Ελαιόλαδο : Ο «χρυσός» της φύσης

Το ελαιόλαδο αποτελεί τα θεμέλια της διατροφής μας, που στηρίζεται στη λεγόμενη «μεσογειακή» κουζίνα. Η μεσογειακή κουζίνα έχει κερδίσει τον τίτλο του πρότυπου υγιεινής και σωστά δομημένης διατροφής, καθώς αποτελεί πηγή μακροζωίας και ευημερίας.

Χημική δομή και σύσταση του ελαιόλαδου

Το ελαιόλαδο δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο έλαιο, και αυτό οφείλεται στη μοναδική χημική του σύσταση, η οποία και του προσδίδει όλες του τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Τα βασικά συστατικά του ελαιόλαδου είναι :

  • Το ελαϊκό οξύ
  • Το παλμητικό οξύ
  • Το λινελαϊκό οξύ
  • Το στεατικό οξύ
  • Φυτοστερόλες
Έλλειψη του λινελαϊκού οξέος στον ανθρώπινο οργανισμόμπορεί να προξενήσει δυσάρεστες καταστάσεις, όπως διαταραχή του μεταβολικού ρυθμού του οργανισμού και καθυστέρηση ή ανακοπή της ανάπτυξης.

Ιδιότητες του ελαιόλαδου

  • Λόγω των διαφόρων φαινολικών συστατικών που περιέχει το ελαιόλαδο, έχει σύμφωνα με πολλές μελέτες πολύ έντονη αντιοξειδωτική δράση.
  • Παρουσιάζει την ικανότητα να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
  • Κατορθώνει να μειώσει τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται η LDL χοληστερόλη.
  • Ελέγχει την αρτηριακή πίεση και τη ροή του αίματος, χάρη στις φαινόλες που περιέχει.
  • Αποτρέπει την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου.
  • Θωρακίζει τον οργανισμό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση διαφόρων κοιλιακών πόνων, στην αντιμετώπιση του φαινομένου της δυσπεψίας και στην καλή και ομαλή λειτουργία των εντέρων.
  • Αποτρέπει εμφάνιση πεπτικού έλκους.
  • Δρα κατά της αθηροσκλήρυνσης.
  • Ελέγχει τα επίπεδα της χοληστερίνης.
  • Βοηθάει στην καλή λειτουργία του συκωτιού.
  • Αποτρέπει κολικούς του νεφρού.
  • Βοηθάει στην μείωση των πιθανότήτων εμφάνισης καρκίνου του μαστού στη γυναίκα.
  • Λειτουργεί κατά της πρόωρης γήρανσης.
  • Εμποδίζει την δημιουργία ελευθέρων ριζών και αποτρέπει την οξείδωση.
  • Τονώνει τον οργανισμό και βοηθάει στην ανάπτυξή του.
  • Χαρίζει άφθονη ενέργεια στον οργανισμό.
  • Προλαμβάνει καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Χρησιμοποιείται μέσα σε φάρμακα και κατά της αρθρίτιδας.
  • Δεν είναι παχυντικό, αφού ισοδυναμεί με μόνο 9 θερμίδες ανά γραμμάριο ελαίου.

Το ελαιόλαδο στη μάχη και έναντι των εγκεφαλικών επεισοδίων

Σύμφωνα με νέες μελέτες προκύπτει και μια νέα θετική επίδραση του ελαιόλαδου στον ανθρώπινο οργανισμό, αυτή έναντι των εγκεφαλικών επεισοδίων. Σε όλους είναι γνωστή η θετική επίδραση του ελαιόλαδου έναντι στα καρδιαγγειακά επεισόδια. Εκτός λοιπόν από «καλός φίλος» της καρδιάς μας, το ελαιόλαδο, αποδεικνύεται και «μαχητής» κατά των εγκεφαλικών επεσοδίων. Σύμφωνα πάντα με την έρευνα αυτή, που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου, σε οποιαδήποτε μορφή του (μαγειρεμένο ή ωμό), οδήγησε σε σημαντική μείωση εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου σε ομάδα ανθρώπων από 65 ετών και άνω.

Συμπέρασμα

Η μεσογειακή διατροφή δεν θεωρείται τυχαία η πιο υγιεινή διατροφή, όπως επίσης δεν είναι τυχαίο πως τα λαδερά φαγητά θεωρούνται πηγή υγείας για τον οργανισμό. Η χρήση του ελαιόλαδου σε καθημερινή βάση, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, προάγει την υγεία και κατακτά ευεξία και ενέργεια για τον οργανισμό.

Leave a Reply