Σόγια : Διατροφικός θησαυρός ή απλώς κίνδυνος ;;;

//Σόγια : Διατροφικός θησαυρός ή απλώς κίνδυνος ;;;

Σόγια : Διατροφικός θησαυρός ή απλώς κίνδυνος ;;;

Τι είναι η σόγια ;

Η σόγια είναι μονοετές ιθαγενές φυτό της Ανατολικής Ασίας και αποτελεί ένα συστατικό που υπερισχύει στην ασιατική κουζίνα. Καλλιεργείται στην Κίνα πολλές χιλιάδες χρόνια και αποτελεί βασικό συστατικό της κουζίνας του λαού της.

Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν τη σόγια ως υπερτροφή, αφού προωθεί τη μακροζωία και την καλή υγεία, ενώ άλλες πάλι έρευνες κρούουν καμπανάκι κινδύνου για το ξενόφερτο αυτό προϊόν και τις επιπτώσεις του στην υγεία !

Τι από όλα αυτά είναι αλήθεια και τι ψέμματα ;

Τι πληροφορίες υπάρχουν σχετικά με τη σόγια και πόσες από αυτές έχουν ρεαλιστική βάση ;

Τι πρέπει να γνωρίζω για αυτή ;

Ας ξεκινήσουμε από τη διατροφική της αξία πριν αναλύσουμε εις βάθος το αμφιλεγόμενο αυτό προϊόν …

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ της σόγιας (για 100 γραμμάρια)

Θερμίδες : 140

Φυτικές ίνες : 6.1 γραμμάρια

Λίπη : 7.3 γραμμάρια

Τα λιπαρά που περιέχει η σόγια είναι πολυακόρεστα, δηλαδή καλά λιπαρά. Τα κορεσμένα λιπαρά που περιέχει (δηλαδή τα βλαβερά λιπαρά οξέα) είναι πολύ λίγα.

Χοληστερίνη : 0

Η σόγια περιέχει και πολύτιμα μέταλλα όπως :

Ασβέστιο : 83 mg

Κάλιο : 510 mg

Σίδηρος : 3 mg

Ψευδάργυρος : 0.9 mg

Τέλος να πούμε πως η σόγια προσφέρει και :

Βιταμίνη Ε : 1.1 mg

Πρωτεΐνες : 14 γραμμάρια

Οι πρωτεΐνες της που είναι φυτικής προέλευσης, είναι οι μοναδικές που είναι ισάξιες με τις ζωικές πρωτεΐνες όπως είναι το αυγό, το κρέας και το γάλα και περιέχονται σε διπλάσιες ποσότητες απ’ ότι τα όσπρια.

‘Ενα από τα βασικά στοιχεία της σόγιας λοιπόν, είναι και η υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικά δημοφιλή σε ασκούμενους αλλά και σε χορτοφάγους !

ΣΟΓΙΑ : Αλήθειες & Ψέματα

Νο 1 : Προσέχει την καρδιά μας

ΑΛΗΘΕΙΑ ! Σύμφωνα με πολλές επιστημονικές έρευνες, η σόγια, παρουσιάζει εξαιρετικά ευεργετική δράση ως προς το καρδιαγγειακό σύστημα, γεγονός που οφείλεται στις ισοφλαβόνες που περιέχει. Η σόγια, όχι μόνο δεν περιέχει χοληστερίνη, αλλά καταφέρνει να μειώνει και τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης του οργανισμού, αλλά και τα επίπεδα της πίεσης.

Νο 2 : Βοηθάει για γερά οστά

ΑΛΗΘΕΙΑ ! Μπορεί να είναι περιορισμένες προς το παρόν οι εν λόγω μελέτες, ωστόσο, δείχνουν σαφώς πως η σόγια επιδρά θετικά στην υγεία των οστών, αφού σε αντίθεση με τη ζωική πρωτεΐνη δεν επιτρέπει απώλεια ασβεστίου από τα οστά μας.

Νο 3 : Περιέχει κατώτερης μορφής πρωτεΐνη

ΨΕΜΑΤΑ ! Η πρωτεΐνη της σόγιας, αν και φυτικής προέλευσης, είναι πλήρης ! Σε αντίθεση λοιπόν με τις άλλες φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες, περιέχει όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, και είναι ισάξια με την ζωική πρωτεΐνη ! Ειδικά τα φασόλια σόγιας είναι πλούσια σε πρωτεΐνες αλλά και σε σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο, βιταμίνες Β, φυτικές ίνες και ω3 λιπαρά οξέα. Μιλάμε λοιπόν δικαιολογημένα για μια υπερτροφή!

Νο 4 : Μπορεί να προκαλέσει τροφική αλλεργία

ΑΛΗΘΕΙΑ ! Η σόγια, και πιο συγκεκριμένα η πρωτεΐνη της σόγιας, αποτελεί μια από τις πιο κοινές πηγές τροφικής αλλεργίας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα οστρακοειδή, το γάλα, τα αυγά, τα φιστίκια και τα ψάρια.

Νο 5 : Όλα τα προϊόντα σόγιας είναι εξίσου θρεπτικά

ΨΕΜΑΤΑ ! Αν και η σόγια περιέχει πολλά ωφέλιμα συστατικά, ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για όλα τα παράγωγα αυτής. Δεν είναι λοιπόν όλα τα προϊόντα της σόγιας εξίσου ωφέλιμα, παρά μόνο εκείνα που περιέχουν ολόκληρη τη σόγια και άρα διατηρούν και όλα τα οφέλη της ακέραια !

Ποιές είναι οι πηγές σόγιας ;

Καθαρές πηγές είναι το γιαούρτι σόγιας, το γάλα σόδιας, το τόφου, τα φασόλια σόγιας, η σάλτσα σόγιας, το μίζο και η πρωτεΐνη σόγιας. Η σόγια όμως εμπεριέχεται και σε άλλα συσκευασμένα τρόφιμα όπως σοκολάτες, ζυμαρικά, μπισκότα, δημητριακά. Όλα τα παραπάνω τα βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα τροφίμων.

Ποιά είναι τα οφέλη της σόγιας ;

  • Βοηθά στην οστεοπόρωση

Η σόγια περιέχει υψηλό ποσοστό ασβεστίου, το οποίο 1) βοηθάει πολύ στην μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης και β) είναι ιδανική εναλλακτική λύση για όσους δε μπορούν να φάνε γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης ο οργανισμός απορροφά πιο εύκολα το ασβέστιο από τη σόγια.

  • Παθήσεις της καρδιάς

Η καθημερινή κατανάλωση σόγιας αποτρέπει από την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου γιατί δεν περιέχει χοληστερόλη. Έτσι προστατεύουμε την καρδιά μας από διάφορες τέτοιες επικίνδυνες παθήσεις.

  • Ανακουφίζει από συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Μετά από έρευνες σχετικές με την εμμηνόπαυση και τα συμπτώματά της, η Αμερική προτείνει στις γυναίκες την καθημερινή κατανάλωση τροφών όπως : ψωμί σόγιας, γάλα σόγιας και γιαούρτι σόγιας για τη μείωση των εξάψεων και των έντονων συμπτωμάτων. Αυτό συμβαίνει γιατί μια ορμόνη που περιέχεται στη σόγια δρά όπως τα οιστρογόνα.

  • Βοηθά στη δυσκοιλιότητα

Τα προϊόντα σόγιας βοηθούν πολύ στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας εξ’ αιτίας των φυτικών ινών που περιέχουν.

  • Δεν περιέχει λακτόζη

Η σόγια και συγκεκριμένα το γάλα σόγιας αποτελεί ιδανικό αντικαταστάτη του κανονικού γάλατος για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

  • Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει καθαρίζουν από τις τοξίνες τον οργανισμό και τον θωρακίζουν από ασθένειες. Βοηθάνε επίσης στην απώλεια βάρους.

  • Μειώνει από τους πόνους της αρθρίτιδας αφού περιέχει ω3 καλά λιπαρά.
  • Μπορεί να μειώσει την εμφάνιση καρκίνου του παχέως εντέρου, του μαστού ή του προστάτη

fyto-sogia

Συμπληρώματα σόγιας

Τα ειδικά συμπληρώματα διατροφής με σόγια είναι πολύ δημοφιλή και υπάρχουν στα φαρμακεία και στα ηλεκτρονικά καταστήματα. Είναι πολύ αποτελεσματικά, το καθένα για την ιδιότητα που έχει. Οι εταιρίες που τα προωθούν είναι ευρέως γνωστές και αποτελούν εγγύηση στο χώρο των συμπληρωμάτων.

Τα κατά της σόγιας

Επειδή όσες έρευνες κι αν έχουν γίνει έχουν αποτύχει να καταλήξουν σε έγκυρα και αναμφισβήτητα αποτελέσματα, δε μπορούμε να πούμε με σιγουριά οτι υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία με την κατανάλωση σόγιας απλά κρατάμε τις επιφυλάξεις μας. Καλό είναι σε ευαίσθητες ομάδες όπως έγκυες και παιδιά να αποφεύγεται η κατανάλωση τουλάχιστον σε μεγάλες ποσότητες.

Γενικά τα οφέλη μάλλον είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους ειδικά αν η κατανάλωση γίνεται με μέτρο.

 

By | 2021-01-27T17:58:25+02:00 January 27th, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment