Σκορπιδόχορτο : Γιατί δεν το γνωρίζαμε τόσο καιρό ;

//Σκορπιδόχορτο : Γιατί δεν το γνωρίζαμε τόσο καιρό ;

Σκορπιδόχορτο : Γιατί δεν το γνωρίζαμε τόσο καιρό ;

Τι είναι το σκορπιδόχορτο ;

Το σκορπιδόχορτο ή αλλιώς σκορπίδι, είναι ένα είδος φτέρης θα λέγαμε, με μικρά μικρά φύλλα που το μήκος τους δεν ξεπερνά τα 15 εκατοστά. Τα φύλλα αυτά έχουν σχήμα ελλειπτικό και βαθείς λοβούς στα δύο άκρα τους. Η επάνω όψη τους είναι αρκετά λεία ενώ η κάτω όψη τους είναι τριχωτή (με πυκνό χνούδι) χρώματος κιτρινόξανθου !

Το σκορπιδόχορτο προτιμά σκιερά μέρη σε λόφους αλλά ακόμα και σε βουνά, και συνήθως το βρίσκουμε σε βράχια ανάμεσα στις χαραμάδες και τις σχισμές τους. Μπορεί να το συναντήσουμε επίσης σε χωριά, στα πετρόχτιστα σπίτια να φύεται ανάμεσα από τις πέτρες των τοίχων τους.

Η επίσημη ονομασία του φυτού είναι CETERACH officinarum και ανήκει στο γένος φυτών Asplenium (στο οποίο ανήκουν περίπου 720 ακόμα είδη φυτών).

Το σκορπιδόχορτο φύεται στην Κεντρική Ευρώπη, στη Νοτιοδυτική Ασία, στη Νότια Αφρική αλλά ακόμα και στα Ιμαλάια !

(!!!) : Στην περιοχή της Μακρονησίας, το σκορπιδόχορτο θεωρείται προστατευόμενο είδος !

Ιστορική αναφορά για το σκορπιδόχορτο …

Σύμφωνα με αναφορές, το σκορπιδόχορτο το χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα οι αρχαίοι Έλληνες. Στα διάφορα κείμενα αναφέρεται ως το ασπλήνιο του Διοσκουρίδη.

(!!!) : Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις αναφορές, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το σκορπιδόχορτο ή σκορπίδι για τις απίστευτες διουρητικές και αποχρεμπτικές του ιδιότητες.

Όπως φαίνεται από διάφορες μαρτυρίες, το εξαιρετικό αυτό βότανο, το χρησιμοποιούσαν για αιώνες ολόκληρους κατά των διαφόρων νοσημάτων της ουροδόχου κύστεως, αλλά όχι μόνο ! Το χρησιμοποιούσαν επίσης για τις αποχρεμπτικές του ιδιότητες, κατά της βλεννόρροιας αλλά και κατά του ελώδους πυρετού.

Στα διάφορα καταστήματα μπορεί να συναντήσουμε το βότανο αυτό με την αγγλική ονομασία του, spleenworts δηλαδή σπληνοβότανο, αφού θεωρούσαν ότι πέραν όλων των άλλων, το σκορπιδόχορτο μπορούσε να θεραπεύσει και ασθένειες της σπλήνας !

(!!!) : Μια ακόμα χρηση του άγνωστου αλλά πολύ ωφέλιμου αυτού βότανου, είναι αυτή για την ευκολότερη και ταχύτερη εξωτερική επούλωση των διαφόρων πληγών και κοψιμάτων. Οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν το κιτρινόξανθο χνούδι που βρίσκεται στην κάτω όψη των φύλλων του γι’αυτό το σκοπό, ακουμπώντας το απευθείας επάνω στις πληγές.

Το βότανο & η γεύση του

(!!!) : Το σκορπιδόχορτο είναι σχετικά πικρό στη γεύση του, και αυτό οφείλεται στις πολλές τανίνες που περιέχονται στα φύλλα του (όπως και το τσάι).

Επίσης τα πολύτιμα αυτά φυλλαράκια περιέχουν και οργανικά οξέα και χρησιμοποιούνται για όλους τους προαναφερθέντες σκοπούς.

(!!!) : Το σκορπιδόχορτο είναι όλο ωφέλιμο για τον άνθρωπο, εκτός από τη ρίζα του που δεν ωφελεί σε καμία χρήση.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Το αφέψημα από σκορπιδόχορτο είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τους άνδρες, γιατί λόγω της ισχυρής διουρητικής του δράσης προφυλάσσει από τον καρκίνο του προστάτη !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Το αφέψημα αυτό είναι εξαιρετικά πολύτιμο και για τις γυναίκες αφού καταπολεμά αποτελεσματικά την κατακράτηση υγρών και βοηθάει στην απώλεια βάρους … με τρόπο φυσικό και άμεσο !

By | 2016-02-22T10:38:36+00:00 February 22nd, 2016|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment