Λιγοστεύουν οι βιταμίνες από τα λαχανικά

Έρευνες στα βασικά συστατικά λαχανικών και φρούτων έδειξαν ότι οι σημερινές ντομάτες είναι κατά 40% φτωχότερες σε βιταμίνη C από τις ντομάτες του 1940. Είναι, επίσης, κατά 38% φτωχότερες σε ριβοφλαβίνη ή σε βιταμίνη B2. Αυτό δεν είναι τρομερά ανησυχητικό, με την έννοια ότι για τη βιταμίνη C στηριζόμαστε συνήθως στο πορτοκάλι, ενώ για τις βιταμίνες B στο κρέας. Εντούτοις, δεν παύει να είναι υπολογίσιμο, γιατί, ενώ οι μεγάλες διαφορές βρέθηκαν σε αυτά τα 2 συστατικά της ντομάτας, διαφορές της τάξης του 15% βρέθηκαν σε συνολικά 39 είδη λαχανικών και φρούτων. Οι ουσίες που λιγόστεψαν με την πάροδο των χρόνων στα τρόφιμα αυτά ήταν οι εξής: πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορος, σίδηρο, ριφοβλαφίνη και βιταμίνη C. Για το πρόβλημα εικάζεται ότι φταίνε πολλά, κυρίως όμως οι εντατικές καλλιέργειες.

Leave a Reply