γλυκιά γεύση του mango μας κάνει διστακτικούς απέναντί του, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ιδανικό φρούτο για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή το mango περιέχει μια ουσία (την ουσία mangiferin) που έχει την ικανότητα να μειώνει την απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισμό και να βελτιώνει την πέψη των υδατναθράκων. Αυτό σε απλά λόγια συνεπάγεται ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα !

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Το mango λοιπόν, λόγω της αντιοξειδωτικής ουσίας που προαναφέραμε, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και ενδείκνυται για κατανάλωση (πάντοτε όμως με μέτρο !) και από διαβητικά άτομα !

Νο 3 λόγος : Έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το mango, περιέχει πολυφαινόλες που μπορούν να προφυλάξουν τον οργανισμό από τον καρκίνο αλλά και να καταπολεμήσουν τα ήδη υπάρχοντα καρκινικά κύτταρα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Έρευνα του Ινστιτούτου Obesity Research and Program Evaluation έδειξαν πως η τακτική κατανάλωση mango μπορεί να περιορίσει τον πολλαπλασιασμό των υπαρχόντων καρκινικών κυττάρων κατά ένα απερίγραπτο ποσοστό … περίπου 90% !

Νο 4 λόγος : Ενισχύει τη μνήμη

Η βιταμίνη Β6 που περιέχει σε γενναίες δόσεις το mango, είναι τροφή για τον εγκέφαλο και για τη μνήμη ! Η τακτική κατανάλωση του φρούτου αυτού βοηθάει, όχι απλά στην ενίσχυση της μνήμης, αλλά και στην βελτίωση της συγκέντρωσης του ατόμου αλλά και της αναλυτικής του σκέψης !

Νο 5 λόγος : Ρίχνει τη χοληστερίνη

Και όμως (!!!) η κατανάλωση mango βοηθάει στον περιορισμό της παραγωγής μια συγκεκριμένης ορμόνης στον οργανισμό – της ορμόνης λεπτίνης – που είναι μια ορμόνη που συνδέεται με την παραγωγή λιποκυττάρων ! Επίσης, τα πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχει το mango αποτρέπουν την συσσώρευση του λίπους, καθώς επίσης και την δημιουργία πέτρας στα τοιχώματα των αρτηριών !

Νο 6 λόγος : ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙ !!!

Όπως ήδη αναφέραμε, το mango, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και ως εκ τούτου διατηρεί σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αποτρέποντας τις κρίσεις βουλιμίας, το τσιμπολόγημα και την υπερφαγία και χαρίζοντας αίσθημα κορεσμού και πληρότητας στο άτομο για αρκετές ώρες μετά το γεύμα στο οποίο περιέχεται !

By | 2017-04-10T10:32:10+00:00 April 10th, 2017|Δίαιτες|0 Comments

Leave A Comment