Μέτρο και στο … καθισιό !

//Μέτρο και στο … καθισιό !

Μέτρο και στο … καθισιό !

Το μέτρο είναι η λύση στην παχυσαρκία !

Μετά από πολλές άκαρπες προσπάθειες να ξεκινήσεις γυμναστήριο, χορό, γιόγκα ή κάποιο άθλημα, έχεις καταλήξει πως δεν είσαι και ιδιαίτερα ενεργητικός τύπος. Σου αρέσει το καθισιό και οι ατελείωτες ώρες σε έναν καναπέ με ένα βιβλίο στο χέρι ή μπροστά από την τηλεόραση.

Το σίγουρο είναι ένα : Δεν πρόκειται να γίνεις από τη μια μέρα στην άλλη ο υπερδραστήριος τύπος που θα αγαπήσει το γυμναστήριο και θα λατρέψει τη σωματική άσκηση !

Αυτό που χρειάζεσαι λοιπόν, δεν είναι να καταπιέσεις για ακόμα μια φορά τον εαυτό σου ώστε να γίνει κάτι που στην πραγματικότητα δεν σου αρέσει, αλλά απλά να κρατήσεις κάποιες ισορροπίες … ένα μέτρο στο καθισιό !

Τι εννοούμε λέγοντας “μέτρο στο καθισιό” ;

Νο 1 : Οι έχοντες πολύ “δραστήρια” εργασία

Στην περίπτωση εκείνη που η δουλειά σου επιβάλλει πολλές ώρες ορθοστασίας και κοπιαστικής σωματικά εργασίας, τότε μπορείς γυρνώντας σπίτι σου απλά να ηρεμήσεις στον καναπέ σου και να ξεκουράσεις το ταλαιπωρημένο κορμί σου.

Νο 2 : Οι έχοντας “καθιστική” εργασία

Αντιθέτως, οι έχοντες μια εργασία σε κάποιο γραφείο, με πολλές ώρες σε μια καρέκλα μπροστά από έναν υπολογιστή, χρειάζονται κάποια σωματική “τόνωση¨μετά από τόσες ώρες απραξίας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Μια ημέρα καθιστικής εργασίας απαιτεί ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ώρες ορθοστασίας την ημέρα ώστε να ενεργοποιούνται οι μύες !

Πρέπει δηλαδή να πηγαίνω μετά τη δουλειά για 2 ώρες γυμναστήριο ;

ΟΧΙ ! Ιδανικά, καλό θα ήταν (τουλάχιστον 2 – 3 φορές την κάθε εβδομάδα) να ασχολείσαι με κάποια σωματική δραστηριότητα που θα κρατήσει το σώμα σου νέο και ζωντανό και θα τονώσει το πνεύμα σου. Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν αντέχεις οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης, προσπάθησε απλά να εξασφαλίσεις 2 ώρες της ημέρας για να είσαι όρθια.

Μικρά παραδείγματα :

  • την ώρα που μαγειρεύεις
  • την ώρα που σιδερώνεις
  • την ώρα που καθαρίζεις το σπίτι
  • την ώρα που γυρνάς από τη δουλειά σου με το λεωφορείο (ΜΗΝ ΚΑΤΣΕΙΣ ! ΜΕΙΝΕ ΟΡΘΙΟΣ!)
  • την ώρα που περιμένεις στην ουρά να πληρώσεις κάποιον λογαριασμό
  • την ώρα που πας σουπερμάρκετ
  • την ώρα που βγαίνεις για ψώνια
  • την ώρα που πίνεις σε κάποιο μπαρ το ποτό σου (ΜΕΙΝΕ ΟΡΘΙΟΣ ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙΣ ΣΚΑΜΠΟ !)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Απλά 2 ώρες την ημέρα είναι αρκετές για να κάνεις όλες τις δουλειές σου και παράλληλα να επανακτήσει το σώμα σου την ζωντάνια του !

Οι γιατροί προειδοποιούν, πως το παρατεταμένο καθισιό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως πόνους στη μέση ή τον αυχένα, αλλά και σοβαρές ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία αλλά και ο κάποιες μορφές καρκίνου.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα το καθισιό μπορεί να είναι απειλητικό ακόμα και για την ίδια τη ζωή. Μια θρόμβωση στη καρδιά ή κάποια πνευμονική εμβολή μπορεί να είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις ! Ειδικά οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτική θεραπεία με χάπια πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές γιατί έχουν περισσότερες πιθανότητες δημιουργίας θρομβώσεων.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η ηλικία “βοηθούν” την γρήγορη εξέλιξη αυτών των επικίνδυνων ασθενειών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Με μια 8ωρη καθιστική εργασία, υπολογίζεται πως ένα άτομο περνάει το χρόνο του σε μια καρέκλα περίπου 9 ώρες συνολικά ! Ένα τέτοιο νούμερο αντιστοιχεί σε ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 60 % του ωφέλιμου ημερήσιου χρόνου του (δηλαδή του χρόνου που περνάει ξύπνιο μέσα σε 24 ώρες) !

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Αφήστε την καρέκλα σας και κάντε τα τηλεφωνήματά σας όρθιοι !

Άλλες συνέπειες της καθιστικής ζωής

  • Απώλεια μνήμης : Η παχυσαρκία και ο διαβήτης που συνεπάγονται από την καθιστική ζωή μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου και συγκεκριμένα τη μνήμη!
  • Υπνική άπνοια : Οι πολλές ώρες καθισιού μειώνουν την κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα να δημιουργείται κατακράτηση υγρών στα κάτω άκρα. Αργότερα, πηγαίνοντας για ύπνο, το υγρό αυτό προκαλεί πρήξιμο και μεταφέρεται ως τους μύες του αυχένα. Αυτό εμποδίζει την καλή αναπνοή και δημιουργεί υπνική άπνοια.
  • Εγκεφαλικό : Όταν είμαστε καθιστοί και το βάρος μας πέφτει πάνω στα λιποκύτταρα, με έναν τρόπο τα ενεργοποιεί περισσότερο ώστε να παράγουν διπλάσια ποσότητα λιποκυττάρων. Και το κακό δεν είναι μόνο αυτό, αλλά τα τριγλυκερίδια που αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς μπορεί να είναι η αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου !
  • Εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 : Όταν τρώμε, το ζάχαρό μας ανεβοκατεβαίνει. Αυτό είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Όταν όμως ξαφνικά κάποιος μειώσει το χρόνο που περπατούσε και υιοθετήσει μια καθιστική ζωή, τότε ο ρυθμός αυτός που ανεβαίνει και καταβαίνει το ζαχάρο αυξάνεται και εκεί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εμφανιστεί ο διαβήτης τύπου 2.

Ποιά είναι η καλύτερη λύση στο πρόβλημα της καθιστικής ζωής;

Η καλύτερη λύση για κάποιον που περνάει τις περισσότερες ώρες τις μέρας του καθιστός είναι η θερμογένεση χωρίς άσκηση (ΝΕΑΤ). Τί είναι αυτό;

Κινήσεις μικρής έντασης που βοηθούν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και στην τόνωση του κυκλοφορικού συστήματος. Αυτές οι κινήσεις βρίσκονται στη καθημερινότητά μας και περιλαμβάνουν το μαγείρεμα, το περπάτημα για ψώνια, το σεξ…. και πολλές άλλες δραστηριότητες μέσα στη μέρα που μπορούμε να τις κάνουμε όρθιοι . Μπορείς για παράδειγμα να μιλήσεις στο τηλέφωνο περπατώντας μέσα στο σπίτι αντί να μιλάς λιώνοντας στον καναπέ ή να ανέβεις με τις σκάλες στο σπίτι σου αντί να πάρεις το ασανσερ. Φρόντισε να κινείσαι οπωσδήποτε 10 λεπτά για κάθε μία ώρα που είσαι καθιστός.

Για όποιον θέλει να χάσει κάποια περιττά κιλάκια αλλά η εργασία του τον αναγκάζει να είναι καθιστός πολλές ώρες, μπορεί να υιοθετήσει μια μορφή άσκησης που είναι πολύ αποδοτική και ονομάζεται διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης(ΗΙΙΤ).

Αυτό σημαίνει ασκήσεις με την μεγαλύτερη ένταση που αντέχεις για πολύ λίγο όμως χρονικό διάστημα! Και όταν λέμε λίγο εννοούμε μέχρι 90 δευτερόλεπτα το πολύ ! Αυτό πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα φτάνοντας κάθε φορά τον οργανισμό σου στα όριά του ! Αυτού του είδους άσκηση έχει αποκτήσει χιλιάδες θαυμαστές μιας και ο χρόνος που διαθέτει ο περισσότερος κόσμος στην καθημερινότητά του είναι πολύ λίγος !

By | 2021-02-15T16:00:15+02:00 February 15th, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment