Βάλε πια ένα τέλος στις κρίσεις πανικού !!!

//Βάλε πια ένα τέλος στις κρίσεις πανικού !!!

Βάλε πια ένα τέλος στις κρίσεις πανικού !!!

Τι είναι οι κρίσεις πανικού ;

Το έχουμε ακούσει αλλά αν δεν το έχουμε περάσει δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι τελικά αυτές οι κρίσεις πανικού, γιατί εμφανίζονται και πώς ακριβώς εκδηλώνονται (επηρεάζοντας άμεσα και το σώμα μας και τη λειτουργία του!).

Πρόκειται για επεισόδια πολύ έντονου στρες και συσσωρευμένου άγχους που τελικά εκδηλώνονται και σωματικά με διάφορους τρόπους. Δυστυχώς οι κρίσεις πανικού, όσο ταμπού θέμα και αν θεωρείται, είναι ένα πάρα πολύ κοινό φαινόμενο. Όπως αποδεικνύουν διάφορες έρευνες είναι αρκετά τα άτομα (και μάλιστα ανεξαρτήτως ηλικίας) που πάσχουν απο αυτές τις κρίσεις και που ταλαιπωρούνται χωρίς να λαμβάνουν κάποια βοήθεια από ειδικό !

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των κρίσεων πανικού

Οι κρίσεις πανικού, όπως ήδη αναφέραμε, εκδηλώνονται πάντοτε και σωματικά (αυτό είναι άλλωστε το βασικότερο χαρακτηριστικό τους).

Με λίγα λόγια, οι κρίσεις πανικού, είναι άγχος που φτάνει στο σημείο να επηρεάζει τελικά (άλλες φορές πιο λίγο και άλλες φορές πολύ πιο έντονα) και τις σωματικές λειτουργίες του ατόμου !

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα εκδήλωσης μιας κρίσης πανικού είναι τα ακόλουθα :

  • δυνατός πόνος στο στήθος
  • έντονο αίσθημα ταχυπαλμίας
  • αίσθημα δύσπνοιας
  • αίσθημα πνιγμού
  • έντονη εφίδρωση
  • τρόμος
  • ρίγη
  • ναυτία
  • αίσθημα λιποθυμίας
  • ζαλάδα
  • εξάψεις
  • γαστρεντερικά προβλήματα
  • φόβος θανάτου
  • μούδιασμα (στα χέρια ή στα ακροδάχτυλα)
  • αίσθημα αδυναμίας και κόπωσης
  • αυτοκτονικές τάσεις

Μια κρίση που έρχεται … και φεύγει !

Η κρίση πανικού δεν είναι τίποτα παραπάνω από συσσωρευμένη αρνητική ενέργεια και άγχος που εκδηλώνεται και στη συνέχεια υποχωρεί.

(!!!) : Μια κρίση πανικού δεν θα διαρκέσει ώρες. Συνήθως είναι σε απόλυτη έξαρση για 10 με 15 λεπτά και στη συνέχεια τα συμπτώματά της υποχωρούν ένα – ένα !

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι κάποια συμπτώματα που μπορεί να διαρκέσουν αρκετά παραπάνω, όπως για παράδειγμα ο φόβος του θανάτου, ο τρόμος που κατακλύζει το άτομο από τον οξύ πόνο και τα πολύ έντονα σωματικά συμπτώματα, καθώς επίσης και το αίσθημα της κόπωσης ή το αίσθημα της ταχυπαλμίας (που συνδέεται άμεσα με τον φόβο που νιώθει το άτομο).

Είναι κάτι που το αισθάνομαι να έρχεται ;;;

ΟΧΙ ! Δυστυχώς η κρίση πανικού είναι κάτι που δεν το αισθανόμαστε πριν έρθει. Μάλιστα μπορεί να κάνει την εμφάνισή της πάρα πολύ ξαφνικά (ή τουλάχιστον φαινομενικά ξαφνικά, αφού το άτομο έχει καταπιεσμένο πολύ άγχος).

Μάλιστα είναι επίσης πιθανό οι κρίσεις πανικού να εκδηλωθούν ακόμα και το βράδυ κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συνηθέστερα, σε αυτές τις περιπτώσεις, εμφανίζονται κατά το 2ο ή 3ο στάδιο του ύπνου !

Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε πως οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς στις κρίσεις πανικού … με διπλάσια ποσοστά από τους άνδρες, όπως μας αποκαλύπτουν σχετικές μελέτες !

ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Στην περίπτωση των κρίσεων πανικού το βασικότερο βήμα είναι η αποδοχή ! Όταν όμως το άτομο δεν είναι σε θέση να το επιτύχει από μόνο του, είναι σημαντικό να λάβει κάποια βοήθεια από έναν ειδικό !

Η κρίση πανικού οδηγεί πολλές φορές στην αγοραφοβία

Το άτομο που πάσχει από επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού (αυτό ονομάζεται διαταραχή πανικού) έχει μια συνεχή ανησυχία ότι αν βγεί από το σπίτι μπορεί να του συμβεί κάτι κακό. Πιο συγκεκριμένα φοβάται να έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο, αποφεύγει τους κλειστούς χώρους, τα λεωφορεία, τα τρένα, τα ασανσερ, εστιατόρια με πολύ κόσμο, θέατρα, καταστήματα κ.α. Αυτό τον αναγκάζει να κλείνεται μέσα και να μη βγαίνει συχνά, γεγονός που τον οδηγεί στην απομόνωση και τελικά στην κατάθλιψη !

Πώς αντιμετωπίζω μια κρίση πανικού ;

Συνήθως το άγχος και ο φόβος κάποιου που παθαίνει κρίση πανικού τον οδηγεί να αναπνέει γρήγορα και κοφτά. Αυτό συμβαίνει γιατί εκείνη την ώρα έχει την αίσθηση ότι θα λιποθυμήσει ή ακόμα και ότι θα πεθάνει ! Ανεβάζει λοιπόν παλμούς, παθαίνει έντονη  εφίδρωση στα άκρα και κατά συνέπεια η αναπνοή του παίρνει πολύ γρήγορους ρυθμούς.  Αυτή όμως είναι λάθος αντιμετώπιση !!

Εκείνη τι στιγμή αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να ηρεμήσεις και να πάρεις βαθιές και αργές αναπνοές. Αν γνωρίζεις κάποιες τεχνικές χαλάρωσης, αυτό μπορεί να βοηθήσει.

kriseis-panikou

Αν συμβαίνει πρώτη φορά η κρίση πανικού ή εμφανίζεται περιστασιακά δεν επιβάλλεται κάποια θεραπεία. Είναι σημαντικό επίσης να ενημερωθείς και να γνωρίζεις τα συμπτώματα που προκαλεί μια κρίση πανικού στο σώμα σου ώστε να μην σε πιάνει φόβος και ταραχή πως έχεις κάποια σοβαρή ασθένεια στην καρδιά ή αλλού όταν συμβαίνει αυτό.

Αν οι κρίσεις πανικού είναι συχνές, πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό γιατρό, ο οποίος θα σας βοηθήσει να μειωθεί η συχνότητά τους αλλά και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους.

Οι τρόποι με τους οποίους ένας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει είναι δύο :

α) η χορήγηση αντικαταθλιπτικών χαπιών :

Η αγωγή με αντικαθλιπτικά φάρμακα διαρκεί τουλάχιστον ένα χρόνο. Έπειτα, και εφόσον ο γιατρός το κρίνει εφικτό, γίνεται η διακοπή τους αλλά πάντα σταδιακά! Δεν κόβεται η θεραπεία από την μια μέρα στην άλλη, αλλά μειώνεται σιγά σιγά μέχρι να διακοπεί εντελώς

β) η ψυχοθεραπεία

Σταματώντας την θεραπεία με αντικαταθλιπτικά είναι πιθανόν οι κρίσεις πανικού να ξαναεμφανιστούν. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο, όπως ισχυρίζονται οι ψυχίατροι, αν δεν ακολοθείτε παράλληλα κάποια ψυχοθεραπεία, να το κάνετε πριν κόψετε εντελώς τη φαρμακευτική αγωγή. Ο συνδυασμός δε, και των δύο θεραπειών ταυτόχρονα, θα είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Τεστ διάγνωσης των κρίσεων πανικού

Ο ψυχολόγος ή ψυχίατρος που απευθύνεται κάποιος που αντιμετωπίζει κρίσεις πανικού, είναι υποχρεωμένος να εξετάσει αρχικά εαν οι κρίσεις πανικού προέρχονται από παθολογικά αίτια, όπως είναι κάποιες καρδιαγγειακές νόσοι ή  θυρεοειδοπάθεια.

Για να γίνει σωστά η διάγνωση απαιτείται κλινική εξέταση του ασθενούς, ψυχομετρικά τεστ, αιματολογικές εξετάσεις για να ελεγθεί ο θυρεοειδής (ΤSH), ηλεκτροκαρδιογράφημα και ψυχανάλυση. Στη ψυχανάλυση περιγράφονται γεγονότα που θα μπορούσαν να έχουν συμβάλλει στην εμφάνιση των κρίσεων πανικού και καταγράφεται το ατομικό αλλά και το οικογενειακό ιστορικό.

Άσκηση και κρίσεις πανικού

Μια κρίση πανικού δυστυχώς δε μπορείς να την προλάβεις. Μπορείς όμως να βρεις τρόπους να μειώνεις το άγχος, το οποίο είναι υπαίτιο για τις κρίσεις πανικού. Αυτό μπορεί να συμβεί με την άσκηση ή με άλλους τρόπους που χαλαρώνουν και ηρεμούν τον καθένα μας ξεχωριστά.

Η άσκηση ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία. Άτομα που γυμνάζονται έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιά καθώς είναι γνωστό ότι με την άσκηση μειώνονται οι φλεγμονές που προκαλούν καρδιακές παθήσεις. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη αλλά και να μειωθούν τα δυσάρεστα συμπτώματα. Για το λόγο αυτό αποτελεί πλεόν για τους ειδικούς γιατρούς μέρος της θεραπείας.

Είναι σημαντικό λοιπόν να βάλετε την άσκηση στην καθημερηνότητά σας :

  • Ξεκινήστε με κάτι που σας αρέσει περισσότερο και ύστερα δοκιμάστε και άλλα είδη γυμναστικής για να μη βαρεθείτε και να αποφύγετε την μονοτονία.
  • Βρείτε κάποιον φίλο/η να ασκηθείτε παρέα. Θα είναι πολύ πιο διασκεδαστικό, θα σας βγάλει από την απομόνωση, θα σας κάνει να ξεχαστείτε και θα σας αλλάξει τη διάθεση.
  • Κρατήστε κάποιο αρχείο ώστε να βλέπετε και να ελέγχετε τις επιδόσεις σας. Αυτό θα το κάνει να έχει ένα παραπάνω ενδιαφέρον η όλη διαδικασία και ταυτόχρονα θα παρατηρείτε και την εξέλιξή σας.

Ιατρικά είναι αποδεδειγμένο ότι η άθληση βοηθάει στις κρίσεις πανικού και την κατάθλιψη αφού καθώς ασκούμαστε αυξάνεται η ποσότητα σεροτονίνης στον οργανισμό μας που είναι υπεύθυνη για την καλή ή την κακή μας διάθεση. Δεν είναι τυχαίο που η άλλη της ονομασία είναι “ορμόνη της ευτυχίας” ! Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της σεροτονίνης τόσο το άγχος νικάται και αυξάνεται η χαρά και η θετική ενέργεια !

Γενικά η άθληση λειτουργεί ώς φυσικό αντικαταθλιπτικό. Εξίσου σημαντικά οφέλη με τη γυμναστική αποφέρει το γέλιο, το σεξ και η σοκολάτα !

By | 2021-12-22T20:29:03+02:00 November 26th, 2021|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment