Γυναικομαστία : Αντιμετωπίζεται ;

Τι είναι η γυναικομαστία ; Ως γυναικομαστία ορίζεται η κατάσταση εκείνη κατά την οποία παρατηρείται διόγκωση του μαζικού αδένα και του λίπους γύρω από την περιοχή του μαστού στους άνδρες. Η γυναικομαστία είναι μια πάθηση που ευθύνεται για το 85 % των διογκώσεων του μαστού σε ολόκληρο τον ανδρικό πληθυσμό. Πρόκειται συνήθως για σύμπτωμα διαφόρων ενδοκρινολογικών νοσημάτων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί η εμφάνισή του να οφείλεται σε παρενέργεια από τοξικές ουσίες ή ακόμα και από φαρμακευτική αγωγή. Ειδικά κατά την περίοδο της εφηβείας παρατηρείται στα αγόρια μια σχετική ανάπτυξη του μαστικού τους αδένα. Αυτό όμως δεν συνιστά λόγο ανησυχίας, αφού μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα παρατηρείται ύφεση αυτού του φαινομένου και μείωση του μαστικού αδένα.

Αντιμετώπιση του προβλήματος της γυναικομαστίας

Η γυναικομαστία είναι ένα νόσημαπου δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια αλλά και σηματικά προβλήματα στην ερωτική ζωή και στις διαπροσωπικές σχέσεις πολλών ανδρών στις μέρες μας. Η έκθεση σε τοξικές ουσίες έχει αυξήσει τα ποσοστά της γυναικομαστίας στους άνδρες, οι οποίοι εν συνεχεία αναζητούν απεγνωσμένα λύση στo πρόβλημα αυτό. Σαφώς και η γυναικομαστία είναι ένα πρόβλημα αντιμετωπίσιμο !
  • Αρχικά να αναφέρουμε πως η γυναικομαστία μπορεί να αντιμετωπισθεί με χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αναρροφάται όλο το λίπος που περιέχεται στον μαστό. Φυσικά μια τέτοιου είδους επέμβαση ενέχει κινδύνους όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, καθώς επίσης και μετεγχειρητικό πόνο.
  • Πλέον, λόγω των υψηλών ποσοστών εμφάνισης γυναικομαστίας στον ανδρικόπληθυσμό, η επιστήμη φρόντισε παρέχοντας ειδικά προϊόντα αντιμετώπισης της γυναικομαστίας χωρίς χειρουργική επέμβαση. Τα προϊόντα αυτά εξασφαλίζουν αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος χωρίς πόνο, χωρίς κίνδυνο και χωρίς καμία απολύτως προσπάθεια !

Τα πιο συμηθισμένα αίτια της γυναικομαστίας

Οι λόγοι που οδηγούν στην ανάπτυξη αυτή του μαστικού αδένα στους άνδρες και στη συσσώρευση λίπους στην περιοχή περιμετρικά του μαστού, και που συντελλούν γενικά το πρόβλημα αυτό της γυναικομαστίας, είναι συνήθως οι ακόλουθοι :
  • Ορμονικό πρόβλημα
Ειδικά κατά την περίοδο εκείνη της εφηβείας, τα αγόρια είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν ορμονικά προβήματα. Η ορμονική αυτή ανισορροπία οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή οιστρογόνων έναντι της τεστοστερόνης. Η υπερπαραγωγή λοιπόν των θηλυκών ορμονών είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει και στην εμφάνιση γυναικομαστίας στα αγόρια αυτά. Παρ’όλα αυτά, μετά το πέρας της περιόδου της εφηβείας, οι ορμόνες ισορροπούν, και το πρόβλημα σταδιακά εξαφανίζεται.
  • Φαρμακευτική αγωγή
Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, με τη λήψη συγκεκριμένων φαρμακευτικών αγωγών να εμφανίσει ένας άνδρας γυναικομαστία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα συγκεκριμένα φάρμακα επιδρούν στην διαδικασία παραγωγής ορμονών του οργανισμού με αύξηση του επιπέδου των οιστρογόνων και επηρεάζοντας την ισορροπία τους με τα επίπεδα της τεστοστερόνης.
  • Παχυσαρκία
Σαφώς η παχυσαρκία και η γενικότερη συσσώρευση του λίπους στο σώμα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη και του μαστικού αδένα και στην υπερβολική συσσώρευση λίπους σε αυτόν.
  • Νεογνική γυναικομαστία
Είναι μια ειδικότερη περίπτωση γυναικομαστίας κατά την οποία τα νεογνά λόγω της έκθεσής τους στις ορμόνες της μητέρας μπορεί να εμφανίσουν γυναικομαστία και μάλιστα και γαλακτόρροια.
  • Ανεπάρκεια νεφρών και ήπατος
Η γυναικομαστία μπορεί επίσης να οφείλεται και σε ανεπάρκεια των νεφρών και του ήπατος. Μάλιστα αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες ανάπτυξης γυναικομαστίας στους άνδρες.
  • Γήρανση
Η γήρανση είναι μια φυσική αιτία εμφάνισης γυναικομαστίας.
  • Καταχρήσεις
Οι υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε γυναικομαστία. Σημαντική είναι σε αυτές τις περιπτώσεις η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος καθώς επίσης και της αιτίας που οδήγησε στο πρόβλημα αυτό. Ακολουθώντας την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ή πραγματοποιώντας την ειδική χειρουργική επέμβαση, μπορεί κάποιος να απαλλαγεί οριστικά από το πρόβλημα αυτό, να κερδίσει την χαμένη του αυτοπεποίθηση και να βελτιώσει αισθητά την ερωτική και διαπροσωπική του ζωή.

Leave a Reply