Μετά την ανορεξία και τη βουλιμία … έρχεται η ορθορεξία !

//Μετά την ανορεξία και τη βουλιμία … έρχεται η ορθορεξία !

Μετά την ανορεξία και τη βουλιμία … έρχεται η ορθορεξία !

Η ορθορεξία ή ψυχογενής ορθορεξία (Orthorexia nervosa) είναι μια ακόμα ψυχογενής διατροφική διαταραχή, όπως η ψυχογενής ανορεξία και η ψυχογενής βουλιμία, που κύριο χαρακτηριστικό της είναι η ακραία συμπεριφορά του ατόμου και η επιθυμία του για κατανάλωση αποκλειστικά και μόνο υγιεινών τροφών.

Όπως δηλώνει και ο ίδιος ο όρος «ορθορεξία», πρόκειται για ορθή κατανάλωση τροφής, για έναν υγιεινό τρόπο διατροφής. Όταν όμως εμπλακεί ο ψυχολογικός παράγοντας και γίνει ανάγκη και εμμονή η κατανάλωση «καθαρών» τροφών, τότε μπορούμε να μιλάμε πλέον για ψυχολογική διαταραχή και πιο συγκεκριμένα για ψυχογενή ορθορεξία.

Σε τι διαφέρει η ορθορεξία από την ανορεξία

Η ψυχογενής ανορεξία καθώς και η ψυχογενής βουλιμία είναι γνωστές διατροφικές διαταραχές, πολυσυζητημένες και διαδεδομένες στο ευρύ κοινό. Αντιθέτως, η ψυχογενής ορθορεξία είναι μια νέα έννοια που λίγοι γνωρίζουν πράγματα σχετικά με την ύπαρξή της, τα αίτιά της και τις επιπτώσεις της στον οργανισμό.

Μάλιστα, η ψυχογενής ορθορεξία δεν είναι επίσημος όρος, αφού δεν είναι ακόμα πουθενά καταχωρημένη. Παρ’όλα αυτά, τα κρούσματα ψυχογενούς ορθορεξίας ολοένα και αυξάνουν καθιστώντας την ασθένεια αυτή πραγματικότητα.

Η σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ασθενειών, της ανορεξίας και της ορθορεξίας, είναι η εξής :

  • Στην περίπτωση της ψυχογενούς ανορεξίας το άτομο αποφεύγει την κατανάλωση τροφής ή ακόμα οδηγείται και σε αποβολή της τροφής που προκαλεί το ίδιο το άτομο, με σκοπό φυσικά την μικρή κατανάλωση θερμίδων και την απώλεια βάρους. Ουσιαστικά, σκοπός του ατόμου στην ανορεξία είναι η εξωτερική εμφάνιση και η απόκτηση όσο το δυνατόν λεπτότερης σιλουέττας, πολλές φορές μάλιστα χωρίς αντικειμενικά κριτήρια.
  • Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση της ψυχογενούς ορθορεξίας, απώτερος σκοπός δεν είναι η εξωτερική εμφάνιση, αλλά η ανάγκη του ατόμου για κατανάλωση καθαρών, αγνών, υγιεινών τροφών, και μάλιστα σε σημείο που ξεπερνάει τη λογική και αγγίζει τα όρια της εμμονής.

Πώς αντιλαμβάνεται κανείς ότι πάσχει από νευρική ορθορεξία ;

  • Καταναλώνει πολλή σκέψη και ώρα στο τι και πότε θα το φάει.
  • Είναι προσκολλημένος σε διατροφικό πλάνο που έχει καταστρώσει μετά από πολλή σκέψη και δεν παρεκκλίνει από αυτό.
  • Δεν ευχαριστιέται τη διατροφή του.
  • Συγκεντρώνει την ενέργειά του μόνο στο να επιλέξει τη σωστή τροφή.
  • Αισθάνεται έντονα το αίσθημα ενοχής κάθε φορά που καταναλώνει μια «ανθυγιεινή» τροφή.
  • Αισθάνεται και συναισθηματική και ψυχολογική ικανοποίηση και πληρότητα με την κατανάλωση «υγιεινών» τροφών.
  • Νιώθει πιο μεγάλη αυτοπεποίθηση όταν ακολουθεί την άκρως υγιεινή διατροφή που έχει επιβάλλει στον εαυτό του.
  • Έχει αποβάλλει πολλά τρόφιμα από τη διατροφή του ως «μη υγιεινά».
  • Δεν επιτρέπει καμία διατροφική ατασθαλία στον εαυτό του.
  • Γίνεται ολοένα και πιο σκληρός και αυστηρός με τον εαυτό του καταλήγοντας σε καταστάσεις μονομανίας.

Τροφές που αποφεύγουν τα άτομα με ψυχογενή ορθορεξία

Τα άτομα που πάσχουν από νευρική ορθορεξία, αποφεύγουν ή πιο σωστά απαγορεύουν ρητά στον εαυτό τους την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών. Ως τέτοιες θεωρούν όλες τις τροφές που εμπεριέχουν χημικά συντηρητικά, τις βιομηχανοποιημένες τροφές, τα γαλακτοκομικά, τα κρεατικά, τα αυγά, όλες τις τροφέςπου περιέχουν γλουτένη ή σπόρους και φυσικά τα λίπη.

Λύση

Όταν ένα άτομο από το περιβάλλον σας εκδηλώσει τάσεις ψυχογενούς ορθορεξίας επικοινωνήστε με έναν ψυχίατρο για να μπορέσει να προσφέρει στο άτομο την βοήθεια που έχει ανάγκη ώστε να αντιμετωπίσει την διατροφική αυτή διαταραχή.

Σημαντικό είναι να τονίσουμε, πως τέτοιου είδους διαταραχές, εάν δεν τις προσέξουμε και τις αφήσουμε να χρονίσουν, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμα και σε θάνατο !

By | 2013-06-06T17:03:51+03:00 June 6th, 2013|Υγεία|0 Comments

Leave A Comment