Πάσχεις από κατάθλιψη ; Αναγνώρισε τα ‘ύποπτα’ συμπτώματα !

//Πάσχεις από κατάθλιψη ; Αναγνώρισε τα ‘ύποπτα’ συμπτώματα !

Πάσχεις από κατάθλιψη ; Αναγνώρισε τα ‘ύποπτα’ συμπτώματα !

Η θλίψη αποτελεί ένα κοινό και συνηθισμένο συναίσθημα στην ζωή όλων μας ανά περιόδους. Πολλές φορές όμως η παρατεταμένη εμφάνισή του είναι πιθανόν να οφείλεται στην κατάθλιψη, ασθένεια η οποία έχει αποδειχθεί ότι ταλαιπωρεί 1/10 από εμάς! Μάθε λοιπόν πώς θα συνειδητοποιήσεις την εμφάνισή της και αντιμετώπισέ την.

Τι ευθύνεται για την κατάθλιψη ;;;

  • Η εμφάνισή της μπορεί να αποδοθεί σε διάφορες αιτίες ή στον συνδυασμό κάποιων απ’ αυτές. Πολύ συχνή αιτία θα λέγαμε ότι είναι η κληρονομικότητα, μιας και οι άνθρωποι που την έχουν βιώσει έμμεσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον τείνουν να γίνονται πιο ευαίσθητοι και λιγότερο ‘’ανθεκτικοί’’.
  • Η αιτία όμως μπορεί να είναι παθολογική και να συνδέεται με κάποια χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο (λόγω δηλαδή ιδιαιτέρως χαμηλών επιπέδων της ορμόνης ‘σεροτονίνης’)
  • Σαφώς βέβαια την εμφάνιση κατάθλιψης είναι δυνατόν να προκαλέσουν και οι αντιξοότητες της ζωής σε συνδυασμό με το αδύναμο ή το ευαίσθητο του χαρακτήρα ενός ατόμου, γεγονός που αποτελεί και την πιο προφανή αιτία.

Αν αισθάνομαι πολύ στεναχωρημένος, έχω κατάθλιψη ;

Η απάντηση σαφώς και είναι ‘όχι’. Είναι δυνατόν σε κάποιες δύσκολες περιόδους της ζωής μας να αισθανόμαστε απογοητευμένοι, στεναχωρημένοι ή ακόμα και δυστυχισμένοι. Η διάκριση μεταξύ αυτής της κατάστασης και της κατάθλιψης μπορεί να γίνει αν εντοπίσουμε το πόσο δυσλειτουργική έχει γίνει η καθημερινότητά μας λόγω του πώς αισθανόμαστε –κατά πόσο δηλαδή για παράδειγμα είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας ή όχι- αλλά και απ’ το πόσο έχουν διαρκέσει τα συμπτώματά μας.

Είναι δείγμα κατάθλιψης η ιδέα της αυτοκτονίας ;

Ναι, όταν αντιμετωπίζουμε απλώς ένα αίσθημα θλίψης δεν περνάει απ’ το μυαλό μας σε καμία περίπτωση το να θέσουμε τέρμα στην ζωή μας. Αντιθέτως αν το άτομο πάσχει από κατάθλιψη, η ένταση των αρνητικών συναισθημάτων του είναι τόσο μεγάλη και πιθανώς τόσο παρατεταμένη που τείνει να σκέφτεται ότι η λύτρωσή του θα επιτευχθεί μόνο με τον θάνατο.

Μπορώ να αντιμετωπίσω την κατάθλιψη μόνος μου, χωρίς την βοήθεια ειδικού ;

Όχι. Αν σιγουρευτούμε μέσω των συμπτωμάτων ότι πάσχουμε από κατάθλιψη- έστω και ελαφριάς μορφής- κρίνεται απαραίτητο να επισκεφθούμε κάποιον ειδικό ο οποίος θα μας δώσει την κατάλληλη καθοδήγηση, είτε μέσω ψυχολογικής υποστήριξης είτε μέσω κάποιων φαρμάκων. Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως σοβαρή ασθένεια της οποίας η αντιμετώπιση πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα.

( !!! ) : Μην προβείτε σε καμία περίπτωση στην χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα κάποιον ειδικό! Δεν γνωρίζετε ούτε ποια είναι τα κατάλληλα για την κάθε περίπτωση, ούτε το απαιτούμενο χρονικό διάστημα κατά την οποία μπορεί να χρειαστεί να τα λαμβάνετε !!!

Αν μου χορηγηθούν αντικαταθλιπτικά, θα μου προκαλέσουν εθισμό ;

Όχι, τα αντικαταθλιπτικά σε αντίθεση με τα ηρεμιστικά, δεν ‘’συνηθίζονται’’ απ’ τον οργανισμό έτσι ώστε να τα επιζητά όλο και σε μεγαλύτερη δόση για να επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Επομένως ο κίνδυνος εθισμού είναι βέβαιο ότι δεν υφίσταται ενώ ειδικότερα τα φάρμακα νέας γενιάς έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλή απ’ όλες τις απόψεις για τον πάσχοντα.

By | 2014-07-26T12:03:00+00:00 July 26th, 2014|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment