Η «καλή» και η «κακή» όψη των ψαριών

//Η «καλή» και η «κακή» όψη των ψαριών

Η «καλή» και η «κακή» όψη των ψαριών

Όπως (σχεδόν) το καθετί, έτσι και τα ψάρια, έχουν την καλή αλλά και την κακή τους όψη, την θετική αλλά και την αρνητική επίδρασή τους στον οργανισμό. Τι γνωρίζουμε για τα ψάρια ; Γνωρίζουμε όλα όσα θα έπρεπε να γνωρίζουμε για να έχουμε μια σωστή διατροφή και να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την υγεία μας; Tι πρέπει να τρώμε και τι πρέπει να αποφεύγουμε ;

Τι γνωρίζουμε για τα ψάρια

Όλοι ακούμε συνεχώς για την θετική επίδραση των ψαριών στον οργανισμό μας και την πολύ μεγάλη διατροφική τους αξία. Όντως, τα ψάρια αποτελούν μια εκπληκτική τροφή ! δεν είναι ψέμα. Είναι πλούσια σε Ω-3 καλά λιπαρά οξέα, λιπαρά απαραίτητα για τον οργανισμό.

Τι δεν γνωρίζουμε για τα ψάρια

Αυτό που ελάχιστοι όμως γνωρίζουν για τα ψάρια, είναι πως ορισμένες από τις ποικιλίες τους μπορεί να κρύβουν κάποιους κινδύνους για την υγεία. Γιατι ; Γιατί σε αυτές τις ποικιλίες υπάρχουν αυξημένα ποσοστά υδραργύρου ή πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB).

Τι σημαίνει όμως αυτό και πώς μας επηρεάζει; Αν και φυσικό καθαρά συστατικό, ο υδράργυρος, μπορεί να βρεθεί και με τη μορφή ρύπων στην ατμόσφαιρα και κατ’επέκταση να περάσει και στ περιβάλλον με τη μορφή πλέον μεθυλαργύρου και απο εκεί και στις διάφορες τροφές μας.

Δυστυχώς τα ψάρια παρουσιάζουν την ιδιότητα να απορροφούν εξαιρετικά εύκολα τον μεταλλαγμένο αυτό υδράργυρο (άλλα σε μεγαλύτερο και άλλα σε μικρότερο βαθμό), με αποτέλεσμα να αποτελούν έμμεσο κίνδυνο και για τη δική μας υγεία, και κυρίως για την υγεία των παιδιών ή των εμβρύων αν καταναλωθούν κατά την περίοδο της κυοφορίας.

Επίσης, τα πολυχλωριομένα διφαινύλια, γνωστά και ως PCB (polychlorinated biphenyl), είναι ισχυρές τοξικές ουσίεςπου προέρχονται από χημικά, εντομοκτόνα και άλλες παρόμοιες ουσίες και λόγω της περιβαλλοντικής μόλυνσης περνούν και στον άνθρωπο μέσω της διατροφής του, δημιουργώντας προβλήματα στην υγεία του.

Τέλος, εκτός από τον υδράργυρο και τα PCB, η διατροφή μας υπόκειται σε μόλυνση και από άλλα βαρέα μέταλλα, όπως είναι το κάδμιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και ο μόλυβδος.

Στον παρακάτω πίνακα αναγράφονται οι τιμές σε γραμμάρια των Ω-3 καλών λιπαρών οξέων των ψαριών, ώστε να μπορεί ο καθένας να κατανοήσει την διατροφική αξία του κάθε ψαριού και να επιλέξει ποιο θα βάλει στη διατροφή του.

Οι τιμές των Ω-3 λιπαρών οξέων που αναγράφονται στον πίνακα αφορούν σε ποσότητα περίπου 85 γραμμαρίων ωφέλιμου βρώσιμου ψαριού (χωρίς κόκαλα, κεφάλι και ουρά).

Ποικιλία ψαριού Ω-3 λιπαρά οξέα σε γραμμάρια
Ρέγγα 2,5
Σκουμπρί 2,2
Κολιός 2,2
Πέστροφα γλυκού νερού 2,1
Σολομός Ατλαντικού 1,9
Τόνος 1,6
Σαρδέλες (κονσέρβα) 1,4
Σολομός 1,0

Επίσης παρακάτω αναφέρονται τα ψάρια που παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα για τον οργανισμό από τις διάφορες μολυσμένες ουσίες που έχουν απορροφήσει.

  • Ξιφίας
  • Τόνος
  • Παλαμίδα
  • Κολιός
  • Σκουμπρί
  • Καρχαρίας

Σημείωση

Πρέπει να αναφέρουμε πως σε γενικές γραμμές παρουσιάζει μεγαλύτερη ασφάλεια η κατανάλωση ψαριών μικρότερου μεγέθους και νεαρότερης ηλικίας.

 

 

By | 2013-06-04T16:41:45+03:00 June 4th, 2013|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment