Το bacon προκαλεί … καρκίνο ;;;

Τρόφιμο που υπάρχει σε κάθε ψυγείο ! Το bacon είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τρόφιμα ανδρών και γυναικών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Είτε στο πρωινό γεύμα μαζί με αυγά, είτε ως σνακ μέσα σε σάντουιτς, είτε στο κυρίως γεύμα μαζί με φασόλια, είτε στο βραδινό γεύμα μέσα σε μια σαλάτα ... το bacon δίνει γεύση, άρωμα και νοστιμιά σε κάθε γεύμα μας ! Είναι εύκολο και γρήγορο στο μαγείρεμα, έχει χαρακτηριστική βαθειά γεύση και προσδίσει μια τραγανιστή υφή στο πιάτο μας. Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη καταναλώνουν τακτικά το bacon, καθώς και όλα αυτά τα επεξεργασμένα κρέατα (όπως το σαλάμι, το ζαμπόν, τα λουκάνικα και γενικά τα αλλαντικά).

Πώς τα αλλαντικά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο ;

ΠΡΟΣΟΧΗ : Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ΠΟΥ (World Health Organization WHO), σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, όλα τα επεξεργασμένα κρέατα είναι τροφές υψηλού κινδύνου για πρόκληση καρκίνου !

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε και συντάραξε συθέμελα την βιομηχανία του επεξεργασμένου κρέατος και αναμένονται ακόμα αντιδράσεις. (!!!) : Μια δήλωση που έβαλε φωτιά και πυροδότησε αντιδράσεις ήταν εκείνη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ... όταν παρομοίασε (σε σχέση πάντα με την πιθανότητα να προκαλούν καρκίνο) το bacon και γενικά όλα τα επεξεργασμένα κρέατα με το τσιγάρο !

Πόσο επικίνδυνη είναι τελικά η κατανάλωση αλλαντικών.

Τα αλλαντικά και τα επεξεργασμένα κρέατα πρέπει να απαγορευθούν τελείως από τη διατροφή μας ; Τι επικινδυνότητα πρόκληση καρκίνου υπάρχει ; Οι απορίες πάρα πολλές και οι απαντήσεις ασαφείς, η ανάγκη όμως των ανθρώπων να γνωρίζουν πώς να προστατεύσουν την υγεία τους μεγάλη !

Η ΜΕΛΕΤΗ

Σύμφωνα με μια μελέτη, άτομα τα οποία κατανάλωναν αλλαντικά και γενικά επεξεργασμένα κρέατα, καθώς επίσης και κόκκινο κρέας, σε ποσότητα μικρότερη των 10 γραμμαρίων περίπου την κάθε ημέρα, παρουσίαζαν πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 1,28 %. Αντίστοιχα, τα άτομα που έτρωγαν μεγαλύτερη ποσότητα των 160 γραμμαρίων (δηλαδή ποσότητα αντίστοιχη με 3 hot – dog), εμφάνιζαν πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου κατά ποσοστό 1,71 %.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Παρατηρούμε πως στην πραγματικότητα πρόκειται για μικρή διαφορά και όχι άξια λόγου.

Να σημειωθεί πως η έρευνα διήρκεσε 10 χρόνια και φυσικά αναμένουμε και νέες μελέτες σχετικά με την επίδραση στον οργανισμό της κατανάλωσης του επεξεργασμένου κρέατος, ώστε να έχουμε πιο έγκυρα αποτελέσματα.

Τι σημαίνει πρακτικά και με νούμερα αυτό ;

(!!!) : Ουσιαστικά, για κάθε 1000 άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος και αλλαντικών σε τακτική βάση, περίπου 17 θα αναπτύξουν στην πορεία καρκίνο του παχέος εντέρου !

Τι συμβουλεύουν δηλαδή οι ειδικοί ;

Οι ειδικοί συνιστούν την ισορροπία στη διατροφή. Αυτό σημαίνει πως τα αλλαντικά δεν αποκλείονται από τη διατροφή μας, αλλά συνισταται η λογική κατανάλωσή τους. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Η κατανάλωση λευκού κρέατος (όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το κουνέλι, η πάπια) είναι πολύ πιο ασφαλής για την υγεία αλλά και για τη σιλουέτα !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Υπάρχουν υποψίες, πως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών, μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά σχετίζεται και με άλλες μορφές καρκίνου όπως τον καρκίνο του προστάτη και τον καρκίνο του παγκρέατος !

Leave a Reply