Seitan : Το κρέας των χορτοφάγων

//Seitan : Το κρέας των χορτοφάγων

Seitan : Το κρέας των χορτοφάγων

Τι είναι ακριβώς το Seitan ;

Το Seitan είναι η ιδανική τροφή για τους vegetarians και για τους vegans. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό υποκατάστατο του κρέατος που φτιάχνεται από το σιτάρι,και μάλιστα πιο συγκεκριμένη από την γλουτένη που είναι η πρωτεΐνη του σιταριού.

Η παρασκευή του Seitan είναι πάρα πολύ απλή και αυτό που απαιτείται κυρίως είναι αλεύρι. Για τον λόγο αυτό είναι πάρα πολύ καλή λύση για όσους δεν τρώνε κρέας, για όσους επιθυμούν να κάνουν κάποια αποτοξίνωση (έστω και για μικρό χρονικό διάστημα) από το κρέας, για όσους κάνουν δίαιτα ή γενικά για όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, που όμως να μην χρειάζεται πολύ κόπο για την παρασκευή του.

Πώς παρασκευάζεται και τι ακριβώς περιέχει το Seitan ;

Το Seitan περιέχει :

  • γλουτένη από σιτάρι
  • σάλτσα σόγιας ή tamari
  • ginger
  • φύκια
  • σκόρδο

Τα διάφορα μυρωδικά δεν είναι απαραίτητα για την παρασκευή του Seitan, απλά το κάνουν πιο μυρωδικό. Τα υλικά που είναι απαραίτητα είναι απλά το αλεύρι και το νερό. Η παρασκευή του Seitan είναι απλούστατη.

Παίρνουμε για παράδειγμα 1 κιλό αλεύρι και σιγά – σιγά προσθέτουμε το νερό ώστε να φτιαχτεί η ζύμη. Η ζύμη για να είναι σωστή, θα πρέπει να είναι αρκετά εύπλαστη χωρίς όμως να κολλάει και να αφήνει υπολείμματα στα χέρια. Όπως και με κάθε ζύμη, όταν είναι έτοιμη την πλάθουμε σαν μια μπάλα, την τοποθετούμε σε ένα μπωλ, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 20 με 30 λεπτά.

Στη συνέχεια, για να καταφέρουμε να αφαιρέσουμε όλο το άμυλο, παίρνουμε ένα μπωλ, το γεμίζουμε με νερό, τοποθετούμε μέσα και τη ζύμη μας και αρχίζουμε να τη ζυμώνουμε μέσα στο νερό. Το χρώμα του νερού αρχίζει και γίνεται γαλακτώδες και αυτό οφείλεται στο άμυλο που αφαιρείται. Χύνουμε το νερό και βάζουμε φρέσκο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή όσες φορές χρειαστεί ώστε το νερό να μην είναι ούτε τελείως θολό αλλά ούτε και τελείως διάφανο.

Η ζύμη δε θα πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτή αλλά ούτε και πολύ μαλακή και να διαλύεται.όταν το επιτύχουμε αυτό τότε είμαστε έτοιμη να προχωρήσουμε στο πλάσιμο.

Το μαγείρεμα του Seitan μπορεί να γίνει με πάρα πολλούς τρόπους, όπως για παράδειγμα στο φούρνο, στα κάρβουνα ή ακόμα και ψητό.

Το Seitan αποτελεί μια εκπληκτική εναλλακτική πρόταση διατροφής για αποτοξίνωση από το κρέας, το οποίο :

  • είναι χαμηλό σε λιπαρα
  • ενδείκνυται για δίαιτα και για αδυνάτισμα
  • είναι πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες
  • αποτελεί μια εξαιρετική πηγή σιδήρου για τον οργανισμό
  • είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες

Προσοχή στο νάτριο !!!

Αν και παρέχει πάρα πολλά καλά στον οργανισμό και στην υγεία, το Seitan, είναι πάρα πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ! Ειδικά τα άτομα με αυξημένη την αρτηριακή πίεση θα πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ την κατανάλωση Seitan, η οποία θα πρέπει γενικά να αποφεύγεται. Η κατανάλωση του Seitan μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων.

By | 2014-02-10T14:12:14+02:00 February 10th, 2014|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment