Superfoods – Υπερτροφές

Οι υπερ-τροφές ή superfoods όπως έχουν καθιερωθεί να λέγονται είναι μια νέα μόδα στον χώρο της διατροφής και της δίαιτας, και πρόκειται για τροφές που από τη φύση τους είναι πλούσιες σε διάφορα πολύτιμα για τον οργανισμό στοιχεία. Λόγω των αυξημένων στις μέρες μας υποχρεώσεων, της ένταση της ημέρας και του στρες που μας καταβάλει, και κυρίως λόγω της έλλειψης χρόνου, στρεφόμαστε όλοι σε μια γρήγορη διατροφική λύση, που δεν προσφέρει τίποτα στον οργανισμό. Για τον λόγο αυτό αυτού του είδους οι τροφές έχουν αποκτήσει πάρα πολλούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο και έχουν γίνει η νέα τάση της μόδας. Τα superfoods είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες ή μέταλλα, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα από άλλες τροφές. Πολλές μάλιστα από αυτές είναι και πάρα πολύ εύκολο να τις προμηθευτούμε, ακόμα και απο το σουπερμάρκετ της γειτονιάς. Μερικές από αυτές τις τροφές ακολουθούν παρακάτω και μπορούν να προστεθούν στο διατροφολόγιό σας για να αποκτήσετε μια ζωή γεματη υγεία και ενέργεια.
  • Τα αμύγδαλα
Γενικώς οι ξηροί καρποί, όπως γνωρίζουμε όλοι, είναι μια τροφή που αποτελεί πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Ειδικά τα αμύγδαλα όμως έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση σε θρεπτικά συστατικά από όλους τους ξηρούς καρπούς, και προσφέρουν στον οργανισμό μαγνήσιο, άφθονες φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε, πρωτεΐνη, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο και καλά λιπαρά. Επίσης τα αμύγδαλα έχουν την ικανότητα να μετριάζουν το αίσθημα τη πείνας και να σας κρατούν χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποφεύγοντας έτσι την κατανάλωση περιττών θερμίδων που θα καταλήξουν λίπος στο σώμα σας.
  • Το λάχανο
Το λάχανο είναι πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, καλίου, ιωδίου, μαγγανίου, μαγνησίου, νατρίου φολικού οξέος, φώσφορου και θείου. Βοηθάει σε προβλήματα βρογχίτιδας, άσθματος, ρευματισμών, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά με έντονη δράση κατά του καρκίνου.
  • Τα ψάρια
Τα ψάρια είναι μια τροφή με μεγάλη διατροφική αξία και είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα μας. Παρέχουν στον οργανισμό τα πολύτιμα Ω λιπαρά οξέα, βιταμίνη Α, βιταμίνη D, βιταμίνες Β1, Β2 και Β12 και άφθονα μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο και φώσφορο. Με την κατανάλωση ψαριών 2 με 3 φορές την εβδομάδα προστατεύουμε τον οργανισμό μα από καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδα, διαβήτη, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, παθήσεις του οπτικού συστήματος και φυσικά κατά του καρκίνου.
  • Τα μήλα
Τα μήλα είναι μια τροφή απαραίτητη για τον οργανισμό. Περιέχουν δύο ισχυρότατα αντιοξειδωτικά, την κατεχίνη και την κερκετίνη, και λειτουργούν ως ασπίδα για τον οργανισμό. Όπως όλα τα φρούτα είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες διευκολύνουν και τη διαδικασία του αδυνατίσματος. Προστατεύουν κατά των ιών, των καρδιοπαθειών, της πίεσης και του καρκίνου.
  • Τα αυγά
Τα αυγά είναι η καλύτερη, υψηλότερης συγκέντρωσης και πιο αγνή πηγή πρωτεΐνης. Είναι μάλιστα πλούσια σε ιώδιο, σελήνιο, βιταμίνη Β12 και βιταμίνη Β2. Τα αυγά βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους (μόνο τα ασπράδια), προφυλάσσουν τα μάτια και την καρδιά, και βοηθούν στην ορθή λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Τα σκόρδα
Τα σκόρδα είναι μια τροφή με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Δρουν κατά των ιών και των βακτηρίων και διευκολύνουν τη διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος. Επίσης κατορθώνουν να ελέγχουν την χοληστερόλη, την πίεση, αλλά και τα τριγλυκερίδια.
  • Η μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα, όσο παράλογο και αν ακούγεται, είναι μια τροφή που όταν καταναλώνεται με μέτρο είναι πολύτιμη για τον οργανισμό. Είναι πλούσια σε διάφορες αντιοξειδωτικές ουσίες και έχει πολλές ευεργετικές για την καρδιά ιδιότητες. Βοηθάει στην ομαλή λειτουργία των αρτηριών και προστατεύει από τη δημιουργία επικίνδυνων για την υγεία θρόμβων. Επίσης καταφέρνει να ελέγξει την χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση.
  • Το κόκκινο κρασί
Το κόκκινο κρασί περιέχει και αυτό ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι άκρως απαραίτητα για τον οργανισμό, σαπωνίνες και ρεσβερατρόλη. Το κόκκινο κρασί όταν είναι σε μικρές ποσότητες κατορθώνει να αυξήσει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας έτσι των κίνδυνο για καρδιακά επισόδια.  

Leave a Reply