Το μαύρο ρύζι … το «απαγορευμένο» ρύζι !

//Το μαύρο ρύζι … το «απαγορευμένο» ρύζι !

Το μαύρο ρύζι … το «απαγορευμένο» ρύζι !

Ιστορία του μαύρου ρυζιού

Μπορεί κάποτε το μαύρο ρύζι να ήταν απαγορευμένο για τον πολύ κόσμο και να προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο στην τάξη των ευγενών της Κίνας, ωστόσο στις μέρες μας χρησιμοποιείται όχι μόνο στις ασιατικές χώρες, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, και καταναλώνεται από τους πάντες.

Αποτελεί μάλιστα μια εξαιρετική τροφή, ιδιαίτερα πολύτιμη για τον οργανισμό. Τα τελευταία χρόνια, ο δυτικός πολιτισμός άρχισε να αναγνωρίζει τη μεγάλη διατροφική αξία του μαύρου ρυζιού, και ενώ κάποτε το θεωρούσαν κατώτερο του λευκού, πλέον κατακτά τη θέση που του αξίζει, στην λίστα με τα πιο θρεπτικά τρόφιμα αλλά και στη ζωή μας.

Οι ανθοκυανίνες του μαύρου ρυζιού

Το μαύρο ρύζι καλλιεργείται στις ΗΠΑ αλλά και στον Καναδά. Λαμβάνεται από την κορυφή ενός χόρτου και μετά τη συλλογή του από αυτά περνάει από επεξεργασία ψησίματος. Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν σχετικά με την διατροφική αξία του μαύρου ρυζιού αποδείχτηκε περίτρανα πως είναι ένα τρόφιμο πάρα πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Μάλιστα, πιο συγκεκριμένα, οι μελέτες αυτές απέδειξαν πως τελικά το υποτιμημένο μαύρο ρύζι αποτελεί ένα superfood και θα έπρεπε να βρίσκεται στη διατροφή όλων. Το μαύρο ρύζι περιέχει ανθοκυανίνες και μάλιστα σε πολύ μεγάλη ποσότητα.

Οι ανθοκυανίνες είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται και σε πάρα πολλά φρούτα και λαχανικά και είναι εκείνη που τους χαρίζει το έντονο κόκκινο χρώμα τους. Η κόκκινη πιπεριά, τα μούρα και οι φράουλες είναι μόνο μερικές από τις τροφές που περιέχουν τις πολύτιμες αυτές ανθοκυανίνες.

Οι ανθοκυανίνες αποτελούν ασπίδα προστασίας του οργανισμού από εκφυλιστικές νόσους όπως είναι ο καρκίνος. Αποτρέπουν τη δέσμευση των ελευθέρων ριζών του οξυγόνου και την δημιουργία βλαβών στο DNA, στα οποία οφείλεται η δημιουργία καρκινωμάτων.

Διατροφική αξία του μαύρου ρυζιού

Το μαύρο ρύζι ή άγριο ρύζι όπως μπορεί να το ακούσουμε να λέγεται, φαίνεται να περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα από ανθοκυανίνες ακόμα και από τα μούρα, που θεωρούνται από τις πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές τροφές.

Αν και λίγοι γνωρίζουν τη μεγάλη αυτή διατροφική αξία του μαύρου ρυζιού, δεν θα ήταν υπερβολή να το κατατάξουμε στα πιο πολύτιμα superfoods και να παροτρύνουμε τον κόσμο να ενημερωθεί και να γνωρίσει αυτή την εκπληκτική τροφή.

Περιέχει βιταμίνη Ε και αποτελεί μια πολύ καλή πηγή φυτικών διαιτητικών ινών. Το μαύρο ρύζι, σε αντίθεση με το λευκό ρύζι, περιέχει σημαντικά λιγότερα σάκχαρα και είναι πολύ πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό, για μια καλή και ισορροπημένη διατροφή αλλά και για απώλεια βάρους.

Ένα οικονομικό superfood

Το μαύρο ρύζι είναι μια υπερ-τροφή και μάλιστα σε εξαιρετικά οικονομική τιμή. Σε αντίθεση με άλλα superfoods που είναι πολύ ακριβά και ανέφικτα για τον περισσότερο κόσμο, το μαύρο ρύζι είναι μια τροφή που μπορούν όλοι να την εντάξουν στην διατροφή τους και να κάνουν ένα πολύτιμο αλλά πολύ οικονομικό παράλληλα δώρο στον εαυτό τους και στον οργανισμό τους !

By | 2013-11-22T11:58:24+02:00 November 22nd, 2013|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment