Μια ασπιρίνη την ημέρα …

Ο γιατρός τη συνιστά ανεπιφύλακτα ... Μια ασπιρίνη την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα ... και για να είμαστε πιο σαφείς ... τον καρδιολόγο ! (!!!) : Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η λήψη μιας ασπιρίνης την κάθε ημέρα μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων αλλά και τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων ! Σε ποιες περιπτώσεις όμως ισχύει αυτό ; Υπάρχουν εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα ή είναι απλά όλα ένας μύθος ; Αποτελεί η ασπιρίνη το πιο διαδεδομένο φάρμακο του αιώνα μας και γιατί ; Η ασπιρίνη είναι το πιο διαδεδομένο παυσίπονο και αντιπυρετικό φάρμακο, ενώ διαθέτει και ισχυρότατη αντιφλεγμονώδη και αντιθρομβωτική δράση. (!!!) : Σημαντικό είναι να αναφέρουμε, πως πρόσφατες μελέτες, καθιστούν την ασπιρίνη ικανή να προστατεύσει τον οργανισμό και από συγκεκριμένες μορφές καρκίνου !

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ : Σύμφωνα με τις εντατικές μελέτες ικανότατων επιστημόνων, η λήψη μικρής ποσότητας ασπιρίνης σε καθημερινή βάση μπορεί να έχει εκπληκτικά οφέλη στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Αυτό ισχύει για άτομα :

  • άνδρες μεταξύ 45 και 79 ετών
  • και γυναίκες μεταξύ 55 και 79 ετών

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πριν ξεκινήσετε να λαμβάνετε ασπιρίνη συνεννοηθείτε με τον προσωπικό σας ιατρό ο οποίος θα σας ενημερώσει εάν πρέπει ή όχι !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Υπάρχουν άτομα που είναι εξαιρετικά αλλεργικά στην ουσία της ασπιρίνης ! Πριν λάβετε το οποιοδήποτε χάπι φροντίστε να έχετε μιλήσει με τον γιατρό σας ! Ο κίνδυνος ενός αλλεργικού επεισοδίου μπορεί να σας στοιχίσει ακόμα και τη ζωή σας !

Πόσο σίγουρα είναι τα αποτελέσματα μιας τέτοιας αγωγής ;

Δεν είναι καθόλου σίγουρα ! Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο των σχετικών ερευνών και μέχρι στιγμής μπορεί να εκφράσει μόνο εικασίες και αβάσιμα συμπεράσματα πειραμάτων. Θα χρειαστούν πολύ περισσότερες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της καθημερινής λήψης ασπιρίνης στον οργανισμό (θετικές και αρνητικές), ώστε να διεξαχθούν ασφαλή και έγκυρα συμπεράσματα για τη δράση μιας τέτοιας αγωγής με ασπιρίνη.

Τα σημεία στα οποία στηρίζεται η έρευνα ...

Οι επιστήμονες στηρίζονται στα γνωστά οφέλη της ασπιρίνης, ώστε να αποκομίσουν και νέες (άγνωστες ακόμα) δράσεις της ! Τα πιο σημαντικά οφέλη της είναι τα ακόλουθα :
  • Αποτρέπει τη δημιουργία θρόμβων !

Το ένζυμο κυκλοοξυγενάση που ευθύνεται για τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα, μπορεί να καταπολεμηθεί και να ανασταλλεί η δράση του με την λήψη ασπιρίνης.
  • Προλαμβάνει τον καρκίνο !

Όλοι οι όγκοι δεν είναι κακοήθεις και δεν συνεπάγονται καρκίνο. Ωστόσο, η λήψη ασπιρίνης, μπορεί να καταστείλει τη δράση του ενζύμου κυκλοοξυγενάση 2 το οποίο προωθεί τη διαδικασία οξείδωσης και αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης κακοηθών όγκων !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Σύμφωνα με μια καναδική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal», το 1/4 των ασθενών που λαμβάνουν συστηματικά ασπιρίνη εμφανίζουν «αντίσταση» σε αυτή, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε κατηγορία υψηλού κινδύνου για καρδιακό επεισόδιο ή για εγκεφαλικό επεισόδιο (παρά τη συστηματική λήψη της !).

Leave a Reply