Λάχανο τουρσί : Ένα εκπληκτικό προβιοτικό

///Λάχανο τουρσί : Ένα εκπληκτικό προβιοτικό

Λάχανο τουρσί : Ένα εκπληκτικό προβιοτικό

Τι είναι τα προβιοτικά & πού χρειάζονται ;

Τα προβιοτικά προϊόντα έχουν έρθει τελευταία στο διατροφικό προσκήνιο, με πολλούς διάσημους διατροφολόγους του Hollywood να τα εξυμνούν ! Πολλές γνωστές ηθοποιοί και μοντέλα, έχουν εντάξει στη διατροφή τους τα προβιοτικά τρόφιμα (φυσικά κατόπιν εντολών των προσωπικών τους guru της διατροφής !), για να καταφέρουν τελικά να αποκτήσουν μια λαμπερή, υγιή και απαστράπτουσα επιδερμίδα … και όχι μόνο !

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πανέμορφη και πάντα λαμπερή ηθοποιός Gwyneth Paltrow. Ο ειδικός της διατροφής και της ολιστικής ιατρικής που καθοδηγεί τη διάσημη ηθοποιό, σε μια συνέντευξή του στο «Cut» του NY Mag, τόνισε την σπουδαιότητα των προβιοτικών προϊόντων στη διατροφή του ανθρώπου … όχι μόνο για την υγεία του αλλά και για την ομορφιά !

Φυσικά και φαρμακευτικά προβιοτικά προϊόντα …

Όλοι γνωρίζουν τα φαρμακευτικά προβιοτικά προϊόντα. Τα περισσότερα από αυτά είναι σε μορφή κάψουλας και μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί από τα φαρμακεία.

Ωστόσο, υπάρχουν και φυσικά προϊόντα, τροφές, που παίζουν ακριβώς τον ίδιο ρόλο, και είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΦΥΣΙΚΑ ! Εσύ τι θα προτιμούσες ;toursi-health-fitness-greece

Γνωστά και άγνωστα φυσικά προβιοτικά προϊόντα …

Στο άκουσμα της λέξης φυσικό προβιοτικό, το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό, είναι το γιαούρτι. Δεν είναι όμως μόνο το γιαούρτι προβιοτικό προϊόν, υπάρχουν και τόσα άλλα τρόφιμα, που μπορούμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας και να επωφεληθούμε των ιδιοτήτων τους. Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα :

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ :

  1. Το μίσο είναι προϊόν με προέλευση από την Κίνα και θεωρείται εκπληκτική υπερτροφή.
  2. Το κιμτσί είναι παραδοσιακό φαγητό της περιοχής της Κορέας και παρασκευάζεται από λαχανικά τουρσί με προσθήκη διαφόρων καρυκευμάτων.
  3. Το tempeh είναι ένα ακόμα προϊόν με προέλευση την Ασία, το οποίο παρασκευάζεται από σόγια.

Επειδή τα περισσότερα προϊόντα είναι πιο δύσκολο να τα προμηθευτείτε, και επειδή το γιαούρτι υπάρχει έτσι και αλλιώς σε κάθε σπίτι, εμείς θα μιλήσουμε για τα οφέλη του λάχανου τουρσί. Είναι εύκολο να προμηθευτείτε το λάχανο και επίσης εύκολο να παρασκευάσετε το δικό σας σπιτικό λάχανο τουρσί (ξινολάχανο) … ένα εντελώς σπιτικό προβιοτικό για εσάς και την οικογένειά σας !

(!!!) : Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου του Cambridge, τα τρόφιμα εκείνα που υπόκεινται ζύμωση, δεν προσβάλλονται από παθογόνα βακτήρια, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή τους να μην προξενεί επίπονες φλεγμονές στο έντερο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά τα τρόφιμα μπορούν ακόμα και να αλλάξουν το περιβάλλον του εντέρου και να μεταβάλλουν τη λειτουργία της χλωρίδας του, δηλαδή για να είμαστε σαφέστεροι, τον τρόπο με τον οποίο το έντερο μεταβολίζει τις διάφορες τροφές !

Πώς μπορώ να φτιάξω λάχανο τουρσί;

Αρχικά θα χρειαστούμε τα εξής υλικά :

  • 1 λάχανο,
  • 3 καρότα,
  • 4 κλωνάρια σέλινο,
  • μισό φλιτζάνι αλάτι χοντρό

Αφού πλύνουμε όλα τα λαχανικά μας και τα στεγνώσουμε να φύγει η υγρασία, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε το αλάτι. Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας και πιέζουμε τα λαχανικά να μαραθούν λίγο και να πάει παντού το αλάτι.

Αδειάζουμε το μείγμα στο βάζο που θα το αποθηκεύσουμε. Βράζουμε νερό, το αφήνουμε να κρυώσει και το ρίχνουμε στο βάζο μέχρι να σκεπάσει και το τελευταίο λάχανο. Κλείνουμε καλά και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου (δεν το βάζουμε στο ψυγείο!).

Κάθε μέρα το ανοίγουμε και το ανακατεύουμε. Στη μια εβδομάδα δοκιμάζουμε να δούμε αν είναι αλμυρό όπως το θέλουμε. Αν όχι, δοκιμάζουμε κάθε μέρα μέχρι να φτάσει στο σημείο που θέλουμε. Όταν γίνει, το βάζουμε στο ψυγείο και έχουμε ένα έτοιμο τουρσί για να συνοδέψουμε τους μεζέδες και το τσιπουράκι μας. Το μόνο που προσθέτουμε όταν το σερβίρουμε είναι φρέσκο ελαιόλαδο.

Λάχανο τουρσί : Οφέλη για την υγεία

Ας ξεκινήσουμε από την πρώτη ύλη μας, δηλαδή το λάχανο. Το λάχανο είναι ένα εκπληκτικό λαχανικό με πληθώρα βιταμινών Α, Β, C και Ε. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ωφέλιμες φυτικές ίνες.

Η ένταξή του στο εβδομαδιαίο μας διατροφολόγιο είναι θα έλεγα απαραίτητη, αν αναλογιστείτε τί καλό κάνει στον οργανισμό μας :

  • Για όποιον θέλει να χάσει βάρος είναι ιδανικό γεύμα αφού περιέχει πολλές φυτικές ίνες που θα τον βοηθήσουν να νιώθει χορτάτος, με πολύ λίγες όμως θερμίδες ! (μόλις 33 ανα φλιτζάνι)
  • Το θείο και η βιταμίνη C που περιέχει βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Οι τοξίνες ευθύνονται για πολλές παθήσεις όπως δερματικές παθήσεις, ρευματισμούς και αρθρίτιδα.
  • Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες : Αποτρέπει τη δημιουργία όγκων, ειδικά στους μαστούς, όπως έχει αποδειχθεί και από σχετικές έρευνες.
  • Η βιταμίνη Κ που περιέχει βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεγάλου και ενισχύει την συγκέντρωση. Αποτρέπει από νόσους όπως της άνοιας και του Αλτσχάιμερ.
  • Δρά κατά της ακμής και του λιπαρού δέρματος. Δυναμώνει την τρίχα, τα νύχια και το δέρμα.
  • Το κόκκινο λάχανο μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Το κάλιο που περιέχεται στο λάχανο βοηθά στην καλύτερη ροή του αίματος.

Δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία ώς “υπερτροφή” αφού έχει τόσο μεγάλη θετική επίδραση στον οργανισμό αλλά και στη εξωτερική ομορφιά. Μαζί με το κουνουπίδι και το μπρόκολο αποτελούν σπουδαία λαχανικά και ανήκουν στην κατηγορία των σταυρανθών λαχανικών.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Δεν είναι μόνο το λάχανο ωφέλιμο ! Υπάρχουν και άλλα λαχανικά που μπορούν να παρασκευαστούν με την ίδια ακριβώς διαδικασία … να γίνουν δηλαδή τουρσί.

toursi-laxanika

Μερικά από αυτά είναι :

  • το αγγουράκι (πίκλα)
  • η μελιτζάνα
  • το καρότο
  • το μπρόκολο
  • το κουνουπίδι
  • η πιπεριά
By | 2021-02-02T17:02:52+02:00 January 2nd, 2021|Συνταγές|0 Comments

Leave A Comment