Φοράς φακούς επαφής ; … Να τι πρέπει να ξέρεις !

//Φοράς φακούς επαφής ; … Να τι πρέπει να ξέρεις !

Φοράς φακούς επαφής ; … Να τι πρέπει να ξέρεις !

Όλοι όσοι φοράνε φακούς επαφής θα πρέπει να γνωρίζουν μερικά πράγματα για να αποφύγουν λοιμώξεις και ερεθισμούς που θα θέσουν τα μάτια τους σε κίνδυνο.

Γι’αυτό ενημερωθείτε τώρα και προστατέψτε τα πολύτιμα μάτια σας !

Συμβουλή Νο1

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν εφαρμόζετε τους φακούς σας. Τα χέρια σας πρέπει απαραιτήτως να είναι πάρα πολύ καλά πλυμένα πριν πιάσετε τους φακούς επαφής και τα νύχια σας προσεκτικά κομμένα.

Συμβουλή Νο2

Μην ξεπλένετε ΠΟΤΕ τους φακούς επαφής σας με νερό της βρύσης ή με σάλιο. Είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε κάποια μόλυνση των ματιών σας και σε ερεθισμό.

Συμβουλή Νο3

Μην φοράτε για πολλές ώρες συνεχόμενα τους φακούς επαφής. Ξεκουράστε τα μάτια σας φορώντας τα γυαλιά σας κάποιες ώρες. Οι φακοί επαφής μπλοκάρουν το οξυγόνο στα μάτια σας ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο έλκους του κερατοειδούς χιτώνα των ματιών σας, που μπορεί να προκαλέσει είτε ουλή στον κερατοειδή είτε ακόμα και τύφλωση σε μερικές περιπτώσεις.

Συμβουλή Νο4

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιείτε τα διαλύματα των φακών επαφής έπειτα από την ημερομηνία λήξης τους. Τα διαλύματα αυτά που προορίζονται για διάφορους σκοπούς (είτε για απλό ξέπλυμα, είτε για παραγωγή δακρύων, είτε για απολύμανση, κ.λ.π.) περιέχουν πολλά συντηρητικά που μόλις παρέλθει η ημερομηνία της λήξης μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στα μάτια.

Συμβουλή Νο5

Μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι με φυσικά δάκρυα για να ανακουφίσετε τα μάτια σας. Επειδή οι φακοί επαφής καλύπτουν όλη την επιφάνεια μην του ματιού σας και όπως προαναφέραμε μπλοκάρουν το οξυγόνο, μπορεί να παρατηρήσετε πως συχνά τα μάτια σας είναι ξηρά και σας ενοχλούν. Ειδικές περιστάσεις, όπως ξηρό κλίμα, λήψη αντισταμινικών ή υπερ-κατανάλωση αλκοόλ, μπορούν να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο αυτή την κατάσταση και να προκαλέσουν έντονη ξηρότητα και ενόχληση στα μάτια σας.

Συμβουλή Νο6

Μην καπνίζετε ! Ναι, όλοι γνωρίζουν πως το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία, αλλά τελικά βλάπτει σοβαρά και τα μάτια ! Αν και σχεδόν κανείς δεν το γνωρίζει, οι καπνιστές διατρέχουν 8 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τους μη καπνιστές χρήστες φακών επαφής να αναπτύξουν έλκος του κερατοειδούς χιτώνα.

Συμβουλή Νο7

Όχι με τους φακούς επαφής στην πισίνα ! Πολλά μικρόβια μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις και ερεθισμούς. Προσπαθήστε να κολυμπήσετε χωρίς τους φακούς σας και κατά προτίμηση μην τους φορέσετε πριν περάσει μία ώρα μετά το κολύμπι.

Συμβουλή Νο8

Προσοχή στο κομμωτήριο ! Φορέστε τα γυαλιά σας καλύτερα! Οι τρίχες, η λάκ, τα διάφορα σπρέυ, τα πιστολάκια με τον θερμό αέρα, μπορούν να ερεθίσουν τα μάτια σας και να προκαλέσουν μολύνσεις. Εάν δε μπορείτε να αποχωριστείτε τους φακούς επαφής σας, φροντίστε τουλάχιστον να προστατεύετε τα μάτια σας από όλους αυτούς τους κινδύνους.

Συμβουλή Νο9

Μην δανείζετε ποτέ τα προϊόντα μακιγιάζα σας, και ειδικά όλα αυτά που έχουν να κάνουν με τα μάτια σας, όπως οι σκιές, η μάσκαρα ή το eyeliner. Μια μόλυνση του ενός μπορεί εύκολα να μεταδοθεί και σε εσάς μέσω αυτών των προϊόντων. Κρατήστε λοιπόν τα καλλυντικά σας αυστηρώς για προσωπική χρήση. Επίσης στην περίπτωση που φοράτε μαλακούς φακούς επαφής τοποθετήστε πρώτα τους φακούς σας και μετά μπορείτε άνετα να κάνετε το μακιγιάζ σας. Οι υπόλοιποι αντίθετα, πρώτα κάνουν το μακιγιάζ τους και μετά φοράνε τους φακούς τους. Για το ντεμακιγιάζ όμως ισχύει το ίδιο και για τα δύο είδη φακών, δηλαδή πρώτα αφαιρούμε τους φακούς επαφής και μετά προχωράμε στο ντεμακιγιάζ και τον καθαρισμό του προσώπου.

By | 2013-10-16T13:38:38+03:00 October 16th, 2013|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment