Γυαλιά ηλίου ! Τι να επιλέξω και τι θα πρέπει να προσέξω … !

//Γυαλιά ηλίου ! Τι να επιλέξω και τι θα πρέπει να προσέξω … !

Γυαλιά ηλίου ! Τι να επιλέξω και τι θα πρέπει να προσέξω … !

Το καλοκαίρι έφτασε για τα καλά και η ανάγκη για προστασία απ’ τον ήλιο επίσης … Η υγεία των ματιών μας είναι ανεκτίμητη κ εμείς οφείλουμε να την διασφαλίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο επιλέγοντας γυαλιά με σωστά κριτήρια!

Και τι πειράζει να αγοράσω γυαλιά απ’ το … περίπτερο ;;;

Τα μάτια μας είναι απαραίτητο να προστατεύονται, πράγμα που επιτυγχάνεται μόνο αν επιλέξουμε τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου. Τα σωστά γυαλιά θα πρέπει να είναι φτιαγμένα με τα κατάλληλα κρύσταλλα τα οποία θα είναι ικανά να απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία. Τα αντίστοιχα αμφιβόλου ποιότητας εκτός απ’ το να μην προστατεύουν, είναι δυνατόν να δημιουργήσουν και βλάβες. Η ίριδα του ματιού , μέσα απ ‘τους σκούρους φακούς, διαστέλλεται και με την απουσία των απαραίτητων φίλτρων γίνεται δυνατή η είσοδος των ακτινών απευθείας στο μάτι. Η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν οι ακτίνες είναι συσσωρευτική επομένως ακόμα και αν η χρήση γίνεται σπάνια, μπορεί με τον καιρό να αποδειχθεί καταστροφική.

( !!! ) : Συνιστάται να χρησιμοποιούμε τα γυαλιά ηλίου καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, συμπεριλαμβανομένου και του χειμώνα, ακόμη και τις ημέρες χωρίς ιδιαίτερη ηλιοφάνεια.

Τι να προσέξω στην επιλογή των γυαλιών μου ;;;

Ιδανικά καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε τον οφθαλμίατρο μας πριν την αγορά του κατάλληλου ζευγαριού. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, πρέπει να προσέξουμε τα εξής όσον αφορά τους φακούς :

  • Τα γυαλιά πρέπει απαραιτήτως να προστατεύουν τα μάτια μας σε ποσοστό κοντά στο 100% από τις βλαβερές ακτινοβολίες UVA και UVB. Πριν προβούμε λοιπόν στην αγορά τους θα πρέπει να αναζητούμε την ένδειξη ‘’ UVprotection 100% ‘’, όπως και την αναγραφή ‘’CE’’ που δηλώνει ότι η κατασκευή τους έχει γίνει σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και προδιαγραφές.
  • Οι αποκαλούμενοι ‘φακοί μελανίνης’, είναι άκρως αποτελεσματικοί στην απορρόφηση όλων των ειδών ακτινών. Το κόστος τους είναι λίγο πιο υψηλό αλλά η προστασία που παρέχουν είναι εγγυημένη.
  • Οι ‘’polarised’’ φακοί ( ή ‘’πολωτικοί’’ ) είναι μία εξίσου καλή επιλογή αφού απορροφούν εξίσου αποτελεσματικά τις βλαβερές ακτίνες ενώ ταυτόχρονα εξουδετερώνουν κάθε είδους αντανάκλαση του φωτός. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αποτελούν την ιδανική λύση για τους λάτρεις των σπορ αλλά και για τους οδηγούς.
  • Οι ‘’degrade lenses’’ φακοί ( ή διαβαθμισμένης σκουρότητας) προτείνονται επίσης στους οδηγούς αφού συνδυάζουν την σκούρα απόχρωση στο πάνω μέρος τους-για καταστάσεις υψηλής φωτεινότητας- με την πιο ανοιχτή στο κάτω –ιδανική για την όραση μέσα απ’ το αυτοκίνητο.

Το χρώμα των φακών παίζει ρόλο ;;;

Γεγονός είναι ότι το χρώμα επηρεάζει ελάχιστα –έως ανεπαίσθητα- την αποτελεσματικότητα στην απορρόφηση των ηλιακών ακτινοβολιών επομένως είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου. Παρ’ όλα αυτά κάθε χρώμα επιτελεί και κάποια ξεχωριστή λειτουργία :

  • Οι γκρι φακοί ελαχιστοποιούν την φωτεινότητα και δεν αλλοιώνουν τα εξωτερικά χρώματα
  • Οι καφέ μειώνουν το φως αλλά τείνουν να αλλοιώνουν περισσότερο τα χρώματα
  • Οι κίτρινοι κάνουν πιο έντονες τις αντιθέσεις των χρωμάτων
  • Οι πράσινοι θεωρούνται οι πιο ξεκούραστοι φακοί και επιτυγχάνουν αρμονική αντίθεση των χρωμάτων

( !!! ) : Όσοι φοράνε φακούς επαφής δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείπουν την χρήση γυαλιών ηλίου. Το χρώμα φακών που προτείνεται απ’ τους ειδικούς για όσους έχουν μυωπία και το πράσινο για την πρεσβυωπία !

By | 2014-07-01T10:37:28+03:00 July 1st, 2014|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment