Πρωινό – Γεύμα – Δείπνο | Τι Συμβαίνει αν τα Παραλείψουμε ;

/, Δίαιτες, Υγεία/Πρωινό – Γεύμα – Δείπνο | Τι Συμβαίνει αν τα Παραλείψουμε ;

Πρωινό – Γεύμα – Δείπνο | Τι Συμβαίνει αν τα Παραλείψουμε ;

Τελευταία – με αφορμή ένα διατροφικό πρόγραμμα που έχει κάνει πάταγο – πολλοί αναθεωρούν τις διατροφικές τους συνήθειες. Η Δίαιτα Διαλειμματικής Νηστείας (Intermittent Fasting Diet) σπάει τον κανόνα που μέχρι σήμερα ήθελε πολλά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα, επιβάλλοντας μεγάλα χρονικά διαστείματα νηστείας. Μέσα σε αυτή τη λογική πολλοί αναρωτιούνται … “Τι είναι καλύτερο ; Να παραλείψω το πρωινό ή το βραδινό γεύμα ; Εάν παραλείψω το μεσημεριανό τι θα γίνει ;”

Η παράλειψη γευμάτων θεωρούσαμε μέχρι σήμερα ότι είναι κάτι αρνητικό για τον μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού μας, και άρα και για τη διαχείριση του σωματικού μας βάρους.

Νέες μελέτες όμως υποστηρίζουν πως με την παράλειψη κάποιου γεύματος – με ελεγχόμενη δηλαδή νηστεία – ο μεταβολικός ρυθμός δεν επιβραδύνεται, αντιθέτως ενισχύονται οι καύσεις λίπους που πραγματοποιεί το σώμα με σκοπό την εξασφάλιση ενέργειας.

Ο ενεργειακός περιορισμός που επιβάλλεις στον εαυτό σου με την αποφυγή ενός γεύματος καλείται να αντισταθμιστεί με άλλο τρόπο από τον οργανισμό, με διαδικασίες που θα δούμε μαζί παρακάτω.

Το σκεπτικό πάντως είναι πως προκειμένου να “τραφεί” σωστά το σώμα και να παραμένει λειτουργικό, “τραβάει” ενέργεια από το ίδιο το σώμα. Αυτό μεταφράζεται σε λιποδιάλυση και χρήση του αποδεσμευμένου πλέον σωματικού λίπους ως πηγή ενέργειας … ως “καύσιμη ύλη” για την σωστή λειτουργία του μηχανισμού (του σώματος).

Ας αφήσουμε όμως τις γενικότητες και όλα αυτά τα θεωρητικά και ας δούμε τι σημαίνει η παράλειψη του κάθε γεύματος ξεχωριστά για τον οργανισμό …

Παραλείποντας το Πρωινό Γεύμα

Το πρωινό είναι ένα γεύμα που άλλοι το θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό (και αδύνατον να το παραλείψουν), ενώ άλλοι εύκολα το αφαιρούν από την καθημερινότητά τους αρκούμενοι απλά σε έναν καφέ.

Η Δίαιτα της Διαλειμματικής Νηστείας (Intermittent Fasting Diet) λειτουργεί ακριβώς μέσα σε αυτή τη λογική. Ειδικά το πρόγραμμα διαλειμματικής νηστείας (16:8) στηρίζεται στην αποφυγή είτε του πρωινού είτε του βραδινού γεύματος. Έτσι, το άτομο που αποφασίζει να ακολουθήσει την 16:8 (δηλαδή 16 ώρες νηστείας / 8 ώρες κατανάλωσης τροφής) καλείται να επιλέξει ποιο διατροφικό μοντέλο του ταιριάζει καλύτερα … ΧΩΡΙΣ πρωινό ή ΧΩΡΙΣ βραδινό γεύμα.

Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι πως – σύμφωνα με στατιστικές μελέτες – ο άνθρωπος  (όταν επιλέγει να έχει το πρωινό γεύμα στη διατροφή του) συνηθίζει να καταναλώνει μεγάλο μέρος της συνολικής ημερήσιας θερμιδικής του πρόσληψης σε αυτό το γεύμα.  Περίπου το 20 % των συνολικών θερμίδων προκύπτουν μόνο από το πρωινό γεύμα.

Το ερώτημα λοιπόν είναι λογικό και παραμένει … Εάν αφαιρέσουμε το πρωινό γεύμα 

γλιτώνουμε μεγάλο μέρος θερμιδικής πρόσληψης … ή μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα ;

Έχοντας περάσει μια νύχτα νηστείας, το πρωί ο οργανισμός σε ορισμένα άτομα εκδηλώνει την ενεργειακή έλλειψη με απώλεια ενέργειας, δυσκολία στο ξύπνημα, ατονία και κακή διάθεση.

Για άλλα πάλι άτομα είναι αρκετά εύκολο να επιμηκύνουν την νυχτερινή νηστεία τους παραλείποντας και το πρωινό γεύμα.

Η δική μου άποψη είναι πως υπάρχει ο ΣΩΣΤΟΣ τρόπος να αποφύγεις το πρωινό γεύμα … αλλά υπάρχει και ο ΛΑΘΟΣ τρόπος !

Για παράδειγμα, θεωρώ τελείως ανούσιο να αποφύγεις το πρωινό γεύμα σου έχοντας να αντιμετωπίσεις μια σκληρή μέρα εργασίας (που ακόμα και για να αποδώσεις πνευματικά/εγκεφαλικά και να έχεις την απαιτούμενη αυτοσυγκέντρωση χρειάζεσαι ενέργεια). Σύμφωνα μάλιστα με πολλούς dieters η παράλειψη του πρωινού γεύματος συνήθως ακολουθείται από σημαντικά μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων μέσω των υπόλοιπων γευμάτων (μεσημεριανό – βραδινό) κάτι που τελικά δεν έχει κανένα νόημα !

Αντιθέτως, ένας πολύ έξυπνος και αποδοτικός τρόπος να παραλείψεις το πρωινό σου γεύμα είναι εάν συνηθίζεις τις πρωινές προπονήσεις. Έτσι μπορείς να πραγματτοποιήσεις την πρωινή σου προπόνηση χωρίς να έχεις πάρει πρωινό (γεγονός που θα εντείνει την λιποδιάλυση) και να πάρεις ένα δυναμωτικό σνακ μετά την προπόνησή σου για να αποκατασταθούν οι ταλαιπωρημένοι σου μύες.

Πολλοί διατροφολόγοι θα ακούσεις να τάσσονται κατά αυτού του διατροφικού προγράμματος, υποστηρίζοντας πως το πρωινό γεύμα είναι απολύτως απαραίτητο ενεργειακά για τον οργανισμό.

Πολλοί το χαρακτηρίζουν μάλιστα τον “βασιλιά των γευμάτων” παρέχοντας ακόμα και στους dieters μεγαλύτερη θερμιδική ελευθερία για το συγκεκριμένο γεύμα της ημέρας.

Η λογική είναι πως η ενέργεια που λαμβάνεις από το πρωινό σου γεύμα θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμη ύλη για τη λειτουργία του οργανισμού. Σε αντίθετη περίπτωση, ένα μεγάλο βραδινό γεύμα θα οδηγήσει σε συσσώρευση των θερμίδων στο σώμα υπό τη μορφή λίπους.

Εγώ συνεχίζω να είμαι της άποψης ότι και οι δύο πλευρές εκφράζουν σωστές ανησυχίες. Το παν λοιπόν είναι στον τρόπο που θα εφαρμόσεις το διατροφικό σου πλάνο. Μπορείς να “φας” … μπορείς και να “μη φας” … Και μπορούν και τα δύο να αποβούν εξίσου θετικά ή αρνητικά για τον οργανισμό σου ανάλογα πώς θα τα εφαρμόσεις !

Παραλείποντας το Μεσημεριανό Γεύμα

Το μεσημεριανό γεύμα είναι ένα γεύμα που συνηθίζουν να το παραλείπουν οι εργαζόμενοι γραφείου. Είναι το μεσαίο γεύμα της ημέρας και είναι το γεύμα που θα διατηρήσει ανεβασμένα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σου μεταξύ πρωινού & βραδινού γεύματος.

Τι θα συμβεί όμως στον οργανισμό εάν παραλείψεις το μεσημεριανό γεύμα ;

Έχεις αναρωτηθεί τι μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό σου η πτώση των επιπέδων της γλυκόζης ;

Άτομα που περνούν από το πρωινό γεύμα στο μεσημεριανό και μετά από το μεσημεριανό γεύμα στο βραδινό, δε δίνουν τον απαιτούμενο χρόνο στον οργανισμό τους ώστε να ισορροπήσουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τα οποία ανεβαίνουν μετά από το κάθε γεύμα.

Αυτό μάλιστα γίνεται ακόμα χειρότερο εάν προσθέσεις και σνακ ανάμεσα στα γεύματα (δηλαδή εάν ακολουθήσεις τη διατροφή που επιτάσσει 5 – 6 γεύματα την ημέρα).

Αυτό το διατροφικό μοτίβο διατηρεί μονίμως υψηλή τη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει στον οργανισμό να εισέλθει σε “μεταγευματική κατάσταση”.

Ένα βασικό μειονέκτημα αυτής της διατροφικής μεθόδου είναι το γεγονός πως τροφοδοτείς συνεχώς με ενέργεια τον οργανισμό σου, με αποτέλεσμα να μη μπαίνει σε διαδικασία λιποδιάλυσης (που είναι και το ζητούμενο).

Μάλιστα πολλοί αναφέρουν πως η συνεχής διατροφική πρόσληψη οδηγεί σε αύξηση του σωματικού του βάρους, καθώς ο οργανισμός μετατρέπει την περίσσεια της ενέργειας σε επιπλέον σωματικό λίπος (αυτό βέβαια είναι σε άμεση συνάρτηση με την ποσότητα τροφής που καταναλώνει ο καθένας στα γεύματά του, καθώς και με τον τρόπο ζωής του … για παράδειγμα αν ασκείται και πόσο).

Παραλείποντας το Βραδινό Γεύμα

Το βραδινό γεύμα είναι ένα ακόμα γεύμα που συχνά επιλέγουν κάποιοι να παραλείπουν στα πλαίσια εφαρμογής μιας διαλειμματικής νηστείας. Για πολλούς η παράλειψη του βραδινού γεύματος είναι πολύ πιο δύσκολη από αυτή του πρωινού γεύματος (που στην πραγματικότητα αποτελεί απλά μια προέκταση της βραδινής τους νηστείας).

Στην παράλειψη του βραδινού γεύματος υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες που λειτουργούν αρνητικά στην επίτευξή της. Ένας μεγάλος αντισταθμιστικός παράγοντας είναι η ψυχολογία. Η ανία, η κούραση, το στρες, η στεναχώρια, η κατάθλιψη δυσκολεύουν την παράλειψη του βραδινού γεύματος και κάνουν το αίσθημα της πείνας πολύ πιο έντονο (ίσως περισσότερο και από όσο πραγματικά είναι).

Τα άτομα ωστόσο που καταφέρνουν να αποκλείσουν το βραδινό γεύμα από την ημερήσια διατροφική τους ρουτίνα έχουν σημαντικά οφέλη. Απορρίπτουν μια σημαντικά μεγάλη πρόσληψη θερμίδων που ουσιαστικά κατά τη διάρκεια του ύπνου θα μετατρεπόταν σε σωματικό λίπος.

Επίσης ενισχύουν τον οργανισμό τους προσφέροντάς του πολύτιμο χρόνο να μεταβολήσει το μεσημεριανό γεύμα και να ισορροπήσει ξανά τα επίπεδα της ορμόνης ινσουλίνης.

Μόλις ο οργανισμός κάψει τους υδατάνθρακες που έχει λάβει από τη διατροφή, αναγκαστικά θα αναζητήσει άλλη πηγή ενέργειας η οποία τελικά (και ανάλογα με τη διάρκεια της νηστείας που ακολουθεί το άτομο) θα οδηγήσει στην επιθυμητή λιποδιάλυση και την απώλεια βάρους.

Ποιο είναι λοιπόν το Καλύτερο Γεύμα για να Παραλείψεις ;

Αν και η πιο διαδεδομένη και δημοφιλής επιλογή είναι η παράλειψη του πρωινού γεύματος, εγώ προσωπικά επιλέγω την παράλειψη του βραδινού γεύματος.

Η επιλογή φυσικά έχει να κάνει και με το πρόγραμμα που έχει ο καθένας, με το πότε επιλέγει να βάζει τις προπονήσεις του (Ναι ! Αυτός είναι ίσως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα καθορίσουν το διατροφικό σου πρόγραμμα !), αλλά και με το πρόγραμμα του ύπνου του. 

Εάν για παράδειγμα κάποιος πηγαίνει για ύπνο στις 10 δεν είναι καλό το βραδινό του γεύμα να είναι στις 9, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η πεπτική διαδικασία.

Θα προτείναμε λοιπόν σε αυτή την περίπτωση ή να αποκλείσει το βραδινό γεύμα ή να πηγαίνει πιο αργά για ύπνο (δίνοντας στον οργανισμό του τις 3 ώρες που χρειάζεται για την πεπτική διαδικασία).

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Φτιάξε το πρόγραμμα των ημερήσιων υποχρεώσεών σου και σύμφωνα με αυτό δόμησε και το πρόγραμμα των προπονήσεών σου. Κατόπιν μπορείς με βάση τις προπονήσεις σου να δομήσεις και το καταλληλότερο διατροφικό πρόγραμμα για εσένα.

Μπορώ να Παραλείπω Καθημερινά το Δείπνο ;

Το βραδινό γεύμα είναι στατιστικά αυτό που οδηγεί τον περισσότερο κόσμο στη μεγαλύτερη αύξηση βάρους.

Η παράλειψη του βραδινού γεύματος μπορεί να αποβεί πολύ αποτελεσματική στην προσπάθεια για απώλεια κιλών αλλά και για απώλεια συσσωρευμένου λίπους στα διάφορα σημεία του σώματος (γλουτούς, περιφέρεια, μέση, κοιλιά, μπράτσα, μηρούς).

Αρκετοί διατροφολόγοι φαίνεται να αρχίζουν να υποστηρίζουν αυτό το διατροφικό μοντέλο (απορρίπτοντας την παλιότερη αντίληψη των συνεχών μικρών γευμάτων).

Μάλιστα ορισμένοι υποστηρίζουν πως στα πλαίσια της διαλειμματικής νηστείας, το τελευταίο γεύμα της ημέρας μπορεί να είναι γύρω στις 2 ή 3 το μεσημέρι. Με αυτό τον τρόπο ο οργανισμός μεταβολίζει πλήρως την θερμιδική πρόσληψη από το μεσημεριανό γεύμα και στη συνέχεια προάγει την λιποδιάλυση.

Πώς η Παράλειψη του Δείπνου ενισχύει την Αποτελεσματικότητα της Δίαιτας ;

Η παράλειψη του δείπνου, όπως ήδη αναφέραμε, επιτρέπει στον οργανισμό να μειώσει σταδιακά ξανά τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα και να ισορροπήσει ορμονικά.

Αποφεύγοντας το βραδινό γεύμα λοιπόν ή τα άλλα σνακ αργά το απόγευμα ή το βράδυ η ορμόνη ινσουλίνη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στον έλεγχο της όρεξης του ατόμου.



By | 2024-01-31T09:15:36+02:00 January 31st, 2024|Αδυνάτισμα, Δίαιτες, Υγεία|0 Comments

Leave A Comment