Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες προκαλούν κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

//Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες προκαλούν κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες προκαλούν κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν σχετικά με το θέμα των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών και των επιπτώσεων αυτών στον οργανισμό του ανθρώπου, διαπιστώθηκε πως μία συγκεκριμένη ουσία με το όνομα σουκραλόζη που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης, παρουσίασε έντονη επίδραση στα επίπεδα που λάμβανε το σάκχαρο στο αίμα.

Η κατακόρυφη αυτή αύξηση του σακχάρου στο αίμα είχε ως άμεσο αποτέλεσμα και την κατακόρυφη αύξηση παραγωγής ινσουλίνης από τον οργανισμό, και μάλιστα στο σημαντικό ποσοστό του 20%.

Το πόρισμα λοιπόν των επιστημόνων, σχετικά με την έντονη αυτή επίδραση της κατανάλωσης σουκραλόζης προς τον οργανισμό, ήταν πως (χωρίς να έχει ακόμα επίσημα αποδειχθεί επιστημονικά), η τακτική και συνεχόμενη αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης πάνω από τα κανονικά επίπεδα μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην εμφάνιση διαβήτη.

Τι είναι πραγματικά η σουκραλόζη ;

Η σουκραλόζη είναι μια τεχνητή γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης και ανακαλύφθηκε σχεδόν 35 χρόνια πριν. Παρασκευάζεται από την ίδια τη ζάχαρη με μια διαδικασία ελεγχόμενης χλωρίωσης της ουσίας σακχαρόζης και αποδίδει μια γλυκιά γεύση έως και 600 φορές πιο γλυκιά από αυτή της ζάχαρης.

Σκοπός φυσικά της σουκραλόζης ήταν η απόδοση της γλυκιάς γεύσης της ζάχαρης με πολύ μειωμένες θερμίδες και επετεύχθει. Για τον λόγο αυτό, από το 1998 η σουκραλόζη εγκρίθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για χρήση της σε διάφορα τρόφιμα, αναψυκτικά και ποτά και έκτοτε έγινε αποδεκτή και σε περισσότερες από 80 ακόμα χώρες σε όλο τον κόσμο.

Τι αποτελέσματα είχαν οι έρευνες

Οι μελέτες που έγιναν, είχαν ως αντικείμενο ένα συγκεκριμένο προϊόν στο εμπόριο που περιέχει την ουσία σουκραλόζη για γλυκαντικό μέσο με χαμηλά λιπαρά.

Σύμφωνα λοιπόν με τις έρευνες που έγιναν, και μετά από χορήγηση του συγκεκριμένου προϊόντος σε διαφορετική ποσότητα σε ποντίκια για ένα χρονικό διάστημα των 12 περίπου εβδομάδων, παρατηρήθηκε πως η αύξηση κατανάλωσης του προϊόντος ήταν αλληλένδετη και με την αύξηση του σωματικού βάρους του εν λόγω ποντικού. Αντιθέτως, ήταν ολοφάνερο το γεγονός πως τα ποντίκια που δεν είχαν λάβει καθόλου το προϊόν δεν παρουσίαζαν τέτοια προβλήματα με το βάρος τους.

Σημαντική επίσης ήταν η παρατήρηση των ερευνητών, πως τα ποντίκια που έλαβαν την ουσία, παρουσίασαν και σημαντικές εντερικές αλλοιώσεις και προβλήματα.

Η απάντηση της εταιρείας του προϊόντος

Η εταιρεία που παράγει το συγκεκριμένο προϊόν, αρνείται κατηγορηματικά τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής και δηλώνει πως το προϊόν της και η ουσία σουκραλόζη δεν ενέχει κανένα απολύτως κίνδυνο για την υγεία.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, μπορεί να καταναλώνεται άφοβα από όλους, από ενήλικες αλλά και από παιδιά. Μπορεί να καταναλώνεται ακόμα και από γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού ή από ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη.

Όπως δηλώνει η εταιρεία του συγκεκριμένου προϊόντος αλλά και εμπειρογνώμονες, η ουσία σουκραλόζη είναι ακίνδυνη, δεν επηρεάζει σε κανένα βαθμό τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και επομένως δεν προκαλεί εμφάνιση διαβήτη.

 

By | 2013-06-09T13:53:54+03:00 June 9th, 2013|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment