Top diet trends 2024 : Οι δίαιτες που κάνουν πάταγο !!!

/, Δίαιτες, Υγεία/Top diet trends 2024 : Οι δίαιτες που κάνουν πάταγο !!!

Top diet trends 2024 : Οι δίαιτες που κάνουν πάταγο !!!

Νο 1 trend : “Low FODMAP Diet”

Όσο πάει όλο και περισσότερος κόσμος δείχνει να υποφέρει από το έντερό του. Το λεγόμενο “σύνδρομο του ευερέθιστουν εντέρου” (IBS)  ή αλλιώς “σπαστική κολίτιδα” γίνεται όλο και πιο συχνό φαινόμενο τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες , ενώ εμφανίζεται ακόμα και σε εφήβους και παιδιά.

Τι φταίει λοιπόν για αυτή την γαστρεντερική ανωμαλία ;

Πρόκειται για νόσο που προκαλείται από ψυχολογικά αίτια ή από κακή διατροφή ;

Μια “σωστή” και κυρίως “κατάλληλη” διατροφή μπορεί να εξαλείψει τα δυσάρεστα συμπτώματα της κολίτιδας ;

Ενώ πολύς κόσμος θεωρεί πως βασικό αίτιο της νόσου του ευερέθιστου εντέρου είναι ο ψυχολογικός παράγοντας – αν και δεν είναι τελείως λάθος – δεν είναι και ολόκληρη η αλήθεια ! Στην πραγματικότητα βασικός λόγος που σήμερα όλο και περισσότερος κόσμος παρουσιάζει γαστρεντερικά προβλήματα, ενοχλήσεις και πόσους, είναι η κακή διατροφή που ακολουθούμε. Ο δυτικός τρόπος διατροφής – δυστυχώς – φαίνεται πως έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας στον σύγχρονο άνθρωπο … και η νόσος του ευερέθιστου εντέρου είναι ένα από αυτά !

taseis-diaites-2019-kolitida

Η “Low FODMAP Diet” στηρίζεται σε δύο λίστες τροφίμων – μια λίστα με τα τρόφιμα που επιτρέπονται και μια λίστα με τα τρόφιμα που απαγορεύονται ! Πρόκειται για ένα διαιτητικό πλάνο που υποστηρίζει την κατανάλωση gluten-free προϊόντων και για το λόγο αυτό έχει πάρει και την ονομασία “ΝΕΑ GLUTEN-FREE DIET”.

Με τη διατροφή αυτή θα βελτιωθεί η υγεία του γαστρεντερικού συστήματός σας και ειδικά τα άτομα που υποφέρουν από επίπονα συμπτώματα κολίτιδας θα δουν σημαντική διαφορά στην ποιότητα της ζωής τους !

Νο 2 trend : “Ωμοφαγία”

Η ωμοφαγία στηρίζεται στην πεποίθηση πως το μαγείρεμα μπορεί να “αχρηστεύσει” και το πιο θρεπτικό τρόφιμο.

Πόση αλήθεια & πόσο ψέμα κρύβεται πίσω από αυτή την πεποίθηση ;

Είναι αλήθεια πως το μαγείρεμα μπορεί να “σκοτώσει” τα θρεπτικά συστατικά των τροφών ;

Μπορεί μια ωμοφαγική διατροφή να καλύψει όλες τις ανάγκες για θρεπτικά συστατικά του οργανισμού ;

Η ωμοφαγία είναι μια ταχύτατα εξελισσόμενη διατροφική τάση της εποχής μας, που γνωρίζει ολοένα και περισσότερους – και μάλιστα πολύ φανατικούς – οπαδούς. Τα ερωτήματα σχετικά με την ωμοφαγική διατροφή είναι πολλά και οι απορίες ακόμα περισσότερες.

Πρόκειται για μια διατροφή που οτιδήποτε το καταναλώνει εντελώς ωμό ;

Είναι η ωμοφαγική διατροφή αναγκαστικά και vegan διατροφή ;

Επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος και ζωικών παραγώγων στην ωμοφαγική διατροφή … και αν ναι υπό ποιες προύποθέσεις ;

Η αλήθεια είναι πως το υπερβολικό μαγείρεμα μπορεί όντως να καταστρέψει πολλές (και όχι όλες !) από τις βιταμίνες πολλών θρεπτικών τροφών, όπως για παράδειγμα των λαχανικών. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που πολλοί οπαδοί της vegan διατροφής εξελίσσοντας αυτή τους την διατροφική συνήθεια στρέφονται τελικά προς την ωμοφαγία.

Τα μαγειρεμένα, βιομηχανοποιημένα, παστεριωμένα, επεξεργασμένα, ακτινοβολημένα τρόφιμα, και γενικά όλα τα τρόφιμα που έχουν υποστεί οποιαδήποτε επεξεργασία που επεμβαίνει στη φυσική τους κατάσταση είναι απαγορευμένα στην ωμοφαγική διατροφή.

Σε αυτό το σημείο φυσικά θα πρέπει να αναφέρουμε πως η ωμοφαγική διατροφή δεν είναι σε καμία περίπτωση υποχρεωτικά και χορτοφαγική ή vegan διατροφή. Μάλιστα υπάρχουν πολλά άτομα που ενώ στρέφονται προς την ωμοφαγία συνεχίζουν να καταναλώνουν ζωικά τρόφιμα όπως ωμό κρέας, καθώς επίσης και γάλατα και τυριά μη παστεριωμένα !

taseis-diaita-omofagia

Νο 3 trend : “Ketogenic Diet”

Η “Ketogenic Diet” ή αλλιώς κετογενική διατροφή, είναι ένα διατροφικό πλάνο που στηρίζεται στην κατανάλωση τροφών χαμηλής περικτικότητας σε υδατάνθρακες … και μάλιστα τόσο χαμηλής ώστε να καλύπτουν ΜΟΛΙΣ το 5 % των θερμίδων που καταναλώνει ένα άτομο σε κάθε γεύμα του !

Έτσι, με λίγα λόγια, αν ένα άτομο καταναλώνει περίπου 2000 θερμίδες την κάθε ημέρα στα γεύματά του, τότε οι υδατάνθρακες θα πρέπει να είναι περίπου 25 γραμμάρια ΜΟΝΟ !

Ποιος ο σκοπός αυτής της τόσο ακραίας αποχής από τους υδατάνθρακες ;

Γιατί μια τόσο δραστική αλλαγή στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει το σώμα ;

Ποιος ο λόγος να επιλέξει κανείς την κετογενική διατροφή ;

Σκοπός της “Ketogenic Diet” είναι με αυτή τη δραστική διατροφική αλλαγή να υποβάλλει το σώμα σε κατάσταση κέτωσης. Αυτό σημαίνει πως με τη διακοπή της κατανάλωση υδατανθράκων, λόγω σημαντικής έλλειψης γλυκόζης στο αίμα, ο οργανισμός αναγκάζεται να ξεκινήσει μια διαφορετική διαχείριση στο λίπος που έχει αποθηκεύσει στις διάφορες λιποαποθήκες του σώματος ώστε να λάβει τα ποσά ενέργειας που έχει ανάγκη.

Αποτέλεσμα ; ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ !!!

Τα γεύματα σε μια κετογενική διατροφή – λόγω απουσίας των υδατανθράκων – στηρίζονται συνήθως στην κατανάλωση κρέατος, ψαριών, πουλερικών, γαλακτοκομικών (με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά) και φυσικά φρούτων και λαχανικών (αλλά με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες) !

Νο 4 trend : “Clean Eating”

Η τελευταία διατροφική μανία που έχει κατακλύσει τον κόσμο έχει όνομα και λέγεται “Clean Eating” ! Πρόκειται για μια εμμονική στροφή προς την υγιεινή διατροφή, με αποτέλεσμα να απορρίπτει πολλά τρόφιμα ως “βρώμικα”, ως “κακά” και ως “ανθυγιεινά” ! Αν και πρόκειται για μια δίαιτα (υποτίθεται) σούπερ-υγιεινή, ωστόσο φαίνεται να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον οργανισμό αν το άτομο επιδείξει υπερβάλλοντα ζήλο.

taseis-diaites-2019-kathari-diatrofi

Η διατροφή αυτή στηρίζεται στην κατανάλωση καλής και ποιοτικής τροφής, σωστά μαγειρεμένης στο σπίτι, στην ενδελεχή ανάγνωση και μελέτη των ετικετών στα τυποποιημένα τρόφιμα, αλλά και στον αρμονικό και μελετημένο συνδυασμό των τροφών αυτών μεταξύ τους.

Βασικός κανόνας … η αποφυγή των βιομηχανοποιημένων και επεξεργασμένων τροφίμων που – όπως αποδεικνύουν άλλωστε πολλαπλές επιστημονικές μελέτες – είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη πολλών μορφών καρκίνου αλλά και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας !

Η διατροφή “Clean Eating” είναι ένα πρόγραμμα διατροφής με σωστές βάσεις και απόλυτα σωστή ιδεολογία, που αν όμως το άτομο οδηγηθεί σε υπερβολές μπορεί να καταλήξει εμμονή και επικίνδυνη διατροφική διαταραχή !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Ολες οι διαιτες – οσο ωφελιμες και αν ειναι για τον οργανισμο και την υγεια – δεν πρεπει να ξεφευγουν απο καποια λογικα πλαισια, γιατι μπορει να αποβουν μοιραιες ακομα και για την ιδια τη ζωη του ατομου !

By | 2024-03-22T16:14:16+02:00 February 28th, 2024|Αδυνάτισμα, Δίαιτες, Υγεία|0 Comments

Leave A Comment