Το σώμα σου : Το καλύτερο μηχάνημα γυμναστικής … !!!

//Το σώμα σου : Το καλύτερο μηχάνημα γυμναστικής … !!!

Το σώμα σου : Το καλύτερο μηχάνημα γυμναστικής … !!!

Κι όμως! Τα βάρη δεν είναι απαραίτητο βοήθημα στο ‘’χτίσιμο’’ ενός καλλίγραμμου κορμιού. Μπορείς να πετύχεις θαυμάσια αποτελέσματα με τη χρήση μόνο του κορμιού σου ! Ναι ,κυριολεκτώ. Μέχρι τώρα πιστεύαμε πως αν δεν πατήσεις το πόδι σου στο γυμναστήριο και δεν κάνεις όργανα, το σώμα σου δε πρόκειται να αλλάξει. Ο μύθος αυτός έχει καταρριφθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό που μπορείς να καταφέρεις με το βάρος του σώματός σου είναι δύσκολο να το πιστέψεις. Αρκεί όμως η ένταση να είναι δυνατή και ο τρόπος εκτέλεσης σωστός. Παλιά θεωρούσαν την εκγύμναση αυτή καλή, αλλά για αρχάριους. Σήμερα όλο και περισσότεροι ασχολούνται με τέτοιου είδους γυμναστική, όπως είναι π.χ η yoga και έχουν χτίσει ένα καλλίγραμμο κορμί, αδύνατο, με μύες γυμνασμένους, κορμί που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από όσους ασχολούνται με τα βάρη και τα όργανα γυμναστικής. Αντίθετα μάλιστα !

Διάβασε παρακάτω 5 τρόπους με τους οποίους θα μετατρέψεις το ίδιο το βάρος σου στο αποτελεσματικότερο όργανο γυμναστικής !

  1. Άλλαξε την διατροφή σου!

Αν προτίθεσαι να ξεκινήσεις το νέο πρόγραμμα γυμναστικής σου, χρησιμοποιώντας όπως προείπαμε το βάρος σου τότε ο σωματότυπός σου θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Η πολύ υψηλή σωματική μάζα θα αποτελέσει εμπόδιο στην εφαρμογή των συγκεκριμένων ασκήσεων ενώ αντιθέτως το μειωμένο βάρος θα βελτιώσει την αθλητική σου ικανότητα! Προκειμένου λοιπόν να διαμορφώσεις το σώμα σου με όσο το δυνατόν λιγότερο ποσοστό λίπους, κρίνεται απαραίτητο να ελαττώσεις ή ακόμα καλύτερα να αφαιρέσεις την ζάχαρη απ’ την διατροφή σου, να αυξήσεις την καθημερινή πρόσληψη πρωτεΐνης (ιδανικά, διπλασίασέ την σε σχέση με πριν) και τέλος μείωσε την πρόσληψη υδατανθράκων κατά 60-70 γρ. ημερησίως.

Η μείωση των υδατανθράκων μειώνουν ταυτόχρονα τη συνολικής θερμιδική πρόσληψη οπότε αποτελεί τον πρώτο κανόνα για να χάσεις κάποια περιττά κιλά . Φρόντισε λοιπόν να απαρνηθείς το ψωμί, τις πίτσες και τα μακαρόνια και αντικατέστησέ τα με πρωτεΐνες. Οι καλύτερες επιλογές πρωτεΐνης είναι το άπαχο κρέας, τα μαύρα φασόλια, το φυστικοβούτυρο, η σόγια, η quinoa, οι φακές, τα φυστίκια, το αβοκάντο και μερικά φρούτα όπως βερίκοκα, νεκταρίνια, βατόμουρα.

Σημείωση : Περιόρισε πολύ το αλκοόλ και τα αναψυκτικά που είναι φουλ στη ζάχαρη !

  1. Ενίσχυσε την δύναμή σου!

Ο ισχυρισμός ότι για να χτίσεις μύες είναι απαραίτητο να σηκώνεις πολλά βάρη, είναι σύμφωνα με ειδικούς εντελώς λανθασμένος. Οι μύες μας δεν αντιλαμβάνονται την διαφορά ανάμεσα στο βάρος σου και μία μπάρα γυμναστικής, παρ’ όλα αυτά η ένταση της άσκησης και ο χρόνος εφαρμογής της λειτουργούν εξαιρετικά ρυθμιστικά! Συμπερασματικά λοιπόν, για να πετύχεις μυϊκό όγκο εφάρμοσε σε κάθε άσκηση 5-10 επαναλήψεις !

Αργότερα μπορείς να ανεβάσεις το επίπεδο δυσκολίας των ασκήσεων με τους εξής τρόπους :

  • Αλλάζοντας ρυθμό : Αν κάνεις πιο αργά την άσκηση και για κάποια δευτερόλεπτα μένεις ακίνητος, η άσκηση γίνεται αυτόματα πιο δύσκολη και δουλεύονται πιο έντονα οι μύες.
  • Αλλάζοντας θέση : Άν αλλάξεις τη στάση του σώματος θα ενεργοποιηθούν περισσότεροι μύες. Ένα παράδειγμα είναι να τοποθετήσεις τα πόδια σου πάνω στον πάγκο και να κάνεις έτσι τις κάμψεις. Η άσκηση γίνεται σαφώς δυσκολότερη.
  • Συνδυάζοντας κινήσεις : με το να συνδυάσεις κινήσεις ενεργοποιούνται ταυτόχρονα πολλοί μύες.
  1. Δώσε βάση στην τεχνική!

Η σωστή τεχνική στην εφαρμογή κάθε άσκησης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ο κοινός γενικός κανόνας που θα πρέπει να εφαρμόζεται στις περισσότερες περιπτώσεις είναι : Στις ασκήσεις για εκγύμναση του κάτω κορμού οι κνήμες πρέπει να είναι κάθετες ενώ στις αντίστοιχες για τον άνω, κάθετοι θα πρέπει να είναι οι βραχίονες. Οι κάθετες κνήμες βοηθούν στο να πέφτει η επιβάρυνση στους οπίσθιους μηριαίους και στους γλουτούς αντί για τα γόνατα ενώ στην δεύτερη περίπτωση οι βραχίονες πρέπει να κρατούνται κάθετα προκειμένου να αποφύγουμε την επιβάρυνση των αγκώνων και κατ’ επέκταση τυχόν τραυματισμούς των αρθρώσεων.

  1. Επίμενε σε λίγες και καλές ασκήσεις!

Η συνεχής εναλλαγή ασκήσεων έχει σαν αποτέλεσμα την μη τελειοποιημένη εφαρμογή τους και κατά συνέπεια την μικρότερη αποτελεσματικότητα στο χτίσιμο των μυών και το κάψιμο του λίπους. Οι ειδικοί προτείνουν το ξεκίνημα να γίνεται με απλές βασικές ασκήσεις (όπως είναι οι κάμψεις, οι έλξεις και τα καθίσματα) και στην συνέχεια στην σταδιακή παραλλαγή τους.

  1. ‘Προπόνησε’ το σώμα σου!

Προκειμένου να εφαρμόσεις τις ασκήσεις με μοναδικό βοήθημα το ίδιο το βάρος σου, το σώμα σου είναι πιθανόν να χρειαστεί μεγαλύτερη χρονική περίοδο για να τις συνηθίσει. Οι ειδικοί προτείνουν να κάνεις αρχικά 1 σετ 10 επαναλήψεων. Στην περίπτωση των ‘’καθισμάτων’’ προσπάθησε να διατηρείς την στάση ημικαθίσματος για 20’’ έτσι ώστε το σώμα να συνηθίσει γρηγορότερα τον νέο τρόπο άσκησης!

Η καλύτερη άσκηση για χάσιμο λίπους και μυική ενδυνάμωση που δε χρειάζεται μηχάνημα και όργανα

Δεν έχετε το χρόνο και την οικονομική δυνατότητα να πάτε στο γυμναστήριο ; Η λύση βρίσκεται μπροστά στα μάτια σας ! Το ανέβασμα της σκάλας που για πολλούς αποτελεί την πιο βαρετή και αναγκαστική συνήθεια, για κάποιους άλλους φαίνεται ως το καλύτερο όργανο γυμναστικής που μάλιστα δεν κοστίζει τίποτα !

Μερικά λεπτά άσκησης τη μέρα σε σκάλα είναι ικανά να μεταμορφώσουν το σώμα σου, να ενδυναμώσουν τους μύες σου, να αυξήσουν την αντοχή σου και να κάψουν λίπος !! Γιατί λοιπόν να μην το ξανασκεφτείς;; Το σημαντικό είναι να αυξάνεται η ένταση μέρα με τη μέρα αλλά και ο ρυθμός καθώς επίσης να εκτελείται σωστά η άσκηση ώστε να μην έχουμε τραυματισμούς στα γόνατα. Γι’ αυτό προσέχουμε να μη ρίχνουμε το βάρος στις μύτες των ποδιών αλλά σε ολόκληρο το πέλμα.

Συμπέρασμα

Βλέπουμε ότι αν υπάρχει θέληση για γυμναστική, υπάρχουν λύσεις. Και οτιδήποτε άλλο αποτελεί απλά μια δικαιολογία. Η γυμναστική είναι απαραίτητη στη ζωή μας όχι μόνο για μια όμορφη σιλουέτα αλλά κυρίως για την υγεία μας και την υγεία της καρδιάς μας.

By | 2021-12-22T19:52:34+02:00 December 10th, 2021|Γυμναστική|0 Comments

Leave A Comment