Λάχανο τουρσί : Ένα εκπληκτικό προβιοτικό

Τι είναι τα προβιοτικά & πού χρειάζονται ;

Τα προβιοτικά προϊόντα έχουν έρθει τελευταία στο διατροφικό προσκήνιο, με πολλούς διάσημους διατροφολόγους του Hollywood να τα εξυμνούν ! Πολλές γνωστές ηθοποιοί και μοντέλα, έχουν εντάξει στη διατροφή τους τα προβιοτικά τρόφιμα (φυσικά κατόπιν εντολών των προσωπικών τους guru της διατροφής !), για να καταφέρουν τελικά να αποκτήσουν μια λαμπερή, υγιή και απαστράπτουσα επιδερμίδα ... και όχι μόνο ! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πανέμορφη και πάντα λαμπερή ηθοποιός Gwyneth Paltrow. Ο ειδικός της διατροφής και της ολιστικής ιατρικής που καθοδηγεί τη διάσημη ηθοποιό, σε μια συνέντευξή του στο «Cut» του NY Mag, τόνισε την σπουδαιότητα των προβιοτικών προϊόντων στη διατροφή του ανθρώπου ... όχι μόνο για την υγεία του αλλά και για την ομορφιά !

Φυσικά και φαρμακευτικά προβιοτικά προϊόντα ...

Όλοι γνωρίζουν τα φαρμακευτικά προβιοτικά προϊόντα. Τα περισσότερα από αυτά είναι σε μορφή κάψουλας και μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί από τα φαρμακεία.

Ωστόσο, υπάρχουν και φυσικά προϊόντα, τροφές, που παίζουν ακριβώς τον ίδιο ρόλο, και είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΦΥΣΙΚΑ ! Εσύ τι θα προτιμούσες ;toursi-health-fitness-greece

Γνωστά και άγνωστα φυσικά προβιοτικά προϊόντα ...

Στο άκουσμα της λέξης φυσικό προβιοτικό, το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό, είναι το γιαούρτι. Δεν είναι όμως μόνο το γιαούρτι προβιοτικό προϊόν, υπάρχουν και τόσα άλλα τρόφιμα, που μπορούμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας και να επωφεληθούμε των ιδιοτήτων τους. Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα :
 • το γιαούρτι
 • το λάχανο τουρσί (ξινολάχανο)
 • το κεφίρ
 • το μίσο
 • το κιμτσί
 • το tempeh

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ :

 1. Το μίσο είναι προϊόν με προέλευση από την Κίνα και θεωρείται εκπληκτική υπερτροφή.
 2. Το κιμτσί είναι παραδοσιακό φαγητό της περιοχής της Κορέας και παρασκευάζεται από λαχανικά τουρσί με προσθήκη διαφόρων καρυκευμάτων.
 3. Το tempeh είναι ένα ακόμα προϊόν με προέλευση την Ασία, το οποίο παρασκευάζεται από σόγια.
Επειδή τα περισσότερα προϊόντα είναι πιο δύσκολο να τα προμηθευτείτε, και επειδή το γιαούρτι υπάρχει έτσι και αλλιώς σε κάθε σπίτι, εμείς θα μιλήσουμε για τα οφέλη του λάχανου τουρσί. Είναι εύκολο να προμηθευτείτε το λάχανο και επίσης εύκολο να παρασκευάσετε το δικό σας σπιτικό λάχανο τουρσί (ξινολάχανο) ... ένα εντελώς σπιτικό προβιοτικό για εσάς και την οικογένειά σας !

Λάχανο τουρσί : Οφέλη για την υγεία

Ας ξεκινήσουμε από την πρώτη ύλη μας, δηλαδή το λάχανο. Το λάχανο είναι ένα εκπληκτικό λαχανικό με πληθώρα βιταμινών Α, Β, C και Ε. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ωφέλιμες φυτικές ίνες. (!!!) : Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου του Cambridge, τα τρόφιμα εκείνα που υπόκεινται ζύμωση, δεν προσβάλλονται από παθογόνα βακτήρια, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή τους να μην προξενεί επίπονες φλεγμονές στο έντερο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά τα τρόφιμα μπορούν ακόμα και να αλλάξουν το περιβάλλον του εντέρου και να μεταβάλλουν τη λειτουργία της χλωρίδας του, δηλαδή για να είμαστε σαφέστεροι, τον τρόπο με τον οποίο το έντερο μεταβολίζει τις διάφορες τροφές !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Δεν είναι μόνο το λάχανο ωφέλιμο ! Υπάρχουν και άλλα λαχανικά που μπορούν να παρασκευαστούν με την ίδια ακριβώς διαδικασία ... να γίνουν δηλαδή τουρσί.

Μερικά από αυτά είναι :

 • το αγγουράκι (πίκλα)
 • η μελιτζάνα
 • το καρότο
 • το μπρόκολο
 • το κουνουπίδι
 • η πιπεριά

Leave a Reply