Πόσες φορές την ημέρα πρέπει να κάνω ντους … ;

//Πόσες φορές την ημέρα πρέπει να κάνω ντους … ;

Πόσες φορές την ημέρα πρέπει να κάνω ντους … ;

Ένα πρωινό δροσερό ντους μπορεί να είναι ένα πολύ δυνατό και γεμάτο ενέργεια ξεκίνημα της ημέρας, αλλά και ένα χλιαρό ντους το βράδυ πριν τον ύπνο διώχνει όλη την ένταση και το στρες και προσφέρει μοναδικές στιγμές χαλάρωσης !

(!) Μάλιστα, σύμφωνα με μια ιαπωνική μελέτη, μετά από ένα ντους τα άτομα που μετείχαν στην έρευνα αυτή παρουσίασαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα στρες και άγχους ! Αυτό επιτεύχθηκε με λήψη σάλιου και μέτρηση κάποιων συγκεκριμένων ορμονών σε αυτό, που καταδεικνύουν τα επίπεδα του στρες !

  • Ένα μπάνιο την ημέρα είναι πολύ ή αρκετό ;
  • Μπορώ να κάνω ντους 2 και 3 φορές την κάθε ημέρα ;
  • Μήπως τα συχνά ντους είναι επιζήμια τελικά ;

Όλοι κατά καιρούς έχουμε αναρωτηθεί αν πρέπει να κάνουμε συχνά μπάνιο, και μάλιστα πόσο συχνά είναι το επιτρεπτό όριο, αλλά κανένας μας πραγματικά δε γνωρίζει την απάντηση !

Τα πολυ συχνά ντους μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρές βλάβες και προβλήματα στην επιδερμίδα σας !

Η εξωτερική επιφάνεια της επιδερμίδας μας, η κεράτινη στιβάδα όπως είναι η ονομασία της, αποτελείται κυρίως από νεκρά κύτταρα του δέρματος τα οποία συγκρατούνται ενωμένα με τη βοήθεια λιπιδίων. Η κεράτινη στιβάδα  παίζει το ρόλο του προστατευτικού φράγματος για την επιδερμίδα και για τα υγιή κύτταρα στις κατώτερες στιβάδες ! Αντίστοιχα, τα λιπίδια που υπαρχουν στην εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας, φροντίζουν ώστε να διατηρείται η απαραίτητη υγρασία για την επιδερμίδα !

Τι συμβαίνει όταν τα ντους είναι πολύ συχνά ;

  • Τα ζεστά ντους αφυδατώνουν την επιδερμίδα !
  • Το τρίψιμο της επιδερμίδας με σφουγγάρι, με λούφα ή με πετσέτα, καταστρέφει την κεράτινη στιβάδα της επιδερμίδας !
  • Με τα πολύ συχνά ντους καταστρέφονται τα λιπίδια στην εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας που φροντίζουν για τη διατήρηση της υγρασίας της επιδερμίδας !
  • Όταν τα ντους είναι πολύ συχνά η επιδερμίδα δεν προλαβαίνει να επιδιορθώσει τη ζημιά που υπέστη παράγοντας τη φυσική λιπαρότητα της επιδερμίδας που θα την προστατεύσει από την αφυδάτωση !
  • Ο αριθμός των ντους που είναι κατάλληλος για κάθε άνθρωπο δεν είναι ο ίδιος ! Ανάλογα με την ποιότητα της επιδερμίδας του, τη λιπαρότητα αυτής και την ευαισθησία της, ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του προσωπικό όριο ντους στη διάρκεια της ημέρας !
  • Δεν είναι μόνο τα ίδια τα ντους που προξενούν βλάβες στην επιδερμίδα αλλά και το σκούπισμα με την πετσέτα μετά το ντους ! Όσο πιο συχνά είναι τα ντους τόσο πιο συχνή είναι και η τριβή της επιδερμίδας με την πετσέτα ! Ο ιδανικότερος τρόπος στεγνώματος της επιδερμίδας είναι ο φυσικός, χωρίς πετσέτα ! Αλλά επειδή ο χρόνος μας είναι πολύτιμος και οι υποχρεώσεις πολλές, η χρήση της πετσέτας για να μη βλάπτει την επιδερμίδα μας θα πρέπει να γίνεται ταμποναριστά και όχι σαν «σκούπισμα» ! (Το στέγνωμα πρέπει να είναι σχολαστικό σε περιοχές του σώματος όπου υπάρχουν πτυχώσεις, ειδικά στα κάτω άκρα για να αποφευχθεί η εμφάνιση μυκήτων)
By | 2021-01-04T22:27:55+02:00 August 30th, 2013|Ομορφιά|0 Comments

Leave A Comment