Ενοχλητικά σπυράκια … στο τριχωτό μέρος του κεφαλιού ;

Σπυράκια : Πώς & γιατί ;;; Τα σπυράκια (και μιλάμε φυσικά για τα σπυράκια εκείνα που βγαίνουν στο τριχωτό της κεφαλής) μπορεί να εμφανιστούν για διάφορους λόγους. Δύο από τους πιο συνηθισμένους λόγους που μπορεί κανείς να εμφανίσει σπυράκια στο κεφάλι του στην περιοχή των μαλλιών είναι :
  • η θυλακίτιδα
  • η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
Τόσο όμως ο ένας λόγος όσο και ο άλλος, αν και τελείως διαφορετικοί, μπορούν να γίνουν εξαιρετικά ενοχλητικοί αλλά και επικίνδυνα (ειδικά αν δεν αντιμετωπιστούν με κάποια ειδική θεραπεία). Αυτά τα σπυράκια είναι συνήθως σαν μικρά εξογκώματα που εμφανίζονται στο δέρμα κάτω από τα μαλλιά. Στην περίπτωσης της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας δημιουργούνται λόγω μεγάλης έκκρισης λιπαρότητας του δέρματος. Αυτό όμως μπορεί να οφείλεται είτε σε πολύ έντοσο στρες και άγχος, είτε σε περίπτωση παχυσαρκίας, είτε ακόμα και σε χρήση καλλυντικών προϊόντων για το τριχωτό της κεφαλής που περιέχουν αλκοόλ. Στην άλλη περίπτωση, σε εκείνη της θυλακίτιδας, τα σπυράκια αυτά προκαλούνται από κάποια λοίμωξη στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Η λοίμωξη αυτή προέρχεται από μόλυνση των θυλάκων των τριχών της μολυσμένης περιοχής από βακτήρια, μύκητες ή ιούς.

Συμπτωματολογία : Πώς θα καταλάβω ότι πάσχω ;

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι φυσικά η εμφάνιση αυτών των σπυριών τα οποία είναι συνήθως φολιδωτά, έχουν ένα μικρό εξόγκωμα και δημιουργούν έντονη φαγούρα και ενόχληση. Πολλές φορές είναι ερυθρά στην όψη και γεμίζουν με πύον. Προκαλούν φλεγμονή στην περιοχή και το περιβάλλον δέρμα είναι αρκετά λιπαρό. Στην περιοχή που νοσεί μπορεί να παρατηρηθεί και απώλεια μαλλιών.

Πώς αντιμετωπίζεται & τι πρέπει να κάνω ;

Στην περίπτωση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας υπάρχουν ειδικά καλλυντικά προϊόντα (όπως σαμπουάν) που περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες (όπως το σαλικυλικό οξύ, το σελήνιο, η ρεζορκίνη ή ο ψευδάργυρος) που αντιμετωπίζουν την κατάσταση. Στις πιο βαριές περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει και κορτικοστεροειδή για την αντιμετώπιση της επίμονης νόσου. Στην περίπτωση της θυλακίτιδας χορηγούνται συνήθως από τον γιατρό ειδικά αντιβιωτικά είτε για τοπική χρήση είτε για λήψη από το στόμα. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται ο έντονοσ κνησμός αλλά και η φλεγμονή που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή.

Γιατί δεν πρέπει να αγνοήσω την κατάσταση ;

Είναι πολλοί εκείνοι που δεν δίνουν σημασία, με τη δικαιολογία “σπυράκια είναι ...θα περάσουν”. Ωστόσο πρόκειται για αρκετά πιο σοβαρή κατάσταση που τελικά μπορεί να έχει και άσχημες συνέπειες αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Και στις δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις, αν δεν εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί μια αρκετά σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη ή ακόμα και μια σοβαρή μυκητίαση. Οι λοιμώξεις αυτές δυστυχώς στη συνέχεια περνούν και μέσα στο αίμα αλλά και στους λεμφαδένες. Γενικά η εξέλιξη της νόσου μπορεί να προκαλέσει αρκετό πόνο και ενόχληση.

One Response

  1. Δήμητρα Μίγδου January 27, 2017

Leave a Reply