Στυτική Δυσλειτουργία & Συμβουλευτική (Counseling)

//Στυτική Δυσλειτουργία & Συμβουλευτική (Counseling)

Στυτική Δυσλειτουργία & Συμβουλευτική (Counseling)

Το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας – δηλαδή της ανεπαρκούς στύσης για την ολοκλήρωση της ερωτικής επαφής – τείνει να γίνει πλέον συνήθης κατάσταση για τον μέσο άνθρωπο του 21ου αιώνα.

Λόγος ;

Φυσικά το υπερβολικό στρες και άγχος που βιώνει στην καθημερινότητά του. Η αύξηση των υποχρεώσεων και των απαιτήσεων της ζωής είχαν επίπτωση και στη σεξουαλική ζωή του σύγχρονου άνδρα, ο οποίος φαίνεται να αντιμετωπίζει όλο και από μικρότερη ηλικία προβλήματα σεξουαλικής φύσης.

Ένα από αυτά είναι και η στυτική δυσλειτουργία με την οποία θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο και θα προτείνουμε σύγχρονες μεθόδους εντοπισμού και διαχείρισης του βασικού αιτίου της.

Πολλές φορές τα προβλήματα της στύσης μπορεί να είναι απλά μεμονωμένα γεγονότα, χωρίς προδιάθεση για συνέχεια. Ωστόσο το άγχος, η ντροπή, η ανασφάλεια, η απόγνωση και η εμμονή του άνδρα για τυχόν επανάληψη του ατυχούς επεισοδίου προκαλεί δυστυχώς την επανάληψή του ξανά και ξανά.

Είναι λοιπόν κυρίως θέμα ψυχολογίας οι στυτικές αποτυχίες που έχω ;

Το ερώτημα θα μας απαντηθεί από τους ειδικούς …

Στυτική Δυσλειτουργία : Τι είναι & Πώς προκύπτει

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας, καθώς αποτελεί θέμα που απασχολεί (σύμφωνα με τα μηνύματα που δεχόμαστε από εσάς) μεγάλο μέρος του αναγνωστικού μας κοινού.

Τι είναι λοιπόν η στυτική δυσλειτουργία ;

Πρόκειται για κάποια πάθηση ;

Έχει ή δεν έχει δυνατότητα θεραπείας ;

Ας ξεκινήσουμε ορίζοντας την στυτική δυσλειτουργία : ο πιο κοινός λόγος εμφάνισης προβλημάτων στη στύση είναι βλάβες που έχουν υποστεί οι μαλακοί ιστοί, οι ινώδεις ιστοί ή οι αρτηρίες του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα.

Μιλώντας για στυτική δυσλειτουργία (και όχι απλά για μια αποτυχή στύση) αναφερόμαστε στην κατ’επανάληψη αποτυχημένη προσπάθεια επίτευξης μιας σκληρής και με ικανοποιητική διάρκεια στύσης που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της ερωτικής πράξης (συνουσία).

Ως στυτική δυσλειτουργία όμως μπορεί – εκτός από την ολοκληρωτική αδυναμία επίτευξης της στύσης – να οριστεί και η στύση με σύντομη χρονική διάρκεια (ανεπαρκή για ολοκλήρωση της επαφής).

Δεν μιλάμε για ένα μικρό ποσοστό. Περίπου το 1/5 του ανδρικού πληθυσμού κάποια στιγμή στη ζωή του θα εμφανίσει στυτική δυσλειτουργία. Μάλιστα τείνει να μειώνεται ολοένα και περισσότερο το ηλικιακό όριο που πρωτοεμφανίζεται η νόσος.

Όλο και πιο νέοι άνδρες αντιμετωπίζουν προβλήματα σεξουαλικής φύσης, γεγονός που υποδηλώνει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στον τρόπο ζωής που έχουμε επιλέξει.

Δεν μιλάμε πια για την φυσική διαδικασία γήρανσης ενός άνδρα αλλά για ψυχολογικά αίτια που δυσχεραίνουν τη ζωή του και επηρεάζουν τη σεξουαλική του δεινότητα.

Είναι θεραπεύσιμη νόσος ;

Σαφώς και είναι ! Η στυτική δυσλειτουργία όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί τόσο λιγότερα προβλήματα θα προξενήσει στον άνδρα. Δε χρειάζεται ντροπή λοιπόν και ανασφάλεια … απλά σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση με τη βοήθεια ειδικών.

Πώς προκύπτει ;

Δεν πρόκειται για κάτι το περίεργο ή το ακαταλαβίστικο. Η στυτική δυσλειτουργία έχει πραγματικά αίτια ! Συνήθως οφείλεται σε κάποιον σοβαρό τραυματισμό ή στη λήψη μιας φαρμακευτικής αγωγής.

Είναι και περιπτώσεις όμως που τα αίτια δεν είναι παθολογικά αλλά είναι καθαρά ψυχολογικά, οπότε και ο τρόπος αντιμετώπισής τους πρέπει να είναι εντελώς διαφορετικός.

Μετά από μια εξέταση από έναν ειδικό που θα αποφανθεί για τον λόγο της δυσλειτουργίας, θα πρέπει να ακολουθήσεις την κατάλληλη για τη δική σου περίπτωση θεραπευτική μέθοδο (συνδυαστικά ή όχι, με κάποια αγωγή).

Κάποια βλάβη στο αναπαραγωγικό σύστημα του άνδρα μπορεί να είναι αποτέλεσμα που προκύπτει από κάποια άλλη πάθηση που προηγήθηκε. Για παράδειγμα ο διαβήτης είναι μια τέτοια περίπτωση πάθησης που μπορεί να επηρεάσει τη στυτική ικανότητα ενός άνδρα. Το ίδιο και οι νευρικές παθήσεις, η υπέρταση ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επίσης ο τρόπος ζωής που ακολουθεί ένα άτομο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την σεξουαλική του υγεία. Η διατροφή, ο ύπνος, η σωματική άσκηση, η φυσική κατάσταση και η ψυχική υγεία του ατόμου συνάδουν στη διαμόρφωση ενός προφίλ της σεξουαλικής ζωής του συγκεκριμένου ατόμου.

Είσαι επιρρεπής σε καταχρήσεις ; Είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος ; Αποφεύγεις συστηματικά την οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα ; Πάσχεις από κατάθλιψη ή από κάποια άλλη ψυχική νόσο ;

Όλα αυτά μπορεί να είναι αίτια για την επιβάρυνση της σεξουαλικής σου ικανότητας.

Επίσης κάποια χειρουργική επέμβαση που έχεις κάνει μπορεί επίσης να έχει επηρεάσει την ικανότητά σου να επιτύχεις μια σωστή και σκληρή στύση.

Λαμβάνεις κάποια φαρμακευτική αγωγή ; Ακόμα και αυτό μπορεί να αποτελεί πιθανή αιτία για τη δυσκολία στύσης που αντιμετωπίζεις. Κυρίως τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι γνωστά για τις παρνέργειες που προκαλούν στην σεξουαλική επιθυμία αλλά και στην δεινότητα του ατόμου κατά την επαφή.

Επίσης τα ηρεμιστικά χάπια, τα αντιισταμινικά χάπια αλλά και τα χάπια κατά της υπέρτασης επιδρούν επίσης αρνητικά στην στύση. Το ίδιο ισχύει και για τα χάπια που δρουν ως αναστολείς της όρεξης.

Θεραπεύεται ;

Όπως ήδη είπαμε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η στυτική δυσλειτουργία είναι πλήρως αναστρέψιμη. Άλλοτε αρκεί μια φαρμακευτική αγωγή και άλλοτε προτείνεται και παράλληλη συμβουλευτική (Counseling) από κάποιον ειδικό.

Στόχος είναι ο εντοπισμός του αιτίου εμφάνισης της δυσλειτουργίας και η αντιμετώπισή του ριζικά. Δεν αρκεί η “επιδερμική” αντιμετώπιση του προβλήματος … η οποία θα είναι μόνο πρόσκαιρη και θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε επανεμφάνισή του.

Ειδικά όταν εμπλέκονται ψυχολογικά αίτια η φαρμακευτική αγωγή δεν αρκεί για την αποτελεσματική καταπολέμηση του προβλήματος που οδηγεί στην προβληματική στύση. Απαιτείται και ψυχολογική καθοδήγηση του ατόμου από κάποιον έμπειρο επιστήμονα.

Μερικές μάλιστα φορές ο γιατρός μπορεί να ζητήσει την θεραπεία και του άλλου μέλους του ζευγαριού ώστε να έχει μια πιο σφαιρική εικόνα του προβλήματος και να καταφέρει την ριζική καταπολέμησή του.

Ένας γιατρός θα διαπιστώσει και θα διαγνώσει την στυτική δυσλειτουργία μετά από μια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων που περιλαμβάνουν (ανάλυση αίματος, ανάλυση ούρων, υπολογισμός κρεατινίνης, υπολογισμός ηπατικών ενζύμων, αλλά και έλεγχος του λιπιδαιμικού προφίλ του ατόμου).

Ένας λόγος που μπορεί να σε αφυπνίσει και να σε οδηγήσει στον γιατρό (εκτός από την δυσκολία στύσης) είναι συνήθως και η απουσία σεξουαλικού ενδιαφέροντος και επιθυμίας για συνεύρεση (χαμηλή λίμπιντο).

Τι περιλαμβάνει μια φαρμακευτική αγωγή ;

Συνήθως οι φαρμακευτικές μέθοδοι αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας που προτείνονται από τους ειδικούς περιλαμβάνουν :

  • φαρμακευτική αγωγή (χάπια) από το στόμα
  • φαρμακευτική αγωγή (ενέσιμη) ενδοπεϊκή
  • χειρουργική επέμβαση
  • χειρουργική επέμβαση (ολιγόλεπτη) για την εφαρμογή αντλίας σιλικόνης ενδοπεϊκά

Συμβουλευτική (Counseling) Κατά της Στυτικής Δυσλειτουργίας

Θα μπορούσαμε να ονομάσουμε αυτή τη μέθοδο και Σεξουαλική Θεραπεία (SEX THERAPY) και – σύμφωνα με τους ειδικούς – κρίνεται απαραίτητη ορισμένες φορές για τη διευθέτηση διαφόρων προβλημάτων στη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού.

Ένας σεξοθεραπευτής μπορεί να κατευθύνει το ζευγάρι για την επίλυση των προβλημάτων τους παρέχοντάς τους σημαντικές πληροφορίες για τη σεξουαλική υγεία ενός ατόμου.

Η ψυχοθεραπεία επίσης μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό βαθύτερων ψυχολογικών προβλημάτων που οδηγούν σε προβληματική σεξουαλική επαφή.

Μπορεί να βοηθήσει το άτομο να δει τα θέματα που το απασχολούν από μια διαφορετική οπτική γωνία ώστε να μπορέσει τελικά να τα αντιμετωπίσει.

Τόσο σεξοθεραπεία όσο και η ψυχοθεραπεία αποτελούν εγκεκριμένες και αποδεδειγμένα αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης των σεξουαλικών δυσλειτουργιών.

Ωστόσο απαιτούν χρόνο, αφοσίωση στην διαδικασία και αρκετή υπομονή και επιμονή από μέρους του ασθενούς.

Συχνά το άτομο θα κληθεί από τον θεραπευτή να ανταποκριθεί σε διάφορα τεστ, ερωτήσεις ή ασκήσεις που θα βοηθήσουν στην διάγνωση αλλά και στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μια σεξουαλική δυσλειτουργία επίσης συνήθως απαιτεί θεραπευτική και συμβουλευτική καθοδήγηση και των δύο εταίρων για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Τα προβλήματα που προκύπτουν σε ένα ζευγάρι (εάν δεν έχουν παθολογικά αίτια) συνήθως προκύπτουν από μια προβληματική αλληλεπίδραση του ζευγαριού, από μια ανεπαρκή επικοινωνία μεταξύ των δύο εταίρων ή ακόμα και από αδυναμία κατανόησης των προτιμήσεων του συντρόφου.

Σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται ο θεραπευτής όπου αναλαμβάνει να καλύψει αυτό το χάσμα και να βοηθήσει το ζευγάρι να αλληλεπιδράσει σαν σύνολο.

Φυσικά Διατροφικά Συμπληρώματα κατά της ΣΔ (Στυτικής Δυσλειτουργίας)

Εάν δεν αντιμετωπίζεις κάποια πολύ σοβαρή παθολογική κατάσταση, έναν σοβαρό τραυματισμό ή μια ανεπανόρθωτη βλάβη του αναπαραγωγικού σου συστήματος, και εάν δεν επιθυμείς να μπεις σε διαδικασία φαρμακευτικών προϊόντων ή επεμβάσεων, τότε θα πρέπει να γνωρίζεις ότι υπάρχει και για εσένα λύση.

Στην αγορά μπορείς να βρεις πιστοποιημένα προϊόντα φυσικής σύστασης (100 %) που δρουν ενισχυτικά στον ανδρικό οργανισμό και τονώνουν (διευκολύνουν) την στυτική λειτουργία με τον πιο ακίνδυνο και φυσικό τρόπο … χωρίς παρενέργειες και κυρίως χωρίς επικίνδυνες χειρουργικές διαδικασίες (εφόσον προφανώς δεν το κρίνει απαραίτητο ο θεράπων ιατρός).

Πάτα Εδώ για να ενημερωθείς για το καλύτερο Φυσικό Διατροφικό Συμπλήρωμα κατά της Στυτικής Δυσλειτουργίας.

Ασυμφωνία Επιθυμιών του Ζευγαριού

Η πιο συνήθης αιτία (μη παθολογική) εμφάνισης της στυτικής δυσλειτουργίας ενός άνδρα είναι η ασυμφωνία επιθυμιών με την/τον σύντροφό του. Αυτή η ασυμφωνία μπορεί να οφείλεται σε μη αποδοχή των επιθυμιών του συντρόφου ή ακόμα και στην παντελή άγνοια των επιθυμιών του.

Ένας συνήθης λόγος έλλειψης κατανόησης μεταξύ του ζευγαριού είναι η επιθυμία για σεξ. Τις πιο πολλές φορές είναι ο άνδρας που επιθυμεί περισσότερο σεξ ενώ η γυναίκα δεν έχει διάθεση να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα να επηρεάζει την ψυχολογία και την σεξουαλική ορμή και των δύο μελών.

Ένας άλλος λόγος είναι η αδυναμία του άνδρα να κατανοήσει τις ορμονικές μεταπτώσεις μιας γυναίκας και τον τρόπο με τον οποίο επιδρούν στη σεξουαλικότητά της.

Όπως και να έχει – και όποια και αν είναι τα αίτια της ανεπαρκούς επικοινωνίας μεταξύ του ζευγαριού – η κατάλληλη και κυρίως η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν χειρότερες συνέπειες.

Η εμβάθυνση στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού από έναν ειδικό και η ανάλυσή της, η επίτευξη επικοινωνίας μεταξύ των 2 μελών του ζευγαριού για τα σεξουαλικά τους “θέλω” και “έχω ανάγκη”, η κατανόηση και ο συμβιβασμός μεταξύ των δύο εταίρων και τελικά η επανεκκίνηση και πυροδότηση εκ νέου της σεξουαλικής ορμής και επιθυμίας τους μπορεί να καθορίσει την μετέπειτα κοινή σεξουαλική τους ζωή.



By | 2023-11-08T10:20:07+02:00 November 8th, 2023|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment